Επιστολή Δημάρχου Ιωαννιτών σε φορείς με στόχο το συντονισμό για μείζονα θέματα της περιοχής

Δημαρχείο ΙωαννίνωνΈχοντας σταθερή τη θέση ότι ζητήματα μείζονα για την περιοχή μας προωθούνται αποτελεσματικότερα μέσα από συντονισμό δράσης και συνεργασία όλων των φορέων, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών Θωμάς Μπέγκας απηύθυνε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας επιστολή στον Μητροπολίτη, στους βουλευτές και του Δημάρχους του νομού Ιωαννίνων, στον Περιφερειάρχη και στα Επιμελητήρια.

Στην επιστολή με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα υπήρξε μια σειρά γεγονότων, που είτε σηματοδοτούν αρνητικές εξελίξεις, είτε στασιμότητα, σε μείζονα και χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας, ο Δήμαρχος Ιωαννιτών υπογραμμίζει πως «ήρθε πλέον η ώρα να επιδιώξουμε έναν καλύτερο συντονισμό, να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να συναποφασίσουμε πώς θα προωθήσουμε από κοινού μείζονα θέματα για την περιοχή μας, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Ο Δήμαρχος Ιωαννιτών ενημερώνει καταρχήν τους εκπροσώπους των θεσμικών φορέων του νομού Ιωαννίνων για την βούληση του να υπάρξει – σε συνεργασία με την περιφέρεια – κοινή συνάντηση και αφού προηγηθεί συνεννόησης με όλους για την εξεύρεση του κατάλληλου χρόνου ώστε να μπορούν να συμμετέχουν όλοι.

Μια συνάντηση όπου θέματα όπως οι εξελίξεις σχετικά με τα διόδια, το αεροδρόμιο, το Ρυθμιστικό, το ΤΑΙΠΕΔ ή όποια άλλα κριθεί αναγκαίο, να συζητηθούν και να υπάρξουν αποφάσεις για το πώς προωθούνται από κοινού.

Επίσης ο κ. Μπέγκας κοινοποιεί προς ενημέρωση των φορέων δύο επιστολές που απέστειλε το προηγούμενο διάστημα:
– την επιστολή που απέστειλε στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή το θέμα των εκτάσεων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου και εκχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία επιστολή ο Δήμος Ιωαννιτών επαναφέρει τις ανοιχτές, ακόμη, υποθέσεις παραχώρησης εκτάσεων, όπως το στρατόπεδο Βελισαρίου.
– την επιστολή που απέστειλε στον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δημήτριο Κούκη μετά από σύσκεψη που προκάλεσε ο Δήμος Ιωαννιτών και πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου, η οποία αφορούσε στο θέμα της τοποθέτησης ραδιοβοηθήματος στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Ακολουθούν τα κείμενα των επιστολών:

«« Επιστολή σε φορείς της Ηπείρου:

« Προς:
1. Μητροπολίτη
2.Βουλευτές Ν. Ιωαννίνων:
Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου
Σταύρος Καλογιάννης
Μιχάλης Κασσής
Χρήστος Μαντάς
Κώστας Τασούλας
3. Περιφερειάρχη Ηπείρου
4. Δήμαρχοι Ν. Ιωαννίνων
5. Τεχνικό Επιμελητήριο /Τμήμα Ηπείρου
6. Οικονομικό Επιμελητήριο / Τμήμα Ηπείρου
7. Επιμελητήριο Ιωαννίνων
8. ΓΕΩΤΕ / Τμήμα Ηπείρου

Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρεθήκαμε μπροστά σε μια σειρά γεγονότων, που είτε σηματοδοτούν αρνητικές εξελίξεις, είτε στασιμότητα, σε μείζονα και χρονίζοντα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο μας. Αναφέρομαι ενδεικτικά στο Ρυθμιστικό, το αεροδρόμιο, την εκποίηση εκτάσεων στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών μέσω ΤΑΙΠΕΔ.

Το πιο πρόσφατο γεγονός, είναι η δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για τη λειτουργία σταθμού διοδίων στο Δροσοχώρι.

Για όλα αυτά τα θέματα, όλοι έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας δημοσίως, έχουμε διατυπώσει τις προτάσεις μας, τις ενστάσεις μας, τις διαφωνίες μας, τις διαμαρτυρίες μας. Κι ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις οι θέσεις όλων μας σχεδόν ταυτίζονται, φαίνεται ότι δεν πετυχαίνουμε στο βαθμό που θα θέλαμε, τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Πιστεύω πως ήρθε πλέον η ώρα να επιδιώξουμε έναν καλύτερο συντονισμό. Να συνεργαστούμε όλοι μαζί και να συναποφασίσουμε πώς θα προωθήσουμε από κοινού μείζονα θέματα για την περιοχή μας, ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

Ο Δήμος Ιωαννιτών επιθυμεί, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου, να πραγματοποιηθεί άμεσα μια συνάντηση όλων μας με αυτό το χαρακτήρα. Τις αμέσως επόμενες ημέρες και αφού προηγηθεί η συνεννόηση για την ημέρα ώστε να μπορούμε όλοι να συμμετάσχουμε, θα επιδιώξουμε να οριστικοποιηθεί η κοινή σύσκεψη.

Επίσης σας κοινοποιώ, προς ενημέρωση σας, δύο επιστολές που σχετίζονται με θέματα που προαναφέρονται στην παρούσα επιστολή:
– την επιστολή που απέστειλα στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, κ. Αντώνη Σαμαρά, με αφορμή το θέμα των εκτάσεων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου και εκχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ και στην οποία επιστολή ο Δήμος Ιωαννιτών επαναφέρει τις ανοιχτές, ακόμη, υποθέσεις παραχώρησης εκτάσεων, όπως το στρατόπεδο Βελισαρίου.
– την επιστολή που απέστειλα στον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, Δημήτριο Κούκη μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υφυπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλου και αφορούσε στο θέμα της τοποθέτησης ραδιοβοηθήματος στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων

Με εκτίμηση,
Θωμάς Κ. Μπέγκας
Δήμαρχος Ιωαννιτών »

Επιστολή προς τον Πρωθυπουργό:

« ΠΡΟΣ:
Γραφείο Πρωθυπουργού
κ. Αντώνη Σαμαρά

Κοινοποίηση: ΤΑΙΠΕΔ

Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων, που εκφράζει την ομόθυμη βούληση της τοπικής κοινωνίας, απευθυνόμαστε σε σας ζητώντας την παρέμβαση σας, για ένα θέμα μείζονος σημασίας για το Δήμο μας.

Το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη προχωρήσει τη διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού για την πώληση τριών ακινήτων του Δημοσίου στην περιοχή «Αμπελόκηποι Ιωαννίνων». Επίσης στην ηλεκτρονική σελίδα του ΤΑΙΠΕΔ και στην κατηγορία «Ακίνητα προς Αξιοποίηση», περιλαμβάνεται άλλη μία έκταση έξι οικοπέδων στην Παραλίμνια ζώνη και συγκεκριμένα στην περιοχή «Άγιος Νικόλαος Κοπάνων» των Ιωαννίνων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων και σύσσωμη η τοπική κοινωνία, είναι αντίθετοι με την εκποίηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, εκτάσεων που σήμερα ήδη λειτουργικά και οργανικά, εντάσσονται στις λειτουργίες της πόλης και αποτελούν χώρους ζωτικής σημασίας για την βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ιωαννιτών θεωρεί ότι σε χώρους που θεωρούνται κρίσιμης σημασίας για την εξέλιξη του Δήμου Ιωαννιτών τις επόμενες δεκαετίες, δεν μπορεί να μπαίνει «πωλητήριο» ερήμην μας.

Γι’ αυτό παρακαλούμε θερμά για την παρέμβαση σας ώστε:
– Να σταματήσει τώρα η διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού που ξεκίνησε από το ΤΑΙΠΕΔ για την εκποίηση των τριών οικοπέδων στους Αμπελόκηπους.
– Να μην προχωρήσει ανάλογη διαδικασία εκποίησης των έξι εκτάσεων πλησίον της λίμνης Παμβώτιδας, στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Κοπάνων, που περιλαμβάνονται στη λίστα του ΤΑΙΠΕΔ.
– Να περιέλθουν οι συγκεκριμένες εκτάσεις στην κυριότητα του Δήμου, κάτι που αποτελεί διαχρονική δέσμευση αρμόδιων Υπουργών επί σειρά ετών.

Σας γνωρίζουμε ότι:

Τα οικόπεδα στους Αμπελόκηπους αποτελούν στην ουσία προέκταση της μεγαλύτερης πλατείας των Ιωαννίνων. Βρίσκονται σε μια πυκνοδομημένη συνοικία με έντονο κυκλοφοριακό φόρτο, όπου για την λειτουργία της πόλης και την εξασφάλιση ποιότητας ζωής των κατοίκων είναι αναγκαίες υποδομές στάθμευσης. Ο προς εκποίηση χώρος είναι ο μόνος ελεύθερος χώρος και για τον οποίο ο Δήμος Ιωαννιτών σχεδιάζει την κατασκευή πάργκινκ.

Στην παραλίμνια έκταση, ο Δήμος Ιωαννιτών μέσα από το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που καταρτίζει, προτείνει την αξιοποίηση ολόκληρου του Παραλίμνιου Μετώπου ανεξαρτήτως σε ποιον ανήκει, καθώς αποτελεί όχι μόνο αναφαίρετο δικαίωμα του Δήμου, αλλά και υποχρέωση του να σχεδιάζει για την ποιότητα ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη.

Παράλληλα τονίζουμε ότι ο Δήμος Ιωαννιτών διεκδικεί σθεναρά, γιατί θεωρεί ότι του ανήκει, κάθε κρίσιμη έκταση που εντάσσεται στον σχεδιασμό για τη βιώσιμη ανάπτυξη του Δήμου. Διεκδικεί σθεναρά κάθε χώρο ζωτικής σημασίας για την «πόλη του αύριο», που οφείλουμε να δώσουμε στους πολίτες.

Σ’ αυτή τη λογική, εκτός από τις δύο προαναφερόμενες εκτάσεις που εντάσσονται στον κατάλογο του ΤΑΙΠΕΔ, το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων ζητάει άμεσα να περιέλθουν στην κυριότητα του Δήμου Ιωαννιτών, εκτάσεις που είναι ταυτισμένες με το Δήμο και είναι αδιανόητη οποιαδήποτε άλλη χρήση τους, πέραν του κοινόχρηστου χώρου.

Συγκεκριμένα:
– Το Γιαννιώτικο Σαλόνι
– Το Πάρκο Λιθαρίτσια
– Οι στρατιωτικές Φυλακές
– Το Στρατόπεδο Βελισαρίου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Το γνωρίζετε πως τα Γιάννενα, η Ήπειρος, είναι η πόλη των ευεργετών που έχουν προσφέρει διαχρονικά πολλά στη χώρα μας. Κτίρια «σύμβολα» στην πρωτεύουσα έχουν «ηπειρωτικό όνομα».
Ο Δήμος Ιωαννιτών όλα τα προηγούμενα χρόνια παραχωρεί συνεχώς στο Δημόσιο εκατοντάδες στρέμματα γης για σκοπούς που εξυπηρετούσαν το κοινό συμφέρον.

Ελπίζουμε και η πολιτεία να λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο, καθώς οι εκτάσεις που ζητάμε να παραχωρηθούν στο Δήμο Ιωαννιτών, αποτελούν σημαντικό «κρίκο» στην εξέλιξη του τόπου μας.

Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ιωαννίνων ( την οποία σας κοινοποιούμε) και με σκοπό να προωθήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις θέσεις του Δήμου, συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, αποτελούμενη από:
– τον Δήμαρχο Ιωαννιτών, Θωμά Μπέγκα
– τον επικεφαλής της παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία» κ. Νικόλαο Γκόντα,
– τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Πολίτες για την Ανατροπή» κ. Λάζαρο Νάτση,
– τον επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» κ. Αριστείδη Μπαρτζώκα.

Επειδή η υπόθεση για μας επείγει,

επειδή είμαι βέβαιος ότι κι εσείς προσωπικά έχετε την ίδια αγωνία και το ίδιο ενδιαφέρον να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις, σε υποθέσεις που εξυπηρετούν την ανάπτυξη της περιοχής μας και την ποιότητα ζωής των πολιτών,

παρακαλούμε θερμά το γραφείο σας να ορίσει συνάντηση ώστε να συζητήσουμε μαζί σας ένα θέμα που, όπως προαναφέραμε, το θεωρούμε μείζον για το Δήμο μας.

Με εκτίμηση,
Θωμάς Κ. Μπέγκας
Δήμαρχος Ιωαννιτών »

Επιστολή προς τον Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας:

« ΠΡΟΣ:
Διοικητή της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κ. Δημήτρη Κούκη

Κοινοποίηση:
Υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Υφυπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Μιχάλη Παπαδόπουλο

Αξιότιμε κ. Διοικητά,

Στους καιρούς που περνάμε είναι μεγάλη η ευθύνη όλων μας να συμβάλουμε με ένα λιθαράκι, ο καθένας από τη θέση που υπηρετούμε, στην προσπάθεια για ανάπτυξη του τόπου μας και ανάταση της οικονομίας της χώρας.

Αισθανόμενος αυτή την ευθύνη ως νεοεκλεγείς Δήμαρχος Ιωαννίνων στο κομμάτι που μου αναλογεί και αφορά στην ανάπτυξη του Δήμου Ιωαννιτών, ανέλαβα μια σειρά από πρωτοβουλίες που αφορούν στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων, καθώς η αναβάθμιση της λειτουργίας του είναι από τα πιο κομβικά ζητήματα για την ανάπτυξη της περιοχής μας.

Βασική αντίληψη της Δημοτικής Αρχής -και πιστεύω ότι αυτό υπαγορεύεται από την απλή λογική- αποτελεί το γεγονός ότι στην παρούσα φάση στον αερολιμένα επενδύονται αρκετά εκατομμύρια ευρώ για την βελτίωση των εγκαταστάσεων, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζουμε ένα αβέβαιο μέλλον σχετικά με την αναβάθμιση της λειτουργίας του.

Ο αερολιμένας σήμερα, μετά την ολοκλήρωση της Εγνατίας και την κατάργηση της πτήσης Θεσσαλονίκη – Γιάννενα – Θεσσαλονίκη, εξυπηρετεί επί της ουσίας μόνο την πτήση Αθήνα – Γιάννενα – Αθήνα. Πολύ φοβάμαι ότι θα ακολουθήσει φθίνουσα πορεία και αυτή η πτήση, με την ολοκλήρωση της Ιόνιας οδού σε περίπου 1,5 χρόνο, όπως προβλέπεται.

Υπάρχει λοιπόν ένας εύλογος προβληματισμός, όταν επενδύονται δυσεύρετοι σήμερα εθνικοί πόροι τέτοιου μεγέθους, σε ένα αεροδρόμιο το οποίο πιθανά οδεύει σε μαρασμό. Η μόνη λύση θεωρούμε πως είναι η αναβάθμιση της λειτουργίας του, ώστε να αποκτήσει την αξιοπιστία που χρειάζεται για να δεχθεί πτήσεις που εξυπηρετούν την ανάδειξη της σημαντικής γεωπολιτικής θέσης που κατέχει η πρωτεύουσα της Ηπείρου και την στρατηγική ανάπτυξης του τουρισμού. Κάτι στο οποίο «επενδύει» δυναμικά η περιοχή μας.

Σε αυτή τη λογική και σε συνέχεια συναντήσεων μου με τον Υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλη Χρυσοχοϊδη και τον Υφυπουργό Μιχάλη Παπαδόπουλο, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 14/11/2014 σύσκεψη εργασίας υπό τον κ. Παπαδόπουλο. Μια σύσκεψη όπου, με ευθύνη του γραφείου του Υφυπουργού, είχαμε προσκληθεί (και μάλιστα αρκετές ημέρες νωρίτερα)για να συμμετάσχουμε προσωπικά, τόσο εγώ όσο και εσείς, μαζί με ομάδες εργασίας από τους δύο φορείς, Δήμο Ιωαννιτών και ΥΠΑ.

Ως Δήμος Ιωαννιτών προσήλθαμε στο τραπέζι για να ξεκινήσει μια συζήτηση από μηδενική βάση, ευελπιστώντας στην έγκυρη τεχνοκρατική άποψη της υπηρεσίας σας, ώστε να διερευνήσουμε το γεγονός εγκατάστασης ραδιοβοηθήματος (όχι συγκεκριμένου τύπου) για την βελτιστοποίηση των συνθηκών προσέγγισης αεροσκαφών στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων.

Άλλωστε ως Δημοτική Αρχή η τακτική που επιλέξαμε μέχρι σήμερα για την ανάδειξη των προβλημάτων του αεροδρομίου, δεν ήταν τακτική «τυμπανοκρουσιών» ή δηλώσεων εντυπωσιασμού.

Μας ενδιαφέρει η ουσία του ζητήματος. Γι’ αυτό και επιδιώξαμε τη συνάντηση εργασίας, κρίνοντας ότι θα ήταν μια σημαντική διαδικασία όχι μόνο για να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά κυρίως για να οριοθετήσουμε τα επόμενα βήματα.

Παρά την απουσία σας – η οποία μας προκάλεσε έκπληξη είναι αλήθεια- στη συνάντηση εργασίας προσήλθαν υπηρεσιακοί παράγοντες της ΥΠΑ με επικεφαλής την Διευθύντρια του γραφείου σας κ. Ελπίδα Κορυφίδου.

Μετά από διεξοδική συζήτηση, καταλήξαμε να προχωρήσουν άμεσα οι παρακάτω ενέργειες, για τις οποίες επιθυμώ να σας ενημερώσω:
– Διερεύνηση από την πλευρά της Υπηρεσίας σας, ενεργειών για την δυνατότητα βελτίωσης των διαδικασιών προσέγγισης στο αεροδρόμιο. Για την εργασία αυτή δηλώσαμε ότι επιθυμούμε η Υπηρεσία σας να συνεργαστεί με τον εμπειρογνώμονα από την πλευρά του Δήμου Ιωαννιτών, πιλότο κ. Δημήτρη Βλάχο.
– Επίσπευση της διαδικασίας εκπόνησης μελέτης «διαδικασιών και εμποδίων», PCB, που θα διερευνήσει τη δυνατότητα εγκατάστασης νέου τύπου ραδιοβοηθήματος. Ζητήσαμε δε από την υπηρεσία σας να μας καταθέσει μια τάξη μεγέθους του κόστους της μελέτης.
– Με βάση την ανωτέρω μελέτη να επιλεγεί το κατάλληλο ραδιοβοήθημα και η υπηρεσία σας να διερευνήσει την τάξη μεγέθους κόστους του ραδιοβοηθήματος.

Όλα τα παραπάνω βρίσκονται σε συνάρτηση με το γεγονός ότι η υπηρεσία σας θεωρεί αδύνατη την εγκατάσταση του συστήματος ILS στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, αλλά ταυτόχρονα θεωρεί ισχυρή την πιθανότητα καταλληλότητας άλλου τύπου σύγχρονου ραδιοβοηθήματος.

Με βάση τα ανωτέρω, παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειες από την πλευρά σας, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που συναποφασίστηκαν στη σύσκεψη.

Παράλληλα θα θέλαμε τη βοήθεια της υπηρεσία σας, η οποία διαθέτει στατιστικά στοιχεία, τα οποία παρακαλούμε να μας κοινοποιηθούν, ώστε να λάβουμε κι εμείς γνώση αυτών. Στοιχεία όπως ο αριθμός των ημερών σε ετήσια βάση που είναι αδύνατη η προσέγγιση στο αεροδρόμιο Ιωαννίνων και οι ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας που εμφανίζεται η μεγαλύτερη δυσκολία εξαιτίας άλλων καιρικών φαινομένων εκτός ομίχλης. Τα στοιχεία αυτά θα διευκολύνουν τη διαπραγμάτευση του Δήμου με αεροπορικές εταιρείες που ενδιαφέρονται να προγραμματίσουν πτήσεις από και προς τα Ιωάννινα.

Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία όλων μας – Υπουργείου, ΥΠΑ, Δήμου – θα φέρει σύντομα το επιθυμητό αποτέλεσμα, που είμαι βέβαιος πως αποτελεί το στόχο όλων μας. Δηλαδή, η λειτουργία ενός σύγχρονου και με πτητική αξιοπιστία, αεροδρομίου στα Ιωάννινα.

Με εκτίμηση,
Θωμάς Κ. Μπέγκας
Δήμαρχος Ιωαννιτών. »
»»

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply