Δήμος Ιωαννιτών: Παζλ για …δυνατούς λύτες – Η άποψη μας

Οι αριθμοί δείχνουν (και αποδεικνύουν) το προφανές: Θ. Μπέγκας και Μ. Ελισάφ κέρδισαν και όλοι οι άλλοι έχασαν! Ο Θ. Μπέγκας κέρδισε αναμφίβολα μια μεγάλη νίκη η οποία σε επίπεδο εντυπώσεων έχει τη σημασία της, αλλά κυρίως κέρδισε και ένα αδιαμφισβήτητο προβάδισμα για τη δεύτερη Κυριακή.

Η πρωτιά του Θ. Μπέγκα και της παράταξης του «Ενότητα Πολιτών – Νέα Γιάννενα» έχει ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν αναλογιστεί κανείς ότι ήρθε με δεδομένη την απώλεια δυνάμεων σε επίπεδο υποψηφίων αλλά και «συμμαχιών» όπως και τον πολυκερματισμό του προοδευτικού χώρου που αποτελεί τη «δεξαμενή» για την παράταξη Μπέγκα. Αν σε αυτά προσθέσουμε την αποχώρηση της παράταξης του Π. Κολόκα, αλλά και την φθορά από την πολυετή άσκηση εξουσίας, τότε η εκλογική επίδοση Μπέγκα είναι ένας μικρός θρίαμβος.

Μικρός θρίαμβος επίσης είναι και η επίδοση της παράταξης Μ. Ελισάφ, καθώς από το πουθενά κυριολεκτικά ξεπέρασε με ευκολία το 23%, παρά τις επικοινωνιακές υπερβολές μερικές φορές, πράγμα που δείχνει πεντακάθαρα α) τη δυναμική της για το μέλλον, αλλά και β) την ισχυρά θετική άποψη που έχει μέρος της Γιαννιώτικης κοινωνίας για τον επικεφαλής της. Προφανώς ο χώρος που συγκροτεί θα είναι για καιρό εδώ.

Ποιοι έχασαν; Όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι διασώζονται από τον …διασυρμό του αριθμού εδρών λόγω της απλής αναλογικής.

Ο μεγάλος χαμένος είναι ασφαλώς η κεντροδεξιά, η οποία λόγω πολυκερματισμού έμεινε εκτός β’ γύρου και αυτοπεριορίστηκε στο ρόλο του κομπάρσου, ένα ρόλο που τον έχει γνωρίσει και σε άλλες περιπτώσεις, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, αλλά που δεν δείχνει όμως και να θέλει να μάθει από τα λάθη αυτά.

Ομοίως και όλοι οι υπόλοιποι, οι οποίοι έπεσαν θύμα της πόλωσης που νομοτελειακά προκαλούν οι διπλές εσωτερικές «διενέξεις» κεντροαριστεράς – κεντροδεξιάς, όπως επίσης και η ένδεια στελεχών και πόρων, εσωστρέφειες, κλπ.

Τι μέλλει γενέσθαι

Κατά την άποψη μας, θα είναι μια πολύ δύσκολη και οριακή μάχη για τους δύο «αντιπάλους», την οποία θα κερδίσει αυτός που θα κεφαλαιοποιήσει τη συμπάθεια των «δεξιο-κεντρώων» εκλογέων, αλλά και που παράλληλα θα τους πείσει ότι πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία.

Με απολύτως τεχνοκρατικά κριτήρια πολιτικής ανάλυσης, φαίνεται ότι η μάχη είναι λίγο ευκολότερη για το νυν δήμαρχο κ. Μπέγκα ή για να το θέσουμε καλύτερα, έχει να καλύψει λιγότερη απόσταση και τον ευνοεί η τυχόν αποχή, ως πρώτο. Όμως, αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έχει «κλειδώσει» νίκη ή ότι έχει εύκολη δουλειά μέχρι το …απόγευμα της Κυριακής ο νυν Δήμαρχος, δεδομένου μάλιστα ότι ο «αντίπαλος» του απέδειξε ότι είναι σε θέσει να κινητοποιεί μεγαλύτερα μέρη του πολιτικού φάσματος.

Αυτά λένε τα αντικειμενικά δεδομένα, σε όποιον είναι πρόθυμος να τα εκτιμήσει ουδέτερα. Βέβαια, όπως έχουμε πολλές φορείς δει στην πολιτική, ένα κι ένα, δεν κάνει πάντα δύο…

Σε κάθε περίπτωση, τελικά, Κυριακή «κοντή γιορτή» που λένε, οπότε σε 48 ώρες Δήμαρχος θα είναι ένας από τους δύο. Το μέγα βέβαια ζήτημα ή και πρόβλημα ξεκινάει ακριβώς εκεί, και είναι το πως ακριβώς θα αποκτήσει την πλειοψηφία και στο δημοτικό συμβούλιο ο επόμενος Δήμαρχος…

Epirus News

 

Tags:

, ,