Εκλογές δημιουργικής ασάφειας!

Γράφει ο Νηφάλιος

kalpi_megaliΜπαίνουμε σε καθεστώς προεκλογικής, δημιουργικής ασάφειας! Η εμφάνιση των αρχηγών χθες στη Βουλή, αλλά και όλα όσα γίνονται το τελευταίο διάστημα στην πολιτική σκακιέρα δείχνουν ότι πάμε σε εκλογές. Άλλωστε, με τη δαμόκλειο σπάθη των αγροτών να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια της Κυβέρνησης, ο χρόνος στην κλεψύδρα, έτσι και αλλιώς, μειώνεται δραματικά.

Η πόλωση που τεχνηέντως δημιουργεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ευνοεί τον Τσίπρα. Το πλεονέκτημα της Ν.Δ. είναι ότι βρίσκεται στην αντιπολίτευση, αλλά γνωρίζει τι πρέπει να τάζει και τι όχι. Γνωρίζει πότε θα αμολήσει τα λουριά του λαϊκισμού, όπως κάνει κάθε αντιπολίτευση που σέβεται τον εαυτό της (!), αλλά και πότε θα τα μαζέψει.

Από την άλλη, η Κυβέρνηση δείχνει αποφασισμένη να ζήσει και να πεθάνει με τις επιλογές της. Ο επικήδειος που εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρα την Κυριακή είναι μια τρανή απόδειξη για τον ισχυρισμό, που έχει γίνει βεβαιότητα: ότι δηλαδή έχει πετάξει λευκή πετσέτα.

Θα είναι, όμως, μια μάχη χαρακωμάτων;

Νομίζω πως όχι, αφού ο τρίτος πόλος καραδοκεί. Και δεν εννοώ τη Χρυσή Αυγή αλλά το ΠΑΣΟΚ και τα συναφή κόμματα. Σε όλους τους πολιτικούς κύκλους είναι σαφέστατη η δυναμική που αναπτύσσει – και πάλι- ο κεντρώος χώρος και η συσπείρωση, που αρχίζει και υπάρχει μετά από καιρό. Δεν ισχυρίζομαι ότι μπορεί να ανεβάσει κατακόρυφα τα ποσοστά του ο χώρος, ωστόσο πιστεύω πως όσο πιο αργά γίνουν εκλογές, τόσο μεγαλύτερη συσπείρωση θα υπάρχει και τόσο καλύτερο θα είναι το αποτέλεσμα για αυτούς.

Τώρα, βέβαια, μένει να δούμε το πότε θα γίνουν εκλογές. Ή τουλάχιστον, πότε τις βλέπω εγώ. Νομίζω πως δεν θα είναι μετά το Πάσχα, αν και η Ν.Δ. θα θελήσει να «τρενάρει» το διάστημα αυτό ώστε να παρέλθει το 18μηνο και να μην γίνουν οι εκλογές με λίστα, αλλά με τον κλασσικό σταυρό προτίμησης. Ειδάλλως, τι σόι ανανέωση θα κάνει ο Κυριάκος!

Υ.Γ.: Για τους άπιστους Θωμάδες προτείνω να ανατρέξουν στα πρώτα άρθρα αυτής της στήλης, όταν είχα προεξοφλήσει εκλογές (του Σεπτεμβρίου) δυόμιση μήνες πριν αυτές καν προκηρυχθούν.

Υ.Γ.2: Θα με ρωτήσει κανείς: Εάν «πέσει» η Κυβέρνηση πριν την παρέλευση του 18μηνου τότε δεν θα είναι οι εκλογές εμπόδιο στην κατάρτιση των «ανανεωμένων» ψηφοδελτίων της ΝΔ; Σωστά. Για αυτό υπάρχουν και οι μεταβατικές κυβερνήσεις, οι οικουμενικές κτλ… Λέω εγώ.

 

Tags:

, , , , , , , ,