Δήμος Ιωαννιτών: Αντιπαράθεση υπό το φως των …LED – Η άποψη μας

Έντονη αντπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα στις παρατάξεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ιωαννιτών και σε παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ιδίως με την παράταξη του πρώην Δημάρχου Θ. Μπέγκα και την παράταξη της κ. Τ. Καλογιάννη, με αφορμή την ακύρωση από τη νέα Δημοτική Αρχή του διεθνούς διαγωνισμού για την αναβάθμιση του φωτισμού με λαμπτήρες τεχνολογίας LED που είχε δρομολογήσει η διοίκηση Μπέγκα προ μηνών, όπως από τους πρώτους είχαμε αποκαλύψει εδώ: Ακυρώνει το διαγωνισμό για το φωτισμό LED ο Δήμος Ιωαννιτών.

Η εισήγηση για την ακύρωση του διαγωνισμού έγινε από τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Φώτη Βάββα κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η χρηματοδότηση της επένδυσης από ίδιους πόρους του Δήμου, δηλαδή μέσω των τελών καθαριότητας και φωτισμού, αποτελεί μια μη δόκιμη πρακτική που συνήθως δεν επιλέγεται από τους ΟΤΑ, καθώς δεσμεύει τους εν λόγω πόρους του Δήμου, επιδεινώνει τις χρηματοροές του και δεν εξαλείφει τις στρεβλώσεις μεταξύ των τελών που πληρώνει ο πολίτης και των υπηρεσιών που απολαμβάνει», ενώ απαντώντας σε ερωτήσεις άλλων μελών της επιτροπής, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιηθεί «μόχλευση» και ότι με τη νέα διαδικασία θα αλλαχθούν περισσότερες λάμπες. Ο κ. Βάββας έκανε λόγο για ωρίμανση εντός 5-6 μηνών.

Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε τελικά με έξι θετικές ψήφους και τρεις αρνητικές.

Οργισμένη ανακοίνωση από την Παράταξη Μπέγκα

Την ακύρωση ακολούθησε οργισμένη ανακοίνωση της παράταξης Μπέγκα, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων, «σε μια συνεδρίαση φιάσκο, χωρίς υπηρεσιακή εισήγηση, χωρίς σοβαρά επιχειρήματα και τεκμήρια τα μέλη που πρόσκεινται στη Δημοτική Αρχή αρνήθηκαν να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως προτείναμε. Αρνήθηκαν στο κυρίαρχο Όργανο του Δήμου να εκφραστεί και μας έδειξαν από πολύ νωρίς πως φοβούνται την πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ όλων των παρατάξεων, επιλέγοντας ένα απολύτως ελεγχόμενο περιβάλλον για να προωθήσουν τις προτάσεις τους».

Επίσης, η παράταξη Μπέγκα κατηγορεί τη Δημοτική Αρχή για προειλημένες αποφάσεις αλλά και απαράδεκτη επιστολή προς τον τότε αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Γιωτίτσα, ενώ αναφέρει επίσης ότι θα προσφύγει με κάθε τρόπο κατά της ακύρωσης.

Στο …χορό και η Τ. Καλογιάννη – Διαφωνεί με όλους

Στο χορό της αντιπαράθεσης μπήκε σχεδόν ταυτόχρονα και η παράταξη της κ. Καλογιάννη, «Ιωάννινα 2023», η οποία διαφωνεί και με την παράταξη Μπέγκα και με την παράταξη του νυν Δημάρχου και φυσικά τη Σύμπραξη που τον ακολουθεί:

Η παράταξη Καλογιάννη, αναφέρει ότι διαφωνεί με τον τρόπο διεξαγωγής της ακυρωθείσας διαδικασίας, αλλά και με τον τρόπο του επέλεξε να την «τρέξει» η νέα Δημοτική Αρχή, καθώς δεν υπήρηξε υπηρεσιακή εισήγηση για την ακύρωση, αλλά και επειδή η διαδικασία δεν διεξάγεται στο Δημοτικό Συμβούλιο αλλά στην Οικονομική Επιτροπή.

Η άποψη μας

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι η αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, δηλαδή η δυνατότητα για ανακούφιση των δημοτών παραπέμπεται στις καλένδες και κατά πάσα πιθανότητα το μοντέλο της σύγκρουσης αυτής θα επανληφθεί σε όλα τα μεγάλα θέματα του δήμου που είναι ανοιχτά. Βασικό επίσης είναι ότι η προηγούμενη διαδικασία εξασφάλιζε το δημόσιο χαρακτήρα του δημοτικού φωτισμού, πράγμα που μάλλον ανατρέπεται με τη νέα διαδικασία, καθώς η έννοια της «μόχλευσης» προφανώς εισάγει είδος δανεισμού από ιδιιώτες ή και ιδιωτικοποίηση όλης της διαδικασίας. Γεγονός είναι ότι αν δεν οριστούν συγκεριμένοι όροι του νέου διαγωνισμού, κάθε απόπειρα σύγκρισης των δύο επιλογών είναι εκτός από εντελώς ανασφαλής και μάταιη.

 

Tags: