Έφθασαν οι πρώτοι πρόσφυγες στα Γιάννινα – Δραματικές εικόνες (φωτορεπορτάζ)

Πολλές γυναίκες και παιδιά μεταξύ των προσφύγων, εμφανώς ταλαιπωρημένοι οι περισσότεροι

eriΈφθασαν τελικά τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες στον καταυλισμό που έχει στηθεί από το στρατό στο χώρο του παλαιού στρατιωτικού αεροδρομίου, στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπως σας είχαμε ενημερώσει από νωρίς το πρωί.  Μέχρι τη δύση του ηλίου έφθασαν στο σημείο περί τα είκοσι λεωφορεία με πρόσφυγες, οι οποίοι αφού πέρασαν τη διαδικασία καταγραφής από το κλιμάκιο της αστυνομίας, στη συνέχεια πέρασαν από την ιατρική ομάδα για ένα πρώτο έλεγχο της υγείας τους.

Οι εικόνες είναι πραγματικά πρωτόγνωρες και σίγουρα αποτελούν κόλαφο για την Ευρώπη με τις ανθρωπιστικές της αξίες: Μικρά παιδιά που κλαίνε, άρρωστοι, ηλικιωμένοι, γυναίκες μόνες που έχουν χωριστεί από τις οικογένειες τους, είναι μόνο λίγες από αυτές.

Διάχυτη είναι και η αίσθηση ότι οι τοπικές αρχές ενώ κάνουν κυριολεκτικά παραπάνω από ότι μπορούν, επί της ουσίας δεν είχαν καμία πληροφόρηση για την αιφνιδιαστική έλευση των προσφύγων από την κεντρική διοίκηση ή το συντονιστικό όργανο. Στο μεταξύ, αύριο αναμένεται να καταφθάσουν ακόμα περισσότερα λεωφορεία, πράγμα που κάνει τους αρμόδιους να αντιμετωπίζουν την κατάσταση με σκεπτικισμό. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες δεν γνωρίζουν ότι τα σύνορα έχουν κλείσει και αναζητούν τρόπο μετάβασης στη Γερμανία…

Κάποιοι από τους περίπου 1200 συνολικά πρόσφυγες που έφθασαν σήμερα, αρνήθηκαν να εγκατασταθούν σε σκηνές και παρέμεναν στην είσοδο του καταυλισμού μέχρι αργά τη νύχτα.

Φωτογραφίες από την άφιξη των προσφύγων (63 φωτο)

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

 

Tags:

, , , , , ,