«Ενεργοί Πολίτες»: Καταγγέλουν ωμή παρέμβαση στο έργο της αυτοδιοίκησης

Ωμή παρέμβαση στο έργο της αυτοδιοίκησης καταγγέλει η περιφερειακή παράταξη «Ενεργοί Πολίτες» με ανακοίνωση της:

«Έντονο προβληματισμό προκαλεί η αντίδραση του ομίλου «ΕΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ» να παρέμβει, ανήμερα της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Κεντρικών Τζουμέρκων, προκειμένου να αποτρέψει την αρνητική για τα οικονομικά συμφέροντά του απόφαση.

Πρόκειται για «ωμή παρέμβαση» στο έργο της τοπικής αυτοδιοίκησης συνολικά και, ως ένα βαθμό, αποτυπώνει τον εκνευρισμό των ιθυνόντων. Ο λόγος; Η δήλωση του δημάρχου Κεντρικών Τζουμέρκων, η οποία αναρτήθηκε πριν τη συνεδρίαση, και ενημέρωνε, ως όφειλε, τους δημότες και τους πολίτες της Ηπείρου, για την πρόθεσή του να απορρίψει το αίτημα της εταιρίας. Ο δήμαρχος Μαρίνος Γαρνέλης ξεκαθάρισε πως στην αρχική του τοποθέτηση δεν είχε μελετήσει επαρκώς το σχέδιο, αφού προφανώς οι υπεύθυνοι των ΕΛ.ΠΕ. –όπως γίνεται σε κάθε ενημέρωση- απέφυγαν να κάνουν οιαδήποτε αναφορά στις εξορύξεις που ακολουθούν και φυσικά στις επιπτώσεις στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον, αλλά και μηδαμινό οικονομικό όφελος.

Η ενέργεια αυτή παραπέμπει στην αδυναμία της ίδιας της εταιρίας να πείσει αυτοδιοικητικούς και πολίτες, όπως έγινε και πριν λίγες μέρες στην Άρτα, όπου και εκεί το δημοτικό συμβούλιο απέρριψε το αίτημα για χορήγηση άδειας διέλευσης των συνεργείων. Στην περίπτωση, όμως, του δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων ξεπέρασε κάθε όριο, προσβάλλοντας βάναυσα τη δημοτική αρχή και το δημοτικό συμβούλιο.

Ιδού τι αναφέρει η εταιρία –αναλαμβάνοντας ρόλο… σχολιογράφου- στο έγγραφο που απέστειλε την ημέρα που θα λάμβανε την απόφαση το δημοτικό συμβούλιο και απευθυνόμενη προσωπικά στον κ. Γαρνέλη: «Επιτρέψτε μας να θεωρήσουμε τους χαρακτηρισμούς της ανακοίνωσής σας τουλάχιστον ατυχείς». Καθίσταται σαφές ότι: Πρώτον, οι υπεύθυνοι των ΕΛ.ΠΕ. απώλεσαν την ψυχραιμία τους και, δεύτερον, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηπείρου (ΠΕΔΗ) οφείλει να καταγγείλει την παρέμβαση αυτή και να αξιώσει από τον όμιλο να σέβεται την αυτοδιοίκηση. Η ευθύνη ανήκει πλέον στους νυν αιρετούς και στους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες, οι οποίοι θα βάλλονται κάθε φορά εάν δεν… χειροκροτούν τις εξορυκτικές διαθέσεις των ΕΛ.ΠΕ!

Υπάρχουν, όμως, και χειρότερα: Η εταιρία διαβλέποντας την εναντίωση των πολιτών να αυξάνεται κατά των εξορύξεων –και της κερδοφορίας της- επιχειρεί, με τον ίδιο τρόπο, να εκφοβίσει κάθε συλλογικότητα που αναφέρεται στις χορηγίες προς ορισμένους δήμους! Πρόκειται για μια αλγεινή πραγματικότητα, η οποία προκαλεί ερωτηματικά για τα νέα ήθη που επιχειρεί να επιβάλει απέναντι σε κάθε διαφορετική προσέγγιση των εξορύξεων. Θα μπορούσε να εκληφθεί και πάλι ως έμμεσος εκφοβισμός συνολικά της Ηπειρώτικης κοινωνίας και γι αυτό θα πρέπει να καταδικαστεί ομόθυμα από φορείς και πολίτες.

Ουσιαστικά τα ΕΛ.ΠΕ. συμπεριφέρονται ως «επιβολείς» και «εισβολείς» και απαιτούν υπακοή σε ότι περιλαμβάνεται στο, έτσι κι αλλιώς, φτωχό λεξιλόγιο των ομιλητών και στην αδυναμία να αποδείξουν ότι αγωνίζονται για την ευημερία των Ηπειρωτών! Ιδού, λοιπόν, τι λέει εταιρία: «Πέραν δε τούτων, οποιαδήποτε έμμεση ή άμεση υπόνοια από τρίτους έναντι της ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ σχετικά με θέματα εταιρικής διακυβέρνησης και συναλλακτικής ηθικής είναι μη αποδεκτή και επιφυλασσόμαστε κάθε νομίμου δικαιώματός μας». Αν η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει τα κυβερνητικά ηνία στα Ελληνικά Πετρέλαια οφείλει να το πει ευθέως. Διαφορετικά, δεν μπορεί να μένει απαθής στις έμμεσες απειλές της εταιρίας προς μια ολόκληρη κοινωνία. Επιπλέον, η σιωπούσα για τις εξορύξεις Περιφέρεια Ηπείρου –και όλοι οι αυτοδιοικητικοί φορείς- έχουν υποχρέωση αφενός να προστατέψουν τους πολίτες και το δημόσιο διάλογο και αφετέρου οφείλουν να συγκρουστούν με τον Όμιλο που επιζητεί να έχει ρόλο Αλή Πασά στην Ήπειρο.

Οι πολίτες ξεμπέρδεψαν μ΄ αυτές τις λογικές και απορρίπτουν τον εκφοβισμό και αυταρχισμό των ΕΛΠΕ. Μήπως, όμως, απέναντι σ’ αυτή τη συλλογική προσβολή θα πρέπει σύσσωμοι οι Ηπειρώτες –Φορείς, Αυτοδιοίκηση, Εκκλησία-, να δείξουν στον ‘Ομιλο ότι είναι ανεπιθύμητος στην περιοχή; Οι πολίτες ήδη το κάνουν πράξη με τον καθημερινό αγώνα τους να σώσουν την Ήπειρο από τις εξορύξεις! Οι φορείς θα μιλήσουν ή θα παραμείνουν άλαλοι στις φοβέρες των ΕΛΠΕ;».

 

Tags: