Στο επίκεντρο οι ΜΕΘ: Δεν γίνεται επιλογή λένε οι εντατικολόγοι — Θλίψη για όσα ακούγονται

[φωτο αρχείου]
Προσβεβλημένοι και απογοητευμένοι δηλώνουν οι γιατροί για τα όσα ακούγονται περί VIP κλίνες ΜΕΘ. Η Αναστασία Κοτανίδου ξεκαθάρισε ότι δεν γίνεται επιλογή ασθενών αλλά διαλογή με σοβαρά επιστημονικά κριτήρια.

Όπως τόνισε η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ: «Όταν οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν η εισαγωγή των ασθενών στη ΜΕΘ γίνεται βάσει κριτηρίων προτεραιότητας που έχουνε θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας».

«Μπορεί ένας ασθενής να χρειάζεται να διασωληνηθεί αλλά εκεί που υπάρχει κενή κλίνη να μην υπάρχει η ειδικότητα για την πάθηση άρα δεν μπορεί να πάει στην κενή κλίνη και περιμένει» εξήγησε η Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν», Μαρία Θεοδωρακοπούλου.

Από την αρχή της πανδημίας στις ΜΕΘ έχουν εισαχθεί 10.906 ασθενείς εκ των οποίων 639 νοσηλεύονται. Σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχουν εξέλθει 3.588. Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 50 με 60% σε όλη την χώρα και οφείλεται στον χαμηλό εμβολιασμό.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο προσβλητικό για γιατρό και νοσηλευτή από το να τον κατηγορούν για επιλογή περιστατικών» είπε χαρακτηριστικά ο Διευθυντής ΜΕΘ του Ναυτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Β. Μπέκος.

Όπως ανέφερε η δημοσιογράφος της ΕΡΤ, Σοφία Πατραμάνη, οι εντατικολόγοι μίλησαν για τη διαφάνεια που υπάρχει σε ό,τι αφορά τη διαλογή των ασθενών που εισέρχονται στις ΜΕΘ η οποία διασφαλίζεται μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα που λειτουργεί. Σε αυτή έχουν πρόσβαση ανά πάσα στιγμή όλοι όσοι εμπλέκονται στο σύστημα νοσηλείας και διακομιδής καθώς βρίσκουν τις κλίνες που είναι κενές μέσα στις μονάδες, αλλά και τους ασθενείς οι οποίοι χρειάζεται να μπουν σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τα κριτήρια της διαλογής των περιστατικών αυτά έχουν θεσπιστεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας με απόλυτα επιστημονικό τρόπο και αφορούν σε πέντε κατηγορίες ασθενών. Μεταξή άλλων αφορούν περιστατικά με αναπνευστική δυσχέρεια, αιμοδυναμική αστάθεια ενώ βασικό κριτήριο είναι και η βαρύτητα του περιστατικού καθώς επίσης και η πιθανότητα να σωθεί ενώ δεν αποτελεί κριτήριο η ηλικία.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, επιμένει ότι υπάρχουν κενές κλίνες ΜΕΘ αλλά υποστηρίζει ότι δεν μίλησε ποτέ για VIP ασθενείς: «Δεν είπα εγώ ότι κρατάνε τις κλίνες για κάποιους. Λέω ότι εμφανίζονται κενές κλίνες στο σύστημα και δεν καταλαμβάνονται από τους διασωληνωμένους ασθενείς».

«Τα ελεεινά ψεύδη θα παίρνουνε τις απαντήσεις τους… ως υπουργός δεν θα ανεχθώ προκειμένου ο καθένας να παίξει το τηλεοπτικό του παιχνίδι να προσβάλλει αυτούς που πραγματικά είναι στην πρώτη γραμμή μάχης» δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: