Επίσκεψη της παράταξης “ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ” στο Σταυράκι

Συνεχίζοντας τις επισκέψεις στις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, ο επικεφαλής της Παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ», Άρης Μπαρτζώκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Κυριαζής, και μέλη της Παράταξης επισκέφθηκαν το Σταυράκι προκειμένου να συζητήσουν με φορείς και με τους κατοίκους του για θέματα που τους απασχολούν. Στη συνάντηση συμμετείχαν κάτοικοι του οικισμού ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία του Πρόεδρου της Δημοτικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπου Φωτιάδη.

Η επίσκεψη ξεκίνησε στο χώρο της εισόδου στον οικισμό, σημείο στο οποίο υπάρχει το μεγάλο χρονίζον πρόβλημα της ασφαλτόστρωσης τμήματος της οδού – εισόδου. Η οδός παραμένει σκαμμένη από το Νοέμβριο του 2014 λόγω έλλειψης συνεννόησης μεταξύ της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ, καθώς ενώ το έργο περιελάμβανε στην αρχή μόνο την κατασκευή κρασπέδων, στη συνέχεια αποφασίσθηκε με καθυστέρηση να περάσουν και αγωγοί ομβρίων υδάτων. Ενδεικτικό της έλλειψης προγραμματισμού από την πλευρά του Δήμου είναι και δύο επιπλέον γεγονότα, καθώς η αρχική κατασκευή ξεκίνησε τον Νοέμβριο, μήνα προβληματικό για τέτοιου είδους έργα, αφού οι καιρικές συνθήκες του χειμώνα καθιστούν αδύνατες τις εργασίες εκσκαφών και ασφαλτόστρωσης, καθώς και το γεγονός ότι η τελική αποδοχή των ομβρίων υδάτων κάτω από την Βλαχόστρατα δεν έχει διαμορφωθεί κατάλληλα για την αποδοχή τους.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους κατοίκους σε καφενείο του οικισμού, κατά τη διάρκεια της οποίας αναπτύχθηκε διάλογος για τα προβλήματα του οικισμού αλλά και προτάσεις για τη λύση τους. Η συζήτηση ξεκίνησε με ενημέρωση των κατοίκων από τους κ.κ. Μπαρτζώκα και Κυριαζή σχετικά με την στάση της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» στο θέμα του εργοστασίου βιοαερίου στα Μάρμαρα. Οι δύο εκπρόσωποι της παράταξης ανέφεραν ότι είναι υπέρ της δημιουργίας επιχειρήσεων. Τόνισαν όμως ότι η ανάδειξη του θέματος από την παράταξη έγινε διότι η περιβαλλοντική μελέτη δεν ήταν πλήρης ενώ και η ταξινόμησή της από πλευράς περιβαλλοντικών επιπτώσεων έπρεπε να γίνει σε άλλη κατηγορία. Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι κάτοικοι οι οποίοι αναφέρθηκαν σε πλήθος προβλημάτων και θεμάτων του οικισμού τους.

Ένα από τα πρώτα θέματα αφορά τον ανεπαρκή φωτισμό του Σταυρακίου και την επικινδυνότητα που αυτός δημιουργεί το βράδυ, καθώς υπάρχουν σημεία, ειδικά στις οδούς προς το Σταυράκι, όπου δεν υπάρχουν πεζοδρόμια, ο δρόμος είναι στενός και ο ελλιπής φωτισμός δεν επιτρέπει στους οδηγούς των αυτοκινήτων να διακρίνουν τους πεζούς. Επιπλέον δε, παρατηρείται αδιαφορία για την συντήρηση ακόμη και του υπάρχοντος φωτισμού, καθώς οι καμένες λάμπες δεν αλλάζονται και δεν γίνεται προσπάθεια βελτίωσής του.

Ένα δεύτερο πρόβλημα είναι η μη επαρκής συγκοινωνία του αστικού λεωφορείου με την πόλη. Υπάρχουν μόνο έξι δρομολόγια την ημέρα, αριθμός εξαιρετικά μικρός για τις ανάγκες των κατοίκων, ειδικά αυτών που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή δεν διαθέτουν Ι.Χ. αυτοκίνητο.

Απαράδεκτα υψηλή, χαρακτήρισαν οι κάτοικοι την τιμή του νερού ύδρευσης στο οικισμό τους, και οι εκπρόσωποι της παράταξης συμφώνησαν στον χαρακτηρισμό αυτό. Παράλληλα, οι κάτοικοι κατήγγειλαν την διακριτική συμπεριφορά του Δήμου σε επιχείρηση της περιοχής η οποία, παρά την υψηλή κατανάλωση νερού και τα υψηλά χρέη στην ΔΕΥΑΙ εξακολουθεί να χρησιμοποιεί νερό για τις λειτουργίες της.

Τους κατοίκους όμως απασχολούν και άλλα καθημερινά προβλήματα όπως η έλλειψη επιπλέον χώρου για το νεκροταφείο του χωριού, καθώς ο υπάρχον χώρος έχει πλέον εξαντληθεί και οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και λόγω της αύξησης του πληθυσμού στον οικισμό. Συζήτηση έγινε όμως και για την έλλειψη πλατείας του χωριού, παρά τις επανειλημμένες προτάσεις που έχουν γίνει στον Δήμο, καθώς υπάρχουν οι απαραίτητοι χώροι οι οποίοι όμως χρειάζονται διαμόρφωση.

Με το τέλος της επίσκεψης, ο κος Μπαρτζώκας δήλωσε: «Βρεθήκαμε σήμερα με τους κατοίκους και μέλη του σήμερα του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρακίου, μιας από τις μεγαλύτερες Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου μας. Δυστυχώς δεν βρέθηκε μαζί μας κι ο Πρόεδρος της Κοινότητας ώστε να μας μεταφέρει κι αυτός τις απόψεις του.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κατοίκους για την υποδοχή τους και την φιλοξενία τους, καθώς και για την εποικοδομητική συζήτηση που είχαμε. Το Σταυράκι αποτελεί δυστυχώς άλλο ένα παράδειγμα της έλλειψης σύνδεσης με το κέντρο και έλλειψης συντονισμού των υπηρεσιών του Δήμου. Μια οδός, είσοδος στο χωριό, η οποία παραμένει σκαμμένη εδώ και επτά μήνες, γεμίζοντας σκόνη την περιοχή και τις αίθουσες του παρακείμενου Δημοτικού Σχολείου, έλλειψη φωτισμού και αδιαφορία συντήρησής του, έλλειψη ενημέρωσης του Τοπικού Συμβουλίου από τον Πρόεδρο, αδιαφορία για την ποιότητα ζωής των δημοτών, ακριβές δημοτικές υπηρεσίες και πολλά άλλα προβλήματα δείχνουν ότι η Δημοτική αρχή, ένα χρόνο σχεδόν μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου, αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της προς τους Δημότες.

Η προσωπική εργασία των δημοτών για την συντήρηση των υποδομών δεν αρκεί από μόνη της.

Επιπλέον, θέλω εδώ να τονίσω ότι η αδιαφορία του Δήμου αλλά και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου φαίνεται ακόμη κι από το γεγονός ότι πολύ μικρά, καθημερινά προβλήματα, όπως η αντικατάσταση μιας λάμπας φωτισμού ή το καθάρισμα των χορταριών παραμένουν άλυτα ή η λύση τους έρχεται καθυστερημένα. Δυστυχώς, αυτά είναι γεγονότα που δεν τιμούν την Δημοτική Αρχή και τους τοπικούς εκπροσώπους της.

Η παράταξή μας δεσμεύεται να φέρει όλα αυτά τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά και να σταθεί αρωγός σε όλες τις κινήσεις των κατοίκων που θα γίνουν για την επίλυσή τους. Δεσμεύεται όμως να επαναλάβει την επίσκεψη αυτή πολλές φορές ακόμη στο μέλλον, παρακολουθώντας από κοντά την πορεία των θεμάτων του Σταυρακίου.

Και πάλι ευχαριστούμε τους κατοίκους για την ζεστή φιλοξενία τους. Είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά και το επιβεβαιώσαμε μετά τις εκλογές, ότι θα βρισκόμαστε συνεχώς δίπλα στους κατοίκους των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου μας. Η θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξαν οι κάτοικοι του Σταυρακίου, απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι αυτή η πρωτοβουλία μας».

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply