Εκλογές στην Τουρκία: Επανεκλογή Ερντογάν από τον πρώτο γύρο

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 22:25 – 24/6/2018

Mε καταμετρημένο άνω του 80% των ψήφων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προηγείται με ποσοστό 54,27% ενώ ο Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP λαμβάνει 29%.

Ωστόσο, μια πλατφόρμα της αντιπολίτευσης, η οποία διεξήγαγε μια δική της καταμέτρηση βασιζόμενη σε αποτελέσματα που συγκέντρωσαν οι παρατηρητές της στα εκλογικά τμήματα, έδινε λίγο νωρίτερα στον Ερντογάν ποσοστό μόνο 43,5% και στον Ιντζέ 33,9%. Η Μεράλ Άκσενερ βρίσκεται στο7,5% και ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σαλαχατίν Ντεμιρτάς στο6,6%. Το μεγαλύτερο κόμμα της τουρκικής αντιπολίτευσης, κατήγγειλε τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ότι αποπειρώνται να χειραγωγήσουν την αντίληψη του κόσμου για τα αποτελέσματα και μάλιστα, ο εκπρόσωπος του CHP, δήλωσε ότι «είναι αδύνατον να έχει πάρει πάνω από το 48% ο Ερντογάν και να κερδίσει τις εκλογές από τον πρώτο γύρο».

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης προηγείται στις βουλευτικές εκλογές, με ποσοστό 44,34%, με καταμετρημένο το 70,5% των ψήφων, μετέδωσαν τα τουρκικά τηλεοπτικά κανάλια. Το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (CHP) ακολουθεί με ποσοστό 21,47%.

Tρίτο το Εθνικιστικό Κίνημα με 12,0% , τέταρτο το Καλό Κόμμα με 9,4% και ακολουθούν το Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών με 9,4% και το Κόμμα Ευτυχίας του Καραμολάογλου με 1,4%.

Το φιλοκουρδικό Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) εξασφαλίζει το 9,13% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 40% , πλησιάζοντας το εκλογικό μέτρο του 10%.

Το ποσοστό συμμετοχής στις στις σημερινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία ανήλθε στο 86,82% και πιο αυξημένο στις βουλευτικές εκλογές, ανήλθε στο 87%.

Ο κύριος υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις τουρκικές προεδρικές εκλογέςΜουχαρέμ Ιντζέ μιλώντας μετά τη λήξη της ψηφοφορίας κάλεσε τους Τούρκους πολίτες «να προστατεύσουν τις κάλπες από ενδεχόμενη νοθεία εκ μέρους του κυβερνώντος κόμματος AKP του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν», ενώ δήλωσε ότι «χωρίς αμφιβολία» τα εκλογικά του κέρδη θα είναι «πολύ καλά».

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ψήφισε στην Κωνσταντινούπολη και μιλώντας σε δημοσιογράφους αναφέρθηκε στην προσέλευση των 59, 3 εκατομμυρίων εγγραμμένων που όπως είπε «καταδεικνύει πόσο αναπτυγμένη είναι η τουρκική δημοκρατία.» «Η Τουρκία αντιμετωπίζει μια δημοκρατική επανάσταση με αυτές τις εκλογές», πρόσθεσε, μιλώντας μάλιστα για «μετάβαση στο επίπεδο των σύγχρονων πολιτισμών».

Βία στο Ερζερούμ

Νεκρός έπεσε ο πρόεδρος της τοπικής οργάνωσης του IYI parti, καθώς και ακόμη δυο ψηφοφόροι που βρίσκονταν στο χώρο, ενώ υπήρξαν και επτά τραυματίες.

Η συμπλοκή που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρία άτομα σημειώθηκε σε εκλογικό κέντρο του Ερζερούμ ανάμεσα σε μέλη του κόμματος του Ερντογάν και του κόμματος IYI parti της Μεράλ Ακσενέρ.

Τριμελής αντιπροσωπεία του Γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος (PCF), στην οποία συμμετείχε η γερουσιαστής Κριστίν Πρινό, συνελήφθη στο Άγκρι της Τουρκίας ενώ τα μέλη της είχαν φθάσει στη χώρα ως παρατηρητές των προεδρικών και των βουλευτικών εκλογών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του τοΓαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

«Η τουρκική εξουσία θέλει έτσι να πνίξει όλες τις φωνές που καταγγέλλουν τις μαζικές νοθείες που γίνονται, ιδιαίτερα ισχυριζόμενη στο Twitter πως ‘τα μέλη της αντιπροσωπείας ήταν ψεύτικοι παρατηρητές που επιχειρούσαν να χειραγωγήσουν τις εκλογές’», καταγγέλλει το PCF.

«Μας συνέλαβαν στις 10.30 και κρατηθήκαμε στο αστυνομικό τμήμα μέχρι τις 17.00, μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας. Μας είπαν ότι δεν θα μας ασκηθεί δίωξη διότι η παρουσία μας δεν συνιστά αξιόποινη πράξη», είπε η γραμματέας του PCF, διευκρινίζοντας ότι η αντιπροσωπεία πήγε στην Τουρκία ανταποκρινόμενη στο κάλεσα του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, «προκειμένου να διασφαλίσει ότι δεν θα διαπραχθεί καμία απάτη».

Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν παραμονή των εκλογών στην πόλη Βαν της ανατολικής Τουρκίας, καθώς επενέβησαν δυνάμεις καταστολής κατά Κούρδων υποστηρικτών του μεγαλύτερου φιλοκουρδικού κόμματος της Τουρκίας (HDP), ο ηγέτης του οποίου Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραμένει στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016 και είναι υποψήφιος στις εκλογές.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

, , ,