Ερώτηση Όλγας Γεροβασίλη σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών προμηθευτών του Δημοσίου

Όλγα ΓεροβασίληΕρώτηση στη Βουλή κατέθεσε η Όλγα Γεροβασίλη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Άρτας και Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος, σχετικά με τον συμψηφισμό οφειλών προμηθευτών του Δημοσίου. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«« Ερώτηση Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: “Συμψηφισμός οφειλών προμηθευτών του δημοσίου”

Σύμφωνα με τις διατάξεις του μνημονιακού νόμου της κυβέρνησης Σαμαρά 3943/11, άρθρο 11, που αντικατέστησε το άρθρο 83 του Κ.Ε.Δ.Ε, προβλέπεται ότι, για τους προμηθευτές του Ελληνικού Δημοσίου που εμπίπτουν στις διατάξεις περί συμψηφισμού οποιασδήποτε οφειλής στο Δημόσιο, παρακρατείτε το σύνολο του τιμολογίου μέχρι το ύψος της οφειλής.

Ο νόμος ουδεμία διάκριση κάνει εάν η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη, εάν είναι στο καθεστώς ρύθμισης του νόμου 4321/2015 ή οποιουδήποτε άλλου, ή εάν εξυπηρετείται κανονικά.

Όπως είναι ευρύτατα γνωστό, λόγω των συνεπειών των υφεσιακών πολιτικών που ακολουθήθηκαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, πάρα πολλές επιχειρήσεις βρέθηκαν στη δυσάρεστη θέση να οφείλουν στο Δημόσιο όχι από επιλογή τους, αλλά λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης.

Συνέπεια του καθεστώτος αυτού, είναι πολλοί προμηθευτές που είναι συνεπείς στις ρυθμίσεις τους να αρνούνται να συμμετάσχουν σε διαγωνισμούς του Δημοσίου ή να αδυνατούν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού, είναι αφ’ ενός στους διαγωνισμούς να συμμετέχουν λιγότεροι προμηθευτές με συνέπεια να μειώνεται ο υγιής ανταγωνισμός και να αυξάνεται το κόστος για το Δημόσιο, αφ’ ετέρου πολλές υπηρεσίες να μην μπορούν να προμηθευτούν τα απαραίτητα υλικά ή υπηρεσίες για τη λειτουργία τους.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ο σημαντικός κίνδυνος, καίριες υπηρεσίες, ειδικά σε τομείς Υγείας και Δημόσιας Ασφάλειας, να βρεθούν χωρίς προμηθευτές μέσα σε περιόδους αυξημένης ανάγκης. Για παράδειγμα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο, εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, να ξεμείνει από ανταλλακτικά οχημάτων και από αναλώσιμα υλικά πυρόσβεσης.

Επειδή με τη συνέχιση της εφαρμογής του παράλογου και εξοντωτικού μνημονιακού αυτού νόμου :
– Το Ελληνικό Δημόσιο στερείται τη δυνατότητα πολλαπλών επιλογών προμηθευτών,
– Το κόστος για το Ελληνικό Δημόσιο αυξάνει σημαντικά,
– Ελλοχεύει ο κίνδυνος οι υπηρεσίες να βρεθούν σε κατάσταση υπολειτουργίας,
– Η οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο σε ύφεση, αφού οι προμηθευτές δεν πληρώνονται.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί προκειμένου να αρθεί αυτή η άδικη και στερούμενη λογικής αντιμετώπιση των συνεπών προμηθευτών του Δημοσίου που εμπίπτουν στις διατάξεις περί συμψηφισμού του νόμου 3943/11; »»

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply