Δήμος Πάργας: Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού!!!

Γράφει ο Σπύρος Τσάτσης

epirusnewsΗ πρωτοφανής οικονομική «αιμορραγία» στην Τοπική αυτοδιοίκηση και η «αφαίμαξη» του προσωπικού της σε καιρούς μνημονίων, συνεπάγεται ότι οι ιδιώτες θα βρουν πρόσφορο έδαφος να αναλάβουν πλήθος δημοσίων υπηρεσιών σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, ενώ ως προς τις εργασιακές σχέσεις προβλέπεται το πέρασμα «από τις “ πελατειακές σχέσεις” στο φτηνό εργατικό δυναμικό.

Θα έχουμε δραματική αύξηση του κόστους όλων αυτών των υπηρεσιών για τους πολίτες, με παράλληλη υποβάθμιση της ποιότητάς τους.

Και αυτό δεν προβάλλεται στην κοινή γνώμη.

Η Βουλγαρία εκφραστής σήμερα του νεοφιλελευθερισμού της οποίας οι κυβερνήσεις εκεί έχουν καταφέρει εδώ και χρόνια αυτό που προσπαθούν οι δικοί μας, ΠΑΣΟΚ- ΝΔ κ.λ.π., τα τελευταία χρόνια. Ποιο το αποτέλεσμα;

Πολύ χαμηλοί μισθοί καθόλου εργασιακά δικαιώματα, διάλυση συνδικάτων, πλήρης αποκρατικοποίηση της Δημόσιας περιουσίας. Μεγάλη ανεργία(18%) και μεγάλη μετανάστευση περίπου το 20% του ενεργού πληθυσμού. Το όνειρο του κάθε Σαμαρά- Βενιζέλου, του κάθε δεξιού.

Με αφορμή, λοιπόν, την ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των σκουπιδιών η παράταξη της Δεξιάς και οι Δημοτικοί της Σύμβουλοι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι η μόνη λύση είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι οι κρατικοποιήσεις έχουν αποτύχει!!! Δηλ. με λίγα λόγια η παράταξη του δημάρχου έχει ένα σχέδιο νεοφιλελεύθερης έμπνευσης, που έχει προφανή στόχο τη διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβαση αυτών στο ιδιωτικό τομέα.

Η διαδικασία αποτελεί συνήθως, κατά τους εισηγητές, «αναγκαστική» διαδικασία, όπως και πολλές άλλες μετά την μνημονιακή καταιγίδα που σαρώνει τους ΟΤΑ. Διάλυση δομών, διακοπή συμβάσεων, απαγόρευση προσλήψεων, διαθεσιμότητες και επικείμενες απολύσεις, μαζική συνταξιοδότηση υπό το φόβο των απολύσεων, οικονομική ασφυξία και άμεση ή έμμεση στάση πληρωμών.

Έτσι αρχίζει να λειτουργεί ο εκβιασμός μαφιόζικα. Το ερώτημα που διαρκώς παρουσιάζεται είναι: Πως θα λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί, το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» κ.λ.π., αφού απαγορεύονται οι προσλήψεις. Και η απάντηση έφτασε!!!

Είναι απορίας άξιο σε μια εποχή που ο Ελληνικός Λαός υποφέρει, λόγω εφαρμογής των ακραίων νεοφιλελεύθερων πολιτικών (1,5εκατομ. άνεργοι, 180.000 χιλ. νέοι να μεταναστεύουν στο εξωτερικό), να επιχειρηματολογούν οι δημοτικοί σύμβουλοι της Δεξιάς υπέρ του ακραίου νεοφιλελευθερισμού ! λες και βρισκόμαστε στην εποχή της Θάτσερ και του Πινοσέτ!

Οι εργαζόμενοι θα λειτουργούν σε συνθήκες ενός σύγχρονου δουλεμπορίου. Χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα και με επισφαλή και περιορισμένο χρόνο εργασίας. Και απέναντι στο τρόμο της ανεργίας θα δέχονται τον ένα εκβιασμό μετά τον άλλο.

Ο νεοφιλελευθερισμός είναι η ιδεολογία ενός ολοκληρωτικού καπιταλισμού και που μόνη αξία είναι το κέρδος. Όραμά του είναι ένας καθαρός καπιταλισμός σε μια κοινωνία ατομικοκεντρική, όπου τα πάντα θα λειτουργούν ως εμπόρευμα και θα τελούν υπό την εξουσία των αγορών, όπου το βασικό κριτήριο για επιλογές και αποφάσεις θα είναι το κέρδος! Και όχι οι ανάγκες της κοινωνίας.

Η Γερμανία εγκαταλείπει τις ιδιωτικοποιήσεις.

Μιας και η Γερμανία αποτελεί τον ιθύνοντα νου των ιδιωτικοποιήσεων στην πατρίδα μας, καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά τι κάνει ως προς αυτό στη δική της πατρίδα: Το εντελώς ανάποδο!!! Επαναφέρουν σε δημόσια χέρια την ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης πολλοί Δήμοι επαναφέρουν στον έλεγχό τους και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως στέγαση, αποκομιδή σκουπιδιών και συγκοινωνίες. Σ’ όλη την περίοδο των ιδιωτικοποιήσεων οι υπηρεσίες υποβαθμίστηκαν και οι τιμές εκτοξεύτηκαν!!!

Όλα αυτά βέβαια δεν συνέβησαν από μόνα τους, αλλά μετά από κινητοποιήσεις, εκστρατείες και δημοψηφίσματα στις μεγάλες πόλεις, όπως Αμβούργο, Στουτγάρδη, Μπίλεφελντ, Φρανκφούρτη, Βρέμη, και Βερολίνο.

Μερικά ακόμη παραδείγματα που δείχνουν πόσο ασύμφορες για την κοινωνία είναι ιδιωτικοποιήσεις και ότι ήδη έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση.

Μετά την ιδιωτικοποίηση της Βρετανικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού οι τιμές αυξήθηκαν, αλλά το χειρότερο η Βρετανία κινδυνεύει να βρεθεί με ενεργειακό κενό από το 2015 και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει προτείνει την από-ιδιωτικοποίηση.

Να πούμε και το ανάποδο παράδειγμα: Μόλις το νερό στο Παρίσι επανακρατοποιήθηκε, το δημόσιο κέρδισε 35 εκ ευρώ σε 1 χρόνο, ενώ υπήρξε 8% μείωση τιμής για το χρήστη.

Η ανακατασκευή του μετρό στην Λονδίνο, απέτυχε κι επανακρατικοποιήθηκε. Χρειάζεται κάτι άλλο;

Όσον αφορά την παράταξη «δυνατά για μια νέα αρχή», μετά τη στάση που κράτησε στο ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας για τη Μαρίνα του Βάλτου, παραχώρηση σε ιδιώτες μελετητές θέματα καταπατήσεων Δημοτικών και Κοινόχρηστων εκτάσεων του Δήμου, και στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων δεν κράτησε αρνητική στάση!

Ουσιαστικά με τη στάση τους βάζει πλάτη στο να περνάει η νεοφιλελεύθερη και αντιδραστική πολιτική της δεξιάς παράταξης

Και εδώ μπορούμε να πούμε ότι δικαιωνόμαστε πλήρως, για την εκτίμησή μας ότι:

Αυτό που τους ενδιέφερε είναι η συνάθροιση ατόμων και όχι το περιεχόμενο, ούτε η συλλογική δράση, η άποψη το όραμα, χωρίς αρχές και αξίες. Ψηφοδέλτιο αχταρμάς, ένας πολιτικός χυλός (ούτε καν πολιτικός). Εκφραστές ή υποστηρικτές του παλιού καθεστώτος, που μας έφερε ως εδώ.

Που τους μάζεψαν για να φτιάξουν ψηφοδέλτιο, τίποτε απολύτως, τίποτε άλλο. Και μόλις εκλεγούν τραβάει ο καθένας το δρόμο του! Προτεραιότητα γι’ αυτούς η προσωπική τους προβολή και τα προσωπικά τους οφέλη!

Δεν γνωρίζουμε αν είναι ανεξάρτητη παράταξη ή πρόσκειται στο Σύριζα. Αλλά αν συμβαίνει αυτό, θα πρέπει να ξέρουν, ότι ο Σύριζα είναι αντίθετος στην μεταβίβαση δημόσιων αγαθών στον ιδιωτικό τομέα και αυτά είναι σχολεία, μεταφορές μαθητών, βρεφο-νηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός και βέβαια λέει όχι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Πρέπει να τους σταματήσουμε!

Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε, όσοι πιστεύουμε σε μια άλλη πορεία ανάπτυξης του Δήμου μας προς όφελος του λαού, ότι θα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε τοπικό επίπεδο, για να αποτρέψουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να αλλάξουν τα πράγματα στον τόπο μας.

«άλλος δρόμος» στη Πάργα και στο Φανάρι.

 

Tags:

, , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply