Έδρες και ανατροπές στην Ευρώπη

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα παίρνει 179 έδρες, οι Σοσιαλδημοκράτες 150, οι Φιλελεύθεροι 105, οι Πράσινοι 70, οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές 6, η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (του Ματεο Σαλβίνι και της  Μαρι Λεπέν) 58, η Ευρώπη της Ελευθερίας και της άμεσης δημοκρατίας 54, η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά 38, άλλα κόμματα 30 και οι Ανένταχτοι  7.

Τα αποτελέσματα περιπλέκουν τη διαδικασία επιλογής των επικεφαλής των κορυφαίων ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Μαρί Λεπέν έχει παγιωθεί ως μεγάλη πολιτική δύναμη στη Γαλλία και μετά τα αποτελέσματα ζήτησε την προκήρυξη προώρων εκλογών ενώ οι Γάλλοι πολίτες δεν είπαν ξεκάθαρο ναι στις μεταρρυθμίσεις που ευαγγελίζεται ο πρόεδρος Μακρόν για την Ευρώπη.

Η Μαρίν Λεπέν ελπίζει, μαζί με την Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι, που εξασφάλισε το 30% των ψήφων, όπως αναμενόταν, στον σχηματισμό μίας ευρείας συμμαχίας εθνικιστικών, ευρωσκεπτικιστικών και λαϊκιστικών κομμάτων. Η ομάδα Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας εξασφαλίζει 58 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη Βρετανία το νέο ευρωφοβικό κόμμα του Νάιτζελ Φάρατζ, το Κόμμα του Brexit,  εξασφαλίζει το 31,5% των ψήφων και 24 έδρες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στην Γερμανία οι Πράσινοι θεωρούνται οι θριαμβευτές των ευρωεκλογών που επιβεβαιώνουν την ανοδική τους πορεία. Έχουν σχεδόν διπλασιάσει το ποσοστό τους καθώς έχουν φτάσει στο 20,5% και περνούν στη δεύτερη θέση και οι Σοσιαλδημοκράτες υποχώρησαν στο 15%.

πηγή: ert.gr

 

Tags: