Επιδεινώνεται η επιδημιολογική εικόνα στη χώρα – Κατακόρυφη άνοδος στους δείκτες – Κρίσιμες οι επόμενες μέρες

Η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα κάνει την ερχόμενη εβδομάδα εξαιρετικά κρίσιμη, τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας και τις επιπτώσεις στο σύστημα υγείας, όσο και για τους νέους περιορισμούς που εξετάζεται να ληφθούν.

Οι σκληροί δείκτες είναι σε ισχυρή άνοδο. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 3.869 νέες μολύνσεις, ενώ 536 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι. Σήμερα καταγράφηκαν 80 θάνατοι, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Μαΐου. Η πίεση στα νοσοκομεία είναι ασφυκτική, ενώ οι αντοχές των γιατρών και υγειονομικών έχουν εξαντληθεί.

Με τους σκληρούς δείκτες της πανδημίας σε κατακόρυφη άνοδο και την πίεση στα νοσοκομεία ασφυκτική, σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι ιατρικοί σύλλογοι σε βόρεια και κεντρική Ελλάδα για να ενημερώσουν τα μέλη τους να συνδράμουν στη στήριξη των συναδέλφων τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Την ίδια ώρα, εφιαλτικές είναι οι εφημερίες με την πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα να αγγίζει το 100% και οι ανάγκες για να βρεθεί κρεβάτι εντατικής είναι τεράστιες.

Οι εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για 9.000 με 11.000 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα τις επόμενες εβδομάδες και απευθύνουν έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών και πιστή τήρηση των μέτρων.

Πιθανά τα νέα περιοριστικά μέτρα

Τα επιδημιολογικά δεδομένα του τελευταίου 15ημέρου θα δώσουν τον τόνο πιθανών διορθωτικών μέτρων για την ανάσχεση της αφόρητης πίεσης στο σύστημα υγείας. Αρχής γενομένης από αύριο οι αριθμοί της πανδημίας θα τεθούν στο μικροσκόπιο της αρμόδιας επιτροπής με τις όποιες αποφάσεις να θεωρούνται ζήτημα λίγων 24 ωρών.

Ενθάρρυνση τηλεργασίας, περαιτέρω περιορισμοί για ανεμβολίαστους και αύξηση του αριθμού των rapid test είναι ανάμεσα στα μέτρα που τίθενται επί τάπητος.

Υπό εξέταση βρίσκεται και το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η τρίτη δόση του εμβολίου στους άνω των 65 ετών πολίτες. Το μοντέλο Γαλλίας προκρίνουν άλλωστε πολλοί με άρση όλων των περιορισμών μόνο για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου.

 

Tags: