Επελαύνει η Όμικρον, κυριαρχεί η Δέλτα στις νοσηλείες

Κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες ως τις 20 Ιανουαρίου καθώς η παραλλαγή Όμικρον σαρώνει τη χώρα και αναμένεται να υπάρξει κορύφωση του πανδημικού κύματος. Την ίδια ώρα, τις αντοχές του συστήματος υγείας δοκιμάζει η ευρεία διασπορά του κορονοϊού. Στα νοσοκομεία καταγράφεταιασφυξία στις απλές κλίνες covid και ελλείψεις λόγω νόσησης στο υγειονομικό προσωπικό. Το Υπουργείο Υγείας προχωρά τις επόμενες ημέρες στην επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών με έδρα την Μακεδονία και την Θράκη.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι από την υπερμεταδοτικότητα της μετάλλαξης Όμικρον πλήττονται κυρίως νέοι και ανεμβολίαστοι και προβλέπουν κορύφωση της πανδημικής έξαρσης σε περίπου δύο εβδομάδες.

Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αυξάνονται κατακόρυφα καθώς είναι πιο μεταδοτική. Οι νοσηλείες ωστόσο είναι πιο ήπιες, ενώ κανένας διασωληνωμένος ασθενής δεν βρίσκεται με Όμικρον στην εντατική.
Η πληρότητα των ΜΕΘ στην επικράτεια φτάνει το 80%, στην Αττική το 85% και στη Βόρεια Ελλάδα το 90%.
Οι νοσηλείες αφορούν ασθενείς με τη μετάλλαξη Δέλτα. Οι σκληροί δείκτες της πανδημίας μένουν σταθεροί: διασωληνώσεις και θάνατοι, ενώ η μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστα.

Όπως δήλωσε ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής Β’ της ΜΕΘ “Γ. Παπανικολάου”, «η εφημερία του νοσοκομείου τελείωσε το πρωί (Σάββατο, 08/01) με πάνω από 130 οι προσελεύσεις, ενώ έγιναν περίπου 50 εισαγωγές. Υπάρχει μεγάλη διασπορά της μόλυνσης, βέβαια δεν έχουμε Όμικρον, η Δέλτα σαρώνει. Η Δέλτα δεν έχει πει την τελευταία της λέξη, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι αφόρητη».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος καθηγητής παθολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, μιλώντας στο OPEN, ανέφερε ότι δεν έχουμε διασωληνωμένους με στελέχη Όμικρον στις ΜΕΘ αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαμε μέχρι χθες. Η πιθανότητα να οδηγηθεί κάποιος σε πολύ σοβαρή νόσο, μονάδα, αναπνευστήρα, θάνατο, είναι πολύ χαμηλότερη, με τα δεδομένα βιολογικά χαρακτηριστικά του ιού αυτού.

Οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση για επιτάχυνση των εμβολιασμών, όχι μόνο με την πρώτη δόση αλλά και για την αναμνηστική που προσφρέρει μεγάλη προστασία έναντι της Όμικρον.

πηγή: ertnews.gr

 

Tags: