Εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο

Εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που θα αλλάξει τα δεδομένα για παλαιούς και νέους συνταξιούχους, με ορίζοντα την ψήφισή του στις 21 του μήνα.

Το προσχέδιο περιλαμβάνει 104 άρθρα τα οποία αφορούν την κύρια ασφάλιση, την επικουρική, τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αλλά και τις εισφορές των μισθωτών. Η κυβέρνηση κάνει λόγο για διόρθωση αδικιών του λεγόμενου «νόμου Κατρούγκαλου», ενώ η αντιπολίτευση  ασκεί δριμεία κριτική.

Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημειώνει ότι 300.000 συνταξιούχοι θα δουν άμεσα αύξηση, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι βγαίνουν άμεσα κερδισμένοι, κατά τον υπουργό. Η 13η σύνταξη δεν μπορεί να επανέλθει γιατί δεν υπάρχει δημοσιονομικό περιβάλλον, διευκρίνισε ο υπουργός και σημείωσε ότι δεν υπήρξε ποτέ 13η σύνταξη, αλλά ένα βοήθημα. «Η Ελλάδα και το ασφαλιστικό της σύστημα μπαίνει σε έναν ενάρετο κύκλο», είπε ο υπουργός Εργασίας και πως για πρώτη φορά ο ασφαλιστικός νόμος θα έχει αναλογιστική μελέτη, σύμφωνα την οποία το ασφαλιστικό μας σύστημα είναι βιώσιμο ως το 2070.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διά της τομεάρχη Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου έκανε λόγο για εξαπάτηση των ασφαλισμένων και εξέφρασε τη θέση ότι οι 9 στους 10 συνταξιούχους θα υποστούν απώλειες από το νέο ασφαλιστικό, καθώς καταργείται η μόνιμη 13η σύνταξη.

Κατηγόρησε τον κ. Βρούτση ότι «αποκρύπτει ότι οι 9 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες θα έχουν σημαντική επιβάρυνση με αύξηση 20% στις εισφορές τους, μόνο και μόνο για να ελαφρυνθούν πολλαπλάσια τα υψηλά και πολύ υψηλά εισοδήματα». Και ότι «δεν ομολογεί ότι για εργασία πάνω από 40 έτη τα ποσοστά αναπλήρωσης μειώνονται σε σχέση με τα σημερινά», καθώς και ότι «ξεχνάει ότι η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος έχει ήδη πιστοποιηθεί με αναλογιστική μελέτη». «Αντί να γίνει χρήση του οικονομικού περιθωρίου για να βελτιωθούν πράγματα, γίνονται δύο βήματα πίσω στο ασφαλιστικό και ξαναγυρνάμε σε ένα πλαίσιο αδικίας για τους πολλούς», είπε.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

,