Επίσκεψη της παράταξης “ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ” στο κέντρο υποδοχής προσφύγων του Κατσικά

Παντελής απουσία των «υπευθύνων», άγνοια της κατάστασης από τους «ιθύνοντες», ζωές – έρμαια των συνθηκών.

Με μία φράση, αυτή είναι η εντύπωση που αποκόμισαν τα άτομα της ομάδας της Δημοτικής Παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» που επισκέφθηκαν το Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων – Καταυλισμό του Κατσικά.

Παντελής έλλειψη φύλαξης του χώρου, απουσία του στρατού καθώς και του υπεύθυνου αξιωματικού ή του αντικαταστάτη του, από ένα χώρο του οποίου έχει την ευθύνη και στον οποίο ανά πάσα στιγμή μπορεί να εκδηλωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα, είσοδος και έξοδος οποιουδήποτε χωρίς μία στοιχειώδη καταγραφή, όπως θα έπρεπε να γίνεται σε ένα τέτοιο κέντρο φιλοξενίας, αν μη τι άλλο, τουλάχιστον για την ασφάλεια των προσφύγων και πολλά ακόμη φαινόμενα αντίκρισαν τα μέλη της Παράταξης «ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΩΡΑ» με τον επικεφαλής της Άρη Μπαρτζώκα να κάνει λόγο για μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που συνεχίζεται, εβδομάδες μετά από την υποδοχή των πρώτων προσφύγων.

«Αναζητήσαμε τον υπεύθυνο του καταυλισμού, κάποιον αξιωματικό του στρατού όπως μας πληροφόρησαν ή, έστω, κάποιον που να τον αντικαθιστά κατά τη απουσία του. Δεν υπήρχε κανείς. Οι τρεις αστυνομικοί που βρισκόταν στην είσοδο δεν είχαν συγκεκριμένο σχέδιο ελέγχου και καταγραφής των στοιχείων όσων εισέρχονταν ή εξέρχονταν του χώρου. Έτσι ο χώρος έμοιαζε περισσότερο με «ξέφραγο αμπέλι».

Ξεναγηθήκαμε από τον Πρόεδρο του Ερυθρού Σταυρού κο Νίκο Γερασιμίδη, ο οποίος, ίσως και λόγω της πρόσφατης τοποθέτησης του, δεν ήταν πλήρως ενημερωμένος για την συνολική κατάσταση του κέντρου. Παρόλα αυτά, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού αποτελούσαν υπόδειγμα οργανωμένης και αποδοτικής εργασίας.

Μέλη εθελοντικών οργανώσεων προσπαθούσαν να βάλουν σε μία τάξη κάποιες καταστάσεις, χωρίς κι αυτοί να έχουν επίσημη διαπίστευση από το Ελληνικό κράτος. Έτσι, συχνά αντιμετώπιζαν προβλήματα συνεννόησης με τους υπεύθυνους του κέντρου. Εξάλλου, δεχτήκαμε οι ίδιοι παράπονα από εθελοντές για ύπαρξη ατόμων τόσο ανάμεσα στους πρόσφυγες όσο και μεταξύ δήθεν εθελοντών που μάλλον έρχονταν με σκοπό να προκαλέσουν αναταραχή. Με τα άτομα αυτά κανείς από τους «υπεύθυνους» δεν ασχολήθηκε.

Υγειονομικά, ο καταυλισμός είναι μια βραδυφλεγής βόμβα η οποία με τον ερχομό του καλοκαιριού και την άνοδο της θερμοκρασίας κινδυνεύει να εκραγεί. Η έλλειψη τουαλετών, (καθώς υπάρχει μόνο ένας ανεπαρκής αριθμός χημικών), η έλλειψη ζεστού νερού καθώς και η μη οργανωμένη αποκομιδή απορριμμάτων συνηγορεί στην πρόβλεψη αυτή. Συμφωνούμε τόσο με το πνεύμα όσο και με το γράμμα της επιστολής του κου Δημάρχου σχετικά με την έλλειψη αποχέτευσης. Αυτό όμως είναι μόνο ένα από τα σοβαρά θέματα του κέντρου.

Η έλλειψη θέρμανσης, η μη πρόβλεψη μεταφοράς έστω ενός φορτώματος καυσόξυλων, έχει οδηγήσει τους πρόσφυγες στην αποψίλωση της γύρω περιοχής προκειμένου να ζεσταθούν τα βράδια.

Μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί μόνο διακόσια στρώματα, με αποτέλεσμα πάνω από χίλια τριακόσια άτομα να κοιμούνται, όσο αυτό μπορεί να θεωρηθεί ύπνος, επάνω σε χοντρά χαλίκια.

Στοιχειώδεις υποδομές πληροφόρησης όπως μια μεγαφωνική εγκατάσταση για ανακοινώσεις, ένας πίνακας με πληροφορίες αλλά και ένας κανονισμός λειτουργίας του κέντρου είναι εντελώς ανύπαρκτες με αποτέλεσμα την ανάπτυξη φημολογίας μεταξύ των προσφύγων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Δήμος, Περιφέρεια αλλά και κεντρική κυβέρνηση περιορίζονται στις επί χάρτου συζητήσεις, ενώ η καθημερινότητα των προσφύγων είναι ο ύπνος πάνω στις πέτρες, η έλλειψη ζεστού νερού, τα επαπειλούμενα υγειονομικά προβλήματα και η απελπισία τους καθώς κανένα αίσιο μέλλον δεν είναι ορατό.

Ειδικά, ο ρόλος της κυβέρνησης και ειδικότερα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας δεν είναι μόνο αδιάφορος αλλά ξεκάθαρα αρνητικός. Και έχει ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη το ΥΠΕΘΑ καθώς σύμβουλος του υφυπουργού είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής Δημοτικής Παράταξης του Δήμου μας. Από την επιλογή του πλέον ακατάλληλου χώρου έως την έλλειψη κάθε ελέγχου, το ΥΠΕΘΑ, ο Υπουργός και η κυβέρνηση αποδεικνύονται πλήρως ανέτοιμοι, ελάχιστοι και αναξιόπιστοι.

Δεν έχει έννοια να καλέσουμε κανέναν να αναλάβει τις ευθύνες του. Κυβέρνηση, Περιφέρεια, Δήμος, Αστυνομία, Στρατός κρύβονται πίσω από το «χώρο ευθύνης» των και κανείς δεν αναλαμβάνει καμία πρωτοβουλία.

Ως Δημοτική Παράταξη το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να συγχαρούμε όλους τους πάσης φύσεως και θέσεως εθελοντές, οργανωμένους πολίτες και ιδιώτες, πολλοί από τους οποίους είναι μέλη μας, που αφιλοκερδώς προσφέρουν χρόνο, χρήμα, διάθεση και εργασία για την ανακούφιση των προσφύγων, να προτρέψουμε όλους τους συμπολίτες μας να συνδράμουν με τις όποιες δυνάμεις τους προς αυτό και να προειδοποιήσουμε όλους τους (αν)αρμόδιους: Αυτοί οι άνθρωποι θα αποτελέσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τους γείτονές μας. Οι συνθήκες καλής γειτονίας, λοιπόν, εξαρτώνται και από τα δύο μέρη. Λάβετε τα μέτρα σας πριν να είναι αργά.

Η Παράταξή μας είχε δηλώσει με όλες της τις δυνάμεις, ευθύς εξ αρχής, ότι ο χώρος του παλιού στρατιωτικού αεροδρομίου στον Κατσικά ήταν από τους πιο ακατάλληλους χώρους και είχε αντιπροτείνει στρατόπεδα τα οποία είναι ουσιαστικά ανενεργά και στα οποία πέραν των πολύ καλύτερων συνθηκών διαβίωσης, εξασφαλιζόταν και η ασφάλεια των προσφύγων.

Η ηγεσία του Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων κώφευσε κι έκανε το δικό της, για αγνώστους σ’ εμάς λόγους. Λυπούμεθα να πούμε ότι είχαμε δίκιο. Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα σταθούμε δίπλα σε όποιες προσπάθειες βοηθούν στην επίλυση του προβλήματος. Θα σταθούμε όμως αυστηροί κριτές και ενάντιοι σε όσους συντηρούν την συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης που σήμερα επικρατεί».

 

Tags:

, , , , ,