«Επένδυση» για τα Γιάννενα και την Ήπειρο η διεκδίκηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας

Ως «επένδυση» για τα Γιάννενα και ολόκληρη την Ήπειρο, αντιμετωπίζει ο Δήμος Ιωαννιτών τη διεκδίκηση του τίτλου «Ιωάννινα – Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021».

Χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Ιωαννίνων, μετά από έναν εποικοδομητικό διάλογο που διεξήχθη σε κλίμα διαπαραταξιακής ομοθυμίας, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Ιωαννιτών και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας & Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών, ώστε να είναι πιο ευέλικτη η διαδικασία προετοιμασίας του φακέλου διεκδίκησης, από την Κοινωφελή Επιχείρηση.

Επίσης το Δημοτικό κατέληξε στη σύνθεση μιας πενταμελούς διαπαραταξιακής επιτροπής που θα είναι η Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του φακέλου.

Όπως διακηρύσσει η Δημοτική Αρχή, η εκπλήρωση ενός κορυφαίου στόχου, όπως είναι η διεκδίκηση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, δεν είναι μόνο υπόθεση του Δήμου Ιωαννιτών, ή της πόλης των Ιωαννίνων, αλλά υπόθεση ολόκληρης της Ηπείρου, των φορέων και της κοινωνίας, που θα αποτελέσουν τους «συμμάχους» στην κούρσα της διεκδίκησης.

Έτσι για λόγους σημειολογίας αλλά και ουσίας ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας και ο Πρόεδρος της «Κ.Ε.Π.Π.Ν & Α Δήμου Ιωαννιτών», Κώστας Γκόγκος επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί τον Περιφερειάρχη Ηπείρου για να ζητήσουν την συμπόρευση της Περιφέρειας σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια και – όπως δήλωσε ο Δήμαρχος – «στο πρόσωπο του περιφερειάρχη βρήκαμε από την πρώτη στιγμή τον πιο ενθουσιώδη συμπαραστάτη».

Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει πρόσκληση του Δημάρχου Ιωαννιτών για συνάντηση με όλους τους Δημάρχους της Ηπείρου, στους οποίους έχει ήδη αποστείλει επιστολή, ζητώντας τους συμπόρευση σε αυτό το μεγάλο εγχείρημα.

Παράλληλα αύριο οι κύριοι Μπέγκας και Γκόγκος έχουν συνάντηση στην Αθήνα με τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη, για το θέμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο κ. Παπαδημούλης έχει ήδη αποδεχθεί την πρόταση του Δημάρχου να είναι «πρεσβευτής στο εξωτερικό» για τη διεκδίκηση και συντονιστής μιας ομάδας προσωπικοτήτων που θα επικοινωνήσουν την υπόθεση «Ιωάννινα-Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», εκτός Ελλάδος.

Παρόμοιες κινήσεις γίνονται ήδη για την εντός Ελλάδος «επικοινωνία» της διεκδίκησης με προσωπικότητες από την Ήπειρο αλλά και φίλους της Ηπείρου.

Ομοθυμία στις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

Με ευρύτατη πλειοψηφία, αλλά και εποικοδομητικές προτάσεις από όλες τις πλευρές, συζητήθηκε η υπόθεση διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Στο Δημοτικό Συμβούλιο και εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου και Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος Νεολαίας & Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών. Αρνητικά ψήφισαν δύο Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι κύριοι, Στέφανος Σκοπούλης (επικεφαλής ΔΡΑΣΥ) και Νίκος Τσόλης.

Όπως εξήγησε ο εισηγητής του θέματος, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης, Κώστας Γκόγκος, η διαδικασία αυτή επιλέχθηκε γιατί ως Νομικό Πρόσωπο η δημοτική επιχείρηση είναι πιο ευέλικτη στη διαχείριση της κατάρτισης του φακέλου διεκδίκησης.

Ο προϋπολογισμός στην υπόθεση της διεκδίκησης ανέρχεται στα 250.000 ευρώ. Ο Δήμος θα διαθέσει 150.000 ευρώ ως επιχορήγηση στην Επιχείρηση και άλλα 100.000 θα εξευρεθούν από χορηγίες.

Όπως υπογράμμισε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, Θωμάς Μπέγκας, «ένας Δήμος δαπανά χρήματα και επενδύει χρήματα. Είμαι χαρούμενος γιατί το Δημοτικό Συμβούλιο κατανοεί ότι στην υπόθεση της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας επενδύουμε χρήματα και δεν ξοδεύουμε χρήματα». Σημείωσε με έμφαση ότι «είναι μια επένδυση που έχουμε την πίστη ότι θα γεννήσει», με την έννοια ότι τα οφέλη θα είναι πολλά τόσο για τα Γιάννενα όσο και για την Ήπειρο. Ο Δήμαρχος χαρακτήρισε «λογικό» το ποσό των χρημάτων που διατίθενται.

Ο κ. Γκόγκος αναφερόμενος στο αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης, εξήγησε ότι υπογράφεται προκειμένου:
– Να οργανωθεί και υποστηριχθεί η λειτουργία της Σχήματος Διεκδίκησης (Ομάδα Διεκδίκησης και Ομάδας Εργασίας) για την υποβολή του φακέλου υποψηφιότητας της πόλης
– Να οργανωθεί η Δημόσια Διαβούλευση για την διαμόρφωση του Πολιτιστικού Προγράμματος
– Να διασφαλιστούν οι αναγκαίες υποδομές για τη στέγαση και οργάνωση του Σχήματος Διεκδίκησης
– Να χρηματοδοτηθούν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες.
– Να διατεθεί το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη των λειτουργιών.

Τέλος κατέληξε λέγοντας πως «θα δουλέψουμε όλοι μαζί για να κάνουμε πράξη ένα μεγάλο όραμα με συμμάχους την κοινωνία και κυρίως τη νεολαία», ενώ τόνισε ότι «είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε πρόταση από όλες τις παρατάξεις του Δήμου, προκειμένου να έχουμε την καλύτερη δυνατή προετοιμασία».

Η 5μελής Επιτροπή Παρακολούθησης και Παραλαβής του φακέλου υποψηφιότητας για τη διεκδίκηση του τίτλου «Ιωάννινα – Ήπειρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021», απαρτίζεται από:
1) Γιώργος Παπαδιώτης, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
2) Κώστας Γκόγος, Πρόεδρος «Κ.Ε.Π.Π.Ν & Α Δήμου Ιωαννιτών»
3) Βάσω Μέγα, Αντιπρόεδρος «Κ.Ε.Π.Π.Ν & Α Δήμου Ιωαννιτών»
4) Σπύρος Κωνσταντόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος παράταξης «Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορίας»
5) Λάζαρος Νάτσης επικεφαλής παράταξης «Πολίτες για την Ανατροπή»

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου:

Της χθεσινοβραδινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, ακολούθησε η σημερινή επίσκεψη του Δημάρχου και του Προέδρου της Κοινωφελούς στον Περιφερειάρχη Ηπείρου.

Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Ιωαννιτών, έχουν ήδη γίνει συζητήσεις με τον κ. Καχριμάνης και ήταν «από την πρώτη στιγμή ενθουσιώδης σύμμαχός μας», ωστόσο απέδωσε την σημερινή «επίσημη» -κατά κάποιον τρόπο- επίσκεψη, στη σημειολογία που θέλει να αποδώσει ο Δήμος Ιωαννιτών, ξεκινώντας πρώτα από τον Περιφερειάρχη Ηπείρου τις ανάλογες συναντήσεις.

«Η σημερινή επίσκεψη είναι σημειολογική, διότι θεωρούμε ότι η συμπόρευση με την περιφέρεια στην μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Ιωαννιτών να είναι τα Γιάννενα η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021, είναι από τις πιο σημαντικές συμπορεύσεις. Μέσω της ανάληψης του τίτλου ο σχεδιασμός μας είναι να γίνει μια συνολική προβολή της περιφέρειας», δήλωσε ο κ. Μπέγκας.

Ο Δήμαρχος είπε πως είμαστε έτοιμοι να κινηθούμε με γρήγορες διαδικασίες από δω και πέρα τόσο στην οργάνωση του φακέλου, όσο και στην προβολή, έτσι ώστε να αναπληρώσουμε την καθυστέρηση που υπήρξε σε σχέση με άλλες πόλεις, στο να μπούνε τα Γιάννενα στην υπόθεση της διεκδίκησης. «Κάνουμε μια πολύ σοβαρή δουλειά, η προσπάθεια θα είναι διαπαραταξιακή και υπερκομματική», είπε ο κ. Μπέγκας.

Από την πλευρά του ο κ. Καχριμάνης δήλωσε πως «με χαρά άκουσα τις προτάσεις του Δημάρχου. Τα Γιάννενα είναι σημείο αναφοράς όλων των Ηπειρωτών. Όχι μόνο τα Γιάννενα αλλά όλη η Ήπειρος θα συμμετάσχει στην προσπάθεια γιατί ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας θα είναι επιτυχία για όλη την Ήπειρο».

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κατέληξε απευθυνόμενος στο Δήμαρχο και διαβεβαιώνοντας τον πως: «είναι καθήκον μας να είμαστε δίπλα σας σε ότι χρειαστείτε και όποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν από την περιφέρεια για να είναι».

Στις δηλώσεις του ο κ. Γκόγκος τόνισε πως «σε αυτό το μεγάλο στόχο που έθεσε ο Δήμος Ιωαννιτών για τη διεκδίκηση του τίτλου, βρήκαμε σήμερα στο πρόσωπο του περιφερειάρχη ένα σημαντικό συμπαραστάτη. Σήμερα αρχίζει η συνένωση των δυνάμεων: της περιφέρειας, όλων των Δημοτικών Αρχών της Ηπείρου, των κοινωνικών φορέων, των πολιτικών φορέων».

Όπως τόνισε ο κ. Γκόγκος «σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια το πιο σημαντικό είναι να μπει μπροστά η κοινωνία με πρωτοπόρα τη νεολαία μας» και κατέληξε: «είμαστε σε καλό δρόμο, έχουμε έναν σκληρό αγώνα, αλλά όλοι οι Ηπειρώτες μαζί θα το διεκδικήσουμε και πιστεύω ότι θα πετύχουμε το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε».

 

Tags:

, , , , , , , ,

Leave a Reply