Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν τεστ που ανιχνεύει τον κίνδυνο εμφράγματος

Επιστήμονες στη Βρετανία, ανάμεσα τους και δύο Έλληνες ερευνητές, ανέπτυξαν ένα γενετικό τεστ το οποίο ανιχνεύει τις περιπτώσεις ανθρώπων που κινδυνεύουν περισσότερο από έμφραγμα και έχουν προδιάθεση σε καρδιοπάθεια.

Ο κ. Παναγιώτης Δελούκας, καθηγητής καρδιαγγειακής γονιδιωματικής τουΙνστιτούτου Ερευνών William Harvey, μέλος της διεθνούς Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών του Ηνωμένου Βασιλείου, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ 1«Απευθείας» για τη σημαντική αυτή καινοτομία.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής, το εν λόγω τεστ, που βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο, δημιουργεί ένα «γενετικό προφίλ» για όσους υποβάλλονται στη συγκεκριμένη εξέταση, επιτρέποντάς τους να γνωρίζουν αν -και σε πιο βαθμό- αντιμετωπίζουν κίνδυνο εμφράγματος.

Γνωρίζοντας κανείς ότι κινδυνεύει από έμφραγμα στο μέλλον μπορεί να υποβληθεί έγκαιρα σε προληπτικές θεραπείες, προκειμένου να προστατευθεί αργότερα στη ζωή.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν το γονιδίωμα περίπου 480.000 ατόμων, 40 ως 69 χρόνων, από τους οποίους οι 22.000 είχαν διαγνωσθεί με στεφανιαία νόσο.

Το συγκεκριμένο τεστ έχει χαμηλό κόστος προκειμένου, όταν χρησιμοποιηθεί επισήμως,   να εξασφαλίζεται η δυνατότητα εξέτασης σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους.

πηγή: ert.gr

 

Tags: