Έκκληση Πολιτιστικού Συλλόγου Τσεπελόβου για τη διάσωση των γεφυριών

O Πολιτιστικός Σύλλογος Τσεπελόβου “Ο Τσούφλης”, απευθύνει έκκληση προς όλους τους αρμόδιους φορείς για την έγκαιρη επισκευή των πέτρινων γεφυριών της περιοχής. Πιο συγκεκριμένα, το γεφύρι της Κοβάτσαινας (χτισμένο το 1806) και το γεφύρι του Χάτσιου (χτισμένο το 1804) χρήζουν άμεσης παρέμβασης ώστε να μην καταρρεύσουν.

Ακολουθεί η σχετική ανακοίνωση του συλλόγου:

«Πρόκειται για πέτρινα γεφύρια απείρου φυσικού κάλους με μεγάλη ιστορία και τεράστια συνεισφορά στη ζωή των προγόνων μας καθώς χρησίμευαν στην καθημερινή μετακίνηση τους. Πλέον, αποτελούν πόλο έλξης τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών συγκεντρώνοντας ποικίλα σχόλια θαυμασμού.

Αξίζει να αναφερθεί πως προ διετίας, στις 29 Αυγούστου 2016, είχε υπάρξει ενημέρωση του τοπικού συμβουλίου προς τον Δήμο Ζαγορίου και την Αρχαιολογική Υπηρεσία για την αποσάθρωση του νότιου βάθρου του γεφυριού του Χάτσιου αλλά δυστυχώς κανείς δεν προέβη στις απαραίτητες ενέργειες. Συν τοις άλλοις, ιδιαίτερη μνεία για το ζήτημα είχε γίνει και σε μεταγενέστερη συνέλευση του Δήμου, παρουσία του δημάρχου Ζαγορίου, στο Τσεπέλοβο το καλοκαίρι του 2017, αλλά για ακόμα μία φορά η έκκληση μας ήταν “φωνή βοώντος εν τη ερήμω”. Σήμερα, έπειτα από τις έντονες βροχοπτώσεις του χειμώνα, η ζημιά επεκτάθηκε και στο βόρειο βάθρο με έντονο κίνδυνο για κατάρρευση. Επιπροσθέτως, στο γεφύρι της Κοβάτσαινας υπάρχει υποχώρηση ενός μεγάλου μέρους πλευρικά επηρεάζοντας τη στατικότητα του σημαντικά.

Μετά την κατάρρευση του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, του Θεογέφυρου στη Ζίτσα και της Γκάνας στο Καβαλάρι, ιστορικών πέτρινων γεφυριών του Ελληνικού πολιτισμού, κρίνεται ως ζωτικής σημασίας το ζήτημα. Ως πολιτιστικός σύλλογος, εκπροσωπώντας τους κατοίκους του Τσεπελόβου, ζητούμε και απαιτούμε οι αρμόδιοι φορείς να επιληφθούν του θέματος χωρίς άλλες χρονοτριβές και κωλυσιεργίες ώστε να μην “θρηνήσουμε” ακόμα ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ευελπιστούμε στην ορθή μέριμνα και πλήρη επισκευή των γεφυριών και όχι στη σιωπή, την αδιαφορία και την ανταλλαγή ευθυνών σε όποια ανεπιθύμητη ενδεχόμενη κατάρρευση. Η έγκαιρη κινητοποίηση σας για την επισκευή τους θα μας βρει σύμμαχο σας. Ειδάλλως, η απραξία σας θα μας βρει απέναντι σας.»

 

Tags: