Ενεργοί Πολίτες Ηπείρου: “Η κυβέρνηση προτείνει χορηγίες για τα πετρέλαια”

Σε Συλλαλητήριο στην Αθήνα το Φεβρουάριο, έξω από τη Βουλή καλεί η Πρωτοβουλία

Οι Ενρεγοί Πολίτες Ηπείρου εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με εξελίξεις στο θέμα των ερευνών υγρογονανθράκων στην Ήπειρο:

«Μπροστά στις γενικευμένες αντιδράσεις, που στρέφονται εναντίον των επικείμενων εξορύξεων υδρογονανθράκων στην Ήπειρο και το Ιόνιο βρίσκεται η κυβέρνηση.

Οι σχεδιασμοί της βρήκαν τους πετρελαϊκούς ομίλους να συμφωνούν και να επιχαίρουν και την αυτοδιοίκηση να… υπακούει στη δραστηριότητα των εξορύξεων, αποφεύγοντας οιαδήποτε νύξη για τις σοβαρές επιπτώσεις. Στην Ήπειρο, οι αντιδράσεις ουδέποτε κόπασαν, ενώ η πρόσφατη ανακοίνωση για τη διερεύνηση αυτοδιοικητικής παράταξης ανάγκασε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει στην πολιτική της… χάντρες και καθρεφτάκια. Σε πρώτη φάση, αρκετοί δήμοι (Δωδώνης και Καλπακίου), επέδειξαν πρωτόγνωρη αποδοχή του πετρελαϊκού χρήματος καίτοι η υποβάθμιση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος θεωρείται βέβαιη.

Εκτός της Ηπείρου, οι εξορύξεις θα απασχολήσουν τους απόδημους, οι οποίοι ήδη ανακοίνωσαν ότι συλλογικότητες απ΄ όλη την Ελλάδα θα πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στην Αθήνα. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια στις 21 Φεβρουαρίου, στις 6 το απόγευμα, και μετά θα ακολουθήσει πορεία, με βασικό σύνθημα «ΟΧΙ στις εξορύξεις», έξω από τη Βουλή. Την κινητοποίηση οργανώνει η «Πρωτοβουλία Αθηνών» και συνυπογράφουν και οι «Πρωτοβουλίες Πολιτών» της Ηπείρου, καθώς και οι «Ενεργοί Πολίτες της Ηπείρου» που ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να συγκροτήσουν αυτοδιοικητική παράταξη ενόψει των περιφερειακών εκλογών στην Ήπειρο.
Οι πολλές αντιδράσεις και οι πολλαπλές διαμαρτυρίες είχαν ως αποτέλεσμα η κυβέρνηση να… ευαισθητοποιηθεί για την επικείμενη καταστροφή της Ηπείρου.

Έτσι, το υπουργείο Ενέργειας ανακάλυψε το… τυράκι των χορηγιών, στο οποίο έχουν ήδη μυηθεί ακόμη και ιστορικοί δήμοι (Δωδώνης και Πωγωνίου), βεβηλώνοντας την επέτειο του «ΟΧΙ» και τον αρχαίο χώρο της Δωδώνης. Η αιφνίδια «ευαισθητοποίηση», που φέρει την υπογραφή του Γιώργου Σταθάκη, καταδεικνύει την κυβερνητική ανησυχία για την επέκταση των κινητοποιήσεων, αφού μέχρι τώρα οι βουλευτές της Ηπείρου και οι αυτοδιοικητικοί άρχοντες απέτυχαν να βάλουν το σοβαρό αυτό πρόβλημα κάτω από το χαλί.

Οι συμπτώσεις, μάλιστα, μετά την ανακοίνωση των «Ενεργών Πολιτών», ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, γνωρίζοντας πως οι εξορύξεις είναι ανεπιθύμητες από τις τοπικές κοινωνίες. Η κυβέρνηση, προτείνει το δρόμο των χορηγιών, ζητώντας και την παρέμβαση των πετρελαϊκών εταιριών. Στόχος τους, για μια ακόμη φορά, είναι να δελεάσουν τις επιρρεπείς στις χορηγίες δημοτικές αρχές, οι οποίες ήδη έχουν συνεργαστεί με τις εταιρίες εξόρυξης.

Στο κάδρο βάζουν πλέον και τη δημόσια διοίκηση, ξεκινώντας ένα πρόγραμμα αντισταθμιστικών οφειλών για να καλύψουν την ένδεια των επιχειρημάτων. Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση προβλέπει την κάλυψη των εξόδων από το ανάδοχο σχήμα (Repsol και Energean) για την εκπαίδευση και τη βελτίωση επαγγελματικών δεξιοτήτων, σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ασφάλειας των δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, για στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης από την Περιφέρεια Ηπείρου», αναφέρει το υπουργείο, αποφεύγοντας, ως συνήθως, να αναφερθεί στις καταστροφικές επιπτώσεις που θα έχει η Ήπειρος.

Και καταλήγει, μετά το… τυράκι, με το «λαδάκι» ότι θα ακολουθήσουν και άλλα ανταλλάγματα, τα οποία ως γνωστό, καταστρέφουν κάθε παραγωγική δραστηριότητα και αυξάνουν τα κέρδη των πετρελαϊκών ομίλων.»

 

Tags: