Εκλογές στην Ιταλία: 46 εκατομμύρια Ιταλοί στις κάλπες – Αβέβαιο μετεκλογικό τοπίο

Στις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στην Ιταλία είναι στραμμένο το ενδιαφέρον της Ευρώπης, εξαιτίας του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει στην πορεία της Ένωσης η 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα χωρίς αυτοδυναμία στον Κεντροδεξιό Συνασπισμό του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που εντάσσει στους κόλπους του ακροδεξιές και εθνικιστικές δυνάμεις, ενώ να σημειωθεί ότι ο ίδιος δεν μπορεί να αναδειχτεί πρωθυπουργός λόγω καταδίκης του για φορολογική απάτη. Οι σφυγμομετρήσεις δίνουν τη 2η θέση στο ευρωσκεπτιστικό «Κίνημα των 5 Αστέρων», ενώ την 3η στον συνασπισμό της Κεντροαριστεράς. Ωστόσο, αδιευκρίνιστος παράγοντας είναι ο πολύ υψηλός αριθμός των αναποφάσιστων, αλλά και το ποσοστό της αποχής.

Τα μετεκλογικά σενάρια πάντως, δεν αποκλείουν ακόμη και μεγάλο συνασπισμό κεντροδεξιάς και κεντροαριστεράς, με βάση το γερμανικό πρότυπο, υπέρ του οποίου έχουν ταχθεί πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Οι κάλπες θα κλείσουν στις 11 το βράδυ, οπότε και αναμένονται οι πρώτες εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων, ενώ να σημειωθεί ότι εφαρμόζεται για πρώτη φορά ο νέος εκλογικός νόμος, βάσει του οποίου τα 2/3 των βουλευτών και γερουσιαστών θα εκλεγούν με απλή αναλογική, και το 1/3 με πλειοψηφικό σύστημα.

Στο μεταξύ, περισσότεροι από 46 εκατομμύρια Ιταλοί προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν 618 βουλευτές, 309 γερουσιαστές και 18 εκπρόσωποι των απόδημων Ιταλών. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί.

πηγή: ert.gr

 

Tags:

,