«Δήγματα» 6/7/2017

Η ΝΔ συνεχίζει την ανανέωση… (1)

p.bourchas@gmail.com

Η ανανέωση της ΝΔ μέσω του περίφημου μητρώου στελεχών, προχωράει σε πείσμα των καιρών, καθώς ακόμη 50 πρόσωπα από ολόκληρη την Ελλάδα εντάσσονται στο δυναμικό της, όπως διαβάσαμε προχθές, στην «Καθημερινή».

Έτσι, μετά τον Λάμπρο Γεωργόπουλο, δύο ακόμα νέοι από τα Γιάννενα, ο Κωνσταντίνος Δαρδαμάνης, τραπεζικός υπάλληλος στην Τράπεζα Ηπείρου και η δικηγόρος Βαλεντία Τσέπη, εκπροσωπούν το Νομό μας σε αυτή την ομάδα στελεχών, με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να σηματοδοτήσει τον φρέσκο αέρα που φέρνει στην πολιτική, ως αρχηγός της ΝΔ. Τα στελέχη αυτά είτε θα λάβουν θέσεις στον κρατικό μηχανισμό όταν γίνει κυβέρνηση η ΝΔ, είτε θα ενταχθούν στις λίστες του κόμματος ανά την επικράτεια, στις επόμενες εκλογές.

Παρά τις ατέλειές του, για τις οποίες έχω γράψει και στο παρελθόν, το μητρώο στελεχών εδραιώνει το κόμμα στον κεντρώο χώρο, επιτρέποντάς του τα κοινωνικά «ανοίγματα» που έχει ανάγκη – αρκεί βέβαια, να μην φαίνονται όλα αυτά υποκριτικά, όταν η ίδια η ηγεσία του κόμματος ακυρώνει τα «ανοίγματα», υιοθετώντας λόγο ακραίο, όπως έκανε ο Μητσοτάκης ταυτίζοντας τη βία μόνο με την εξωκοινοβουλευτική αριστερά…

Την ίδια ώρα, γίνονται και εσωτερικές αλλαγές στο κόμμα, όπως η τοποθέτηση του Γιάννη Κιτσάκη στη θέση του τομεάρχη Πρέβεζας από την αντίστοιχη στην Κεφαλονιά, όπου βρίσκονταν μέχρι προχθές.

…η ΔΗΣΥ τη γκρίνια… (2)

Δηλώνω ενθουσιασμένος – με καμία υποψία ειρωνείας, τονίζω – από το αποτέλεσμα του τριήμερου συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, καθώς οι προσδοκίες – εμού αλλά και πολλών φίλων – για το μέλλον του χώρου, αναπτερώθηκαν, διότι αποφεύχθηκαν οι μεγάλες συγκρούσεις, κρατήθηκαν χαμηλοί τόνοι και ελήφθησαν δεσμεύσεις για τον οδικό χάρτη ενοποίησης του χώρου, αρκεί βέβαια, ο τελευταίος να υλοποιηθεί κιόλας (με τρία λόγια, ό,τι δηλαδή έπρεπε να κάνουν εδώ και κανά 2-3 χρόνια, τα «συντρόφια»)…

Όπως είχα προβλέψει εδώ και καιρό, εστία αντιπαράθεσης και πρόκλησης αμηχανίας σε μεγάλο μέρος του σώματος, ήταν μόνο οι κλακαδόροι του ΓΑΠ που εν αγνοία του, λέει, μόλις ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου, μετά τη Φώφη, άρχισαν να φωνάζουν ρυθμικά «Παπανδρέου, Παπανδρέου…». Ο Ανδρουλάκης απλά διαφώνησε με τη λογική του «κόμματος – αρχηγού» όπως είπε, και με τη σειρά πρώτα εκλογή αρχηγού από τη βάση και μετά ιδρυτικό συνέδριο. Αυτό μόνο.

Τη γενική ικανοποίηση για το… «ελάχιστο αλλά αυτονόητο», όπως περιέγραψα, δεν χάλασε ούτε η απουσία στοιχειωδών οργανωτικών προβλέψεων που για την περιοχή μας, είχε ως αποτέλεσμα την υπο-εκπροσώπηση του Νομού στο συνέδριο – βρέθηκαν λιγότεροι από δέκα σύνεδροι στο ΣΕΦ αλλά… καλή καρδιά!

…κι ο ΣΥΡΙΖΑ στη βιοπάλη!

Τι ατάκα είπε πάλι το άτομο, από το βήμα της βουλής, την Δευτέρα!
Μιλώ για τον λαοπρόβλητο ΠΘ μας, τον Αλέξη της καρδιάς μας… που απαντώντας στην αιχμή Μητσοτάκη για τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψηφίζουν ό,τι να ’ναι, προκειμένου να μη χάσουν το μηνιάτικο, περιέγραψε εν πολλοίς ως Ξανθόπουλους και Μάρθες Βούρτσηδες – σινεφίλ κι εγώ, Αλέξη! – τους βουλευτές του κόμματός του.

Δεν θα πάω μακριά και θα πω τι ισχύει με τους Ηπειρώτες βουλευτές: έχουμε λοιπόν, τρεις δημόσιους υπαλλήλους στα Γιάννενα και έναν ελευθεροεπαγγελματία, ο οποίος προφανώς είναι ο μόνος που θα μοχθεί για τον επιούσιο, ξανά, όταν επιστρέψει στην κοινή ζωή.

Στην Άρτα, η Όλγα επίσης, παλεύει για τα προς το ζην, με λίγο σπρώξιμο από το κράτος (βλέπε ΕΟΠΥΥ), ο δε έτερος βουλευτής Τσίρκας ασκεί μάχιμη δικηγορία, όπως λέει το βιογραφικό του, το οποίο κατακλύζεται από περγαμηνές του στυλ «Πρόεδρος του 15μελούς μαθητικού συμβουλίου και υπεύθυνος έκδοσης του μαθητικού περιοδικού «ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ»…

Ο Πρεβεζάνος Μπάρκας, απόφοιτος του ΤΕΙ Γεωπονίας Άρτας, μέχρι την πρώτη εκλογή του, το 2012, ήταν άνεργος δημοσιογράφος κι αυτός έχει να προτάξει την ακτιβιστική δράση σε κινήματα και ΤΕΙ…
Τέλος, ο μόλις… 32 Μαΐων Μάριος Κάτσης από τον Άγ. Βλάσιο Θεσπρωτίας, μόλις το 2008 αποφοίτησε από το Τμήμα Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης και από το 2012 κυνήγαγε το βουλευτιλίκι. Πόσα ένσημα λέτε, να πρόλαβε να κολλήσει;

Ο αόρατος στρατηγός…

«Κακό χωριό τα λίγα σπίτια» λέει ο θυμόσοφος λαός και η παλιά ρήση έχει εφαρμογή ακόμα και για κυβερνητικά κόμματα που θα έπρεπε λογικά, να εμφορούνται από τη χαρά της εξουσίας…
Μιλώ για το κόμμα των ΑΝΕΛ και την τοπική οργάνωση.

Οι σχέσεις μεταξύ των – όσων, τέλος πάντων… – μελών της οργάνωσης των Ιωαννίνων με τον πολλάκις υποψήφιο βουλευτή του κόμματος, ε.α. αντιστράτηγο Αντώνη Βασιλείου παρουσίαζαν πάντα διακυμάνσεις και ποτέ δεν βρέθηκαν σε καλό επίπεδο. Τους τελευταίους, πολλούς μήνες ωστόσο, τα μέλη της τοπικής συντονιστικής έχουν απομονώσει πλήρως τον «στρατηγό» και αυτό φάνηκε εξόφθαλμα με αφορμή την εκδήλωση της περασμένης Παρασκευής για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Πλοιάρχου (ΠΝ) Λεωνίδα Παλάσκα, πρώην Υπουργού Ναυτικών της Κυβέρνησης Δεληγιώργη που κατάγεται από τη Μεγάλη Γότιτσα και οι πατριώτες του κατάφεραν να πείσουν το Υπ. Άμυνας να διαθέσει χρήματα για τη φιλοτέχνηση της προτομής του στο κέντρο του χωριού.
Η εν λόγω τιμή αποδόθηκε κατόπιν αιτήματος των Πολιτιστικών Συλλόγων του χωριού, για την ικανοποίηση του οποίου όμως, δούλεψε και ο «στρατηγός», γι’ αυτό και δικαιωματικά, μίλησε στην εκδήλωση μαζί με τους βουλευτές Στέφο, Τζούφη και Τασούλα.

Το γεγονός αυτό όμως, παραβλέπεται εντελώς από την τοπική οργάνωση που στην κατάληξη του σχετικού δελτίου τύπου σημειώνει: «Τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ εκπροσώπησαν το Μέλος της Συντονιστικής και Εκπρόσωπος Άμυνας Π.Ε. Ιωαννίνων, Ευάγγελος Κουτσής και το μέλος της Συντονιστικής Ιωαννίνων Γεώργιος Γοργόλης». Αόρατος ο Αντ. Βασιλείου για τους «συντρόφους» του…

Φορτσάτος θα πάει στην Πάτρα, ο διοικητής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Βασίλης Τσίκαρης, για να διεκδικήσει πρόσθετη χρηματοδότηση από την 6η ΥΠΕ για το νοσηλευτικό ίδρυμα, φοβούμενος μην πάθει τα ίδια που έπαθε ήδη ο συνάδελφός του διοικητής στο «Χατζηκώστα» και άλλοι σε μεγάλα νοσοκομεία της Αθήνας. Άπαντες αναγκάστηκαν να βάλουν «λουκέτο» σε κλινικές για κάποιους μήνες, λόγω εξάντλησης του προϋπολογισμού τους.
Μαθαίνω πως ο διοικητής θα ζητήσει το 10% που δικαιούται κάθε νοσοκομείο και ένα επιπλέον 40%! Αν δεν τα καταφέρει, μπορεί και να παραιτηθεί;

Μια έκκληση για βοήθεια

Τη πιο δύσκολη μάχη της ζωής του δίνει εδώ και λίγες μέρες ο Γιώργος ο Παπατσίμπας, για χρόνια συνδικαλιστής αστυνομικός, στην τοπική Ένωση και στην Πανελλήνια Ομοσπονδία.
Ο μόλις 23 ετών γιος του, επίσης αστυνομικός, διεγνώσθη με όγκο στον εγκέφαλο και πρέπει να χειρουργηθεί άμεσα στη Γερμανία. Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ιωαννίνων έχει ξεκινήσει μεγάλη καμπάνια, ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα που θα ενισχύσουν την οικογένεια και ο λογαριασμός για όποιον μπορεί να βοηθήσει, είναι στην Alpha Bank – ΙΒΑΝ GR0401403710371002101082544.

Είναι ο ελάχιστος τρόπος αυτή η πληροφόρηση, για να βοηθήσω έναν άνθρωπο σεμνό που έχει προσφέρει στο σύνολο από διάφορες θέσεις και ο οποίος αυτή τη στιγμή, χρειάζεται τη βοήθεια όλων.

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της
Τετάρτης 5/7/2017 ]

 

Tags:

,