Έρευνα: Πολύ υψηλή η μεταδοτικότητα του κορωνοϊού σε σκύλους και γάτες από τους ιδιοκτήτες

Σχεδόν τα 2/3 των κατοικιδίων, σκύλων και γατών, έλαβαν τον κορωνοϊό από τους ιδιοκτήτες τους, βάσει νέα μελέτης.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα από το Ευρωπαϊκό Συνέδριο Κλινικής Μικροβιολογίας & Λοιμωδών Νοσημάτων (ECCMID 2021), για τους σκύλους συγκεκριμένα, περισσότερο από το 40% των κατοικίδιων έλαβαν τον κορωνοϊό από τους ιδιοκτήτες τους, φορείς του ιου.

Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε ότι οι γάτες που κοιμόντουσαν στα κρεβάτια των ιδιοκτητών τους, είχαν ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από την ασθένεια.

«Εάν κάποιος έχει COVID-19, υπάρχει μια μεγάλη πιθανότητα να το μεταφέρει στο κατοικίδιο ζώο του», δήλωσε ο ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης Dr. Dorothee Bienzle, καθηγητής κτηνιατρικής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Guelph στο Οντάριο του Καναδά.

Πάντως, οι συντάκτες της μελέτης συνιστούν στα άτομα τα οποία νοσούν, να διατηρούν απόσταση από τα κατοικίδια ζώα τους και «να τα κρατούν έξω από το δωμάτιό τους”, δήλωσε ο ίδιος.

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν 48 γάτες και 54 σκύλους, από 77 νοικοκυριά, για την εύρεση αντισωμάτων κατά του κορονοϊού. (Οι ιδιοκτήτες και στα 77 νοικοκυριά είχαν προηγουμένως βρεθεί θετικά στον COVID-19).

Για την εξαγωγή συμπερασμάτων, οι ιδιοκτήτες ρωτήθηκαν επίσης για το τι επαφή είχαν με τα κατοικίδια ζώα τους, όπως για παράδειγμα το εάν τα φίλησαν ή τα άφησαν να κοιμούνται στο κρεβάτι τους.

Τα ευρήματα, εξηγούν οι ειδικοί, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι ο ιος μεταδίδεται πιθανότατα από ανθρώπους σε κατοικίδια ζώα, παρά το αντίστροφο, δεδομένου και ότι τα αδέσποτα ζώα έχουν μικρότερη επαφή με τον άνθρωπο από ό,τι τα κατοικίδια.

Έγινε επίσης γνωστό ότι τα περισσότερα κατοικίδια ζώα που είχαν αντισώματα κορονοϊού ήταν ασυμπτωματικά ή είχαν ήπια συμπτώματα.

Ακόμη, οι γάτες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες στον COVID-19 από τους σκύλους. Αυτό, εκτιμάται ότι μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως ο ιός εισβάλλει πιο εύκολα στους υποδοχείς της επιφάνειας των κυττάρων των γατών, σε σύγκριση με αυτά των σκύλων, λένε οι ειδικοί.

Επιπλέον, κανένα στοιχείο δεν δείχνει ότι τα κατοικίδια ζώα μπορούν να μεταδώσουν τον ιο στους ανθρώπους και ο κίνδυνος να συμβεί αυτό είναι χαμηλός, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: