«Δήγματα» 31/8/2017

Καλό χειμώνα!

p.bourchas@gmail.com

Καλώς επέστρεψα, καλώς σας βρήκα. Καλό χειμώνα εύχομαι σε όλους. Κακά μαντάτα η επιστροφή μου για όσους παθαίνουν αναφυλαξία με τη στήλη αλλά είμαι εδώ…

Η στήλη επέστρεψε και αρχίζει με όρεξη τις… «δάγκες», αφού μπαίνουμε οσονούπω σε ένα καυτό φθινόπωρο… Η επικαιρότητα αρχίζει να βρίσκει το ρυθμό της, μετά το καλοκαίρι που παραδοσιακά δεν γεννά ειδήσεις, κατά τον Έκο.

«Ναυάγησε» στο Πέραμα η δημοτική αρχή (1)

Για την απόδοσή της στα έργα υποδομής, θα κριθεί μέσα στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα, στο Δήμο Ιωαννιτών.

Για την αποτελεσματικότητά της στη διαχείριση της καθημερινότητας, ο κάθε πολίτης για τα επιμέρους θέματα, μπορεί να εξάγει συμπεράσματα, με μεγάλη δόση υποκειμενικότητας – σε κάποιον μπορεί να μην αρέσει το ότι οι κάδοι απέχουν πολύ από το σπίτι του, τον άλλο μπορεί να τον δάγκωσε ένα αδέσποτο και θεωρεί υπεύθυνο γι’ αυτό το Δήμαρχο, και πάει λέγοντας…

Υπάρχουν όμως και ζητήματα καθημερινότητας, ευρύτερου ενδιαφέροντος για γειτονιές ολόκληρες, η απόδοση επί των οποίων της δημοτικής αρχής, μπορεί επίσης να καθορίσει τη στάση του κόσμου απέναντί της. Οι κάτοικοι της Δροσιάς – Πεντέλης για παράδειγμα, σε λίγο καιρό μπορεί να δουν αυτά που τους στέρησαν επί δεκαετίες οι προηγούμενοι, να γίνονται, οπότε θα διάκεινται θετικά έναντι της δημοτικής αρχής. Οι κάτοικοι των Κάτω Μαρμάρων πάλι, νοιώθουν να εμπαίζονται από το Δήμο, βλέποντας να σκοτώνεται κάθε τόσο και ένας δικός τους άνθρωπος, στην είσοδο του οικισμού. Οι κάτοικοι του Περάματος τέλος, για να έλθω στο δια ταύτα, αν δουν μπροστά τους λογαριασμό της ΔΕΥΑΙ τη μέρα των εκλογών, είναι βέβαιο πως θα «μαυρίσουν» τον Μπέγκα.

Τα όσα συνέβησαν τον τελευταίο μήνα, με τα ειδοποιητήρια ή όπως αλλιώς ονομάζει ο Δήμαρχος, τα ραβασάκια με τα οποία καλεί η ΔΕΥΑΙ συνεπείς και μη, να περάσουν από το ταμείο της, για να εξοφλήσουν τη σύνδεση της αποχέτευσης που έκαναν πριν από δέκα χρόνια (!) θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι το αναμενόμενο για μια «ξεχαρβαλωμένη», ακόμα, ΔΕΥΑΙ. Η πορεία των πραγμάτων ωστόσο, απέδειξε πως δεν είναι ακριβώς έτσι.

Κατ’ ευφημισμόν παράταξη η «Ενότητα Πολιτών» (2)

Και τα φαινόμενα… απατούν για τους εξής, δύο τουλάχιστον, λόγους:

α) Πώς γίνεται να εστάλησαν ειδοποιητήρια ακόμα και σε όσους πλήρωσαν για τις συνδέσεις τους πριν από δέκα χρόνια, και να τους ζητά σήμερα η ΔΕΥΑΙ να αποδείξουν πως είναι τακτοποιημένοι και να φτάνουμε τη μέρα της συνεδρίασης του δημ. συμβουλίου, να «κραδαίνει» ο Μάκης ο Χρυσοστόμου, την κατάσταση με τους τακτοποιημένους και τους μη; Την είχε την κατάσταση αυτή η υπηρεσία που έστειλε τα ραβασάκια ή είπαν οι υπεύθυνοι, «στέλνουμε το γράμμα σε όλους κι όποιον πάρει ο χάρος»;

β) Ο Δήμαρχος εκτέθηκε βάναυσα, πολιτικά, καθώς πλακώνονταν με τον Ν. Γκόντα για το αν υπάρχει ή όχι προγραμματική σύμβαση ανάμεσα σε Δήμο Περάματος και ΔΕΥΑΙ, τη στιγμή που τον άδειασε ο Περαμιώτης Κώστας Γκόγκος, ο οποίος έτριψε στη μούρη όλων την προγραμματική σύμβαση του 2006. Κι εγώ πίστεψα τον Δήμαρχο όταν διευκρίνισε πως άλλο προγραμματική σύμβαση άλλο αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων… – υπάρχουν οι δεύτερες, δεν υπογράφηκε ποτέ η πρώτη, είπε – όμως, ήλθε ο Μιχάλης Κασσής να αποκαταστήσει τα πράγματα. Δήλωσε ο τέως Δήμαρχος Περάματος στο Ήπειρος tv1 πως υπάρχει προγραμματική σύμβαση από το 2006, η οποία προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για Πέραμα και Κρύα και οφείλει να την λάβει υπόψη η δημοτική αρχή.

Αυτή ήταν αναμφίβολα μια από τις πιο άβολες στιγμές του Θωμά Μπέγκα στη διάρκεια της δημαρχίας του, τα λάθη ήταν απανωτά στην εν λόγω υπόθεση που δεν έχει κλείσει ακόμα και ο Δήμαρχος έμεινε απροστάτευτος από την παράταξή του – με εξαίρεση ίσως, τον Γιώργο Παπαδιώτη.

Εισέπραξα εικόνα τσούρμου, πλειοψηφίας υπό διάλυση, ενόψει εκλογών κι όχι παράταξης που θα διεκδικήσει την επανεκλογή της, σε δύο χρόνια.

Η έννοια της δημοτικής ομάδας που συνεδριάζει πριν από τα δημοτικά συμβούλια, που πήγε άραγε;

«Το δίδυμο της… συμφοράς»

Έχει βρει το ταίρι του ο Καχριμάνης ο Αλέκος και αυτό είναι ο Γιάννης ο Στέφος, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων. Δεν εννοώ βέβαια στην πολιτική ταίρι, ξεκαθαρίζω, για όσους προβοκάτορες εντός και εκτός ΝΔ, θα ήθελαν ίσως, να υπονοήσω κάτι τέτοιο.

Αλλά ταίρι για τις καταστροφές…

Εξηγούμαι: ο Καχριμάνης είναι το είδος του αυτοδιοικητικού που γουστάρει καταστροφές. Δώσ’ του χιόνι να σπρώχνει κολλημένα αμάξια, δώσ’ του φωτιά να κρατάει λάστιχο και να σβήνει. Ποιος να ξεχάσει τη μονομαχία στη λάσπη, με τον Βαγγέλη Αργύρη, πάνω σε μια τάφρο στο Λεκανοπέδιο, στις πλημμύρες του 2010;

Από κοντά είδα αυτό το καλοκαίρι, στο πάθος αυτό για καταστροφές, τον Γιάννη τον Στέφο. Ο βουλευτής έγινε εξπέρ στην πυρόσβεση – θα του πρότεινα να συστήσει εθελοντική ομάδα – και τον είδα να ξετυλίγει μάνικα, να συντονίζει πυροσβεστικά οχήματα στη φωτιά του Ασβεστοχωρίου, πέρα ασφαλώς από την κλήση αεροπλάνων – επί ΣΥΡΙΖΑ, μόνο με τηλεφώνημα βουλευτή στον Τόσκα έρχεται Canadair για να σβήσει φωτιά…

Προφανώς και ο βουλευτής που όπως και οι άλλοι συνάδελφοί του, στο τέλος της θητείας του, δεν θα έχει και πολλά για να υπερηφανευτεί, εκτιμά πως στον ανθρώπινο πόνο, μετρά πολιτικά το θύμα να σε έχει δίπλα του. Και καλώς ή κακώς, δεν έχει άδικο…

Οπότε στον απολογισμό της βουλευτικής του θητείας, ο «σύντροφος» θα προσθέσει μεταξύ των λίγων άλλων σημαντικών, και το «έσβησα και δέκα πυρκαγιές»…

Οι δραστήριοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Μιας και μιλάω για βουλευτές, όσο ο Στέφος έσβηνε φωτιές, άλλοι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλώνιζαν πολιτικά…

Όσα δελτία τύπου εξέδωσε η Μερόπη η Τζούφη στη διάρκεια μιας εβδομάδας, για τις συναντήσεις που έκανε με διάφορους φορείς, δεν είχα δει ολόκληρο χρόνο. Τι απέδωσαν αυτές οι συναντήσεις, δεν έχει ίσως τόση σημασία, γιατί το περιθώριο παρέμβασης των βουλευτών στην άσκηση της κεντρικής πολιτικής έχει αποδειχθεί μηδενικό. Έδωσαν ωστόσο, το στίγμα της βουλευτού και το ενδιαφέρον της για την υγεία και την κοινωνική πολιτική.

Ο έτερος δραστήριος βουλευτής ήταν ο Γιάννης ο Καραγιάννης. Αυτός δεν πήγε διακοπές και αξιοποίησε με στοχευμένες παρουσίες το χρόνο του, σχετικές με το αντικείμενό του, με τη διακριτική εικόνα που έχει το συγκεκριμένο πρόσωπο. Λέει λίγα και συγκεκριμένα. Αν γίνεται πιστευτός, είναι άγνωστο και λίγοι μπορεί να διακρίνουν και τις αντιφάσεις στις οποίες μπορεί να πέφτει κι αυτός – πρόσεξα ας πούμε, τι είπε στο Συρράκο για τη CETA…

Πυροσβεστικές αρρυθμίες…

Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών, μου έκανε εντύπωση η παρατεταμένη απουσία από το ενεργό προσκήνιο, του διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ιωαννίνων Γιώργου Χαβέλα.
Μπορεί να έχουμε «βύσμα» ως περιοχή, τον συντονιστή Β. Ελλάδος της Πυροσβεστικής, Αρτινό Δημοσθένη Αναγνωστάκη και να ξελασπώνει την υπηρεσία του σε ουκ ολίγες περιπτώσεις, η ιεραρχία ωστόσο, πριν φτάσουμε στον Περιφερειάρχη Γ. Σκούπρα, περιλαμβάνει και τον υφιστάμενό του, διοικητή των Ιωαννίνων.

Οι κακές σχέσεις μεταξύ των δύο, λέγεται ότι είναι τόσο κακή που ο κ. Χαβέλας έχει εξαφανιστεί. Παράλογο;

Αλλαγές στο «Γιάννενα Τώρα»

Αλλαγή προσώπων θα έχουμε από αυτή τη βδομάδα, στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων.
Ο Κώστας ο Κυριαζής, δημοτικός σύμβουλος του «Γιάννενα Τώρα», πρόκειται να παραιτηθεί και να τον αντικαταστήσει ο Δημήτρης ο Πάνου για το υπόλοιπο της θητείας.

Δεν πρόκειται για πρόβλημα της παράταξης του Άρη Μπαρτζώκα αλλά για συναπόφαση προκειμένου να δοκιμαστεί στην πράξη, ένα ακόμα πρωτοκλασάτο στέλεχος της δημοτικής παράταξης. Ο Κυριαζής θα παραμείνει στα μετόπισθεν της ομάδας για υποστήριξη.

[Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της
Τετάρτης 30 Αυγούστου 2017]

 

Tags:

, , ,