Επίθεση με χημικά στη Ντούμα – Τραμπ: Αποφάσεις εντός 48 ωρών

Κλιμακώνεται η κατάσταση στη Συρία, μετά την επίθεση με χημικά στην πόλη Ντούμα, για την οποία η Δύση θεωρεί υπεύθυνο το καθεστώς Άσαντ. Έτοιμος για να λάβει αποφάσεις δηλώνει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, ακόμη και μέχρι το τέλος της ημέρας. Λήψη μέτρων έχει ήδη ζητήσει το Παρίσι. Αρνείται τις κατηγορίες η κυβέρνηση Άσαντ, για «προβοκάτσια» κάνει λόγο η Μόσχα. Το θέμα θα απασχολήσει έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απόψε.

Διεθνής καταδίκη

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις, δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κιεκατοντάδες τραυματίστηκαν από την επίθεση με χημικά κατά της Ντούμα, το περασμένο Σάββατο.

Στο καθεστώς Άσαντ επιρρίπτει την ευθύνη η Ευρωπαϊκή Ένωση. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν είχε η ΆγκελαΜέρκελ, ενώ Ουάσιγκτον, Παρίσι και Λονδίνο μιλούν για συντονισμένες ενέργειες, κατηγορώντας τον Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Εντός 48 ωρών υποσχέθηκε να λάβει αποφάσεις ο Ντόναλντ Τραμπ, κάνοντας λόγο για «ειδεχθή πράξη κατά αθώων».

«Ήταν φρικτό, τρομακτικό», δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ με την ευκαιρία σύσκεψης υπουργών της κυβέρνησής του στον Λευκό Οίκο: «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό».

«Τίποτα δεν αποκλείει» ως αντίδραση ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις, και καθιστά τη Μόσχα υπεύθυνη για την ύπαρξη χημικών παραγόντων.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τους συμμάχους τους: «Θα υπάρξουν συνέπειες γι’ αυτήν την απαράδεκτη φρικαλεότητα».

Παράλληλα, ανέφερε ότι τα συμπτώματα που παρουσίασαν τα θύματα της χημικής επίθεσης αντιστοιχούν σε παράγοντα που προκαλεί ασφυξία ή σε νευροτοξικό παράγοντα, και ζήτησε από τη Συρία και τη Ρωσία να ανοίξουν τη ζώνη στους διεθνείς παρατηρητές.

Σύμφωνα με έγγραφο που περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ΗΠΑ κυκλοφόρησαν στα Ηνωμένα Έθνη ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος με το οποίο ζητείται η δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού ανεξάρτητης έρευνας των Ηνωμένων Εθνών» για τα χημικά όπλα στη Συρία, με -αρχικά- εντολή ενός έτους, η οποία θα είναι ανανεώσιμη.

Σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα του Οργανισμού για την Απαγόρευση τωνΧημικών Όπλων.

Η Ρωσία πάντως αρνείται κάθε ανάμειξη της Συρίας και μιλά για προβοκάτσια των ανταρτών για να κατηγορηθεί ο Άσαντ.

«Ο στρατός μας που βρίσκεται στη Συρία είχε προειδοποιήσει αρκετές φορές ότι ετοιμαζόταν μία ιδιαίτερα σοβαρή προβοκάτσια. Όπως και η κυβέρνηση της Συρίας είχε προειδοποιήσει για προβοκάτσια με στόχο να κατηγορηθεί η Δαμασκός για χρήση χημικών ουσιών κατά πολιτών», δήλωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ μάλιστα ανέφερε πως δεν υπάρχουν στοιχεία για χρήση χημικών μετά από αυτοψία που έκαναν ειδικοί στο σημείο της επίθεσης.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

, , ,