«Δήγματα» 24/9/2017

Όσκαρ εύστοχης πολιτικής πρόβλεψης…

p.bourchas@gmail.com

Έγραφα στο φύλλο της Τετάρτης, στο σχετικό μου σχόλιο με τίτλο «Με πρόστιμο «μαμούθ» απειλούνται οι δύο εταιρείες εμφιάλωσης νερού»: «Μετά την απόφαση της οικονομικής επιτροπής, κανείς φαντάζομαι, δε διανοείται πολιτικά να υποστηρίξει την απαλλαγή των εταιρειών από το πρόστιμο, η δε δημοτική αρχή υποχρεούται να φέρει την υπόθεση σε πέρας, γιατί τα μέλη της κινδυνεύουν, αν πράξουν διαφορετικά, με κυρώσεις για παράβαση καθήκοντος, απιστία κτλ.

Ο δε Θωμάς Μπέγκας, κυριολεκτικά από το πουθενά… θα μπορεί να το παίζει στο εξής μέχρι και… Τσε Γκεβάρα στους Τασούλα και Μαλάμο, γιατί θα μπορεί να λέει ότι «τα πήρε από τους βιομήχανους»…»…

Βουλωμένο γράμμα διαβάζω… Τέτοια ευστοχία στην πολιτική πρόβλεψη είχα καιρό να κάνω, ομολογώ… ώστε κάτι φίλοι, πραγματικοί κομμουνιστές με πήραν στο ψιλό που βιάστηκα να χρίσω Τσε, τον Δήμαρχο Μπέγκα…

Η κατ’ εμέ ορθή πολιτική στάση για το συγκεκριμένο θέμα, ήταν, όπως εξηγούσα την Τετάρτη, η υπερψήφιση του προστίμου ώστε να λύσει τις διαφορές του με τη Δικαιοσύνη και ο ένας και ο άλλος επιχειρηματίας. Θέση που κράτησε στη συνεδρίαση της Τετάρτης, του δημοτικού συμβουλίου, μόνο ο Λάζαρος ο Νάτσης. Θέση που πήρε επίσης, το δημοτικό συμβούλιο Πωγωνίου! Για την απουσία άδειας εμπορίας νερού, το σώμα αυτό αποφάσισε την επιβολή προστίμου στην εταιρεία ΒΙΚΟΣ, με τη λογική να αποφασίσει η Δικαιοσύνη αν το βασιλικό διάταγμα και ο νόμος του 1989, πρέπει να ισχύσουν ή όχι.

Δύο ημέρες μετά τη μεταμεσονύχτια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, το οποίο με ψήφους 19 κατά και 13 υπέρ, απέρριψε την εισήγηση της πλειοψηφίας, όλα είναι καλά στην παράταξη της δημοτικής αρχής! Η πολιτική «νιρβάνα» της παράταξης Μπέγκα μου θυμίζει σε άπειρα σημεία, όπως έχω γράψει επανειλημμένως… ΣΥΡΙΖΑ.

Το να καταψηφίζεται από μέλη της παράταξης της δημοτικής αρχής μια πρόταση, δεν είναι συνηθισμένο… όσο και να το παίρνουν χαλαρά… στο Δημαρχείο. Διαφορετικά ή όλοι οι υπόλοιποι δεν ξέρουμε πως γίνεται διοίκηση και ξέρει μόνο η δημοτική αρχή ή για τα επόμενα δύο χρόνια της θητείας της, η διοίκηση του Θωμά Μπέγκα θα είναι παιδική χαρά, όπως λειτούργησε προχθές…

Γιατί αφού αποδέσμευσε τους συμβούλους του από την παραταξιακή πειθαρχία σε ένα θέμα τόσο σοβαρό ο Δήμαρχος, σημαίνει πως θα επιτρέψει στο εξής να λειτουργούν οι δημοτικοί του σύμβουλοι με βάση τις φιλοδοξίες τους, τα συμφέροντά τους και τα κέφια τους, για κάθε θέμα, από δω και στο εξής.

Το επιχείρημα «το θέμα είναι δύσκολο, άρα ψηφίστε κατά συνείδηση» είναι αστείο… Η δημοτική αρχή είναι μόνο για τα εύκολα;

Το επιχείρημα «οι δημοτικοί σύμβουλοι δε γνωρίζουν νομικά, άρα επί ενός νομικού θέματος δε μπορούν να τοποθετηθούν» είναι επικίνδυνο… Πώς αποφασίζουν για πολεοδομικές άδειες, για άδειες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος;;; Μα ασφαλώς, με βάση την εισήγηση της υπηρεσίας. Έτσι δεν όφειλαν να ψηφίσουν και προχθές;

Εκτός εάν θεώρησαν όσοι είπαν «όχι» πως η εισήγηση δεν ήταν επαρκώς δεμένη. Ή πως όσοι χειρίστηκαν την υπόθεση προσπάθησαν να παγιδεύσουν την παράταξη… σε μια αχρείαστη κόντρα με δύο μεγάλες επιχειρήσεις της περιοχής.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, χωρίς να παίρνω θέση υπέρ ή κατά του προστίμου, προσπαθώ να αναδείξω το… πολιτικώς ορθό, εν προκειμένω, σε σχέση με τη στάση του δημοτικού συμβουλίου και κυρίως, της πλειοψηφίας.

Ασκώντας καλοπροαίρετη κριτική –πάντα- προσθέτω το επεισόδιο αυτό στο «ναυάγιο» του Περάματος, στην προ μηνός συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, με τις συνδέσεις αποχέτευσης.
Έχω την άποψη πως ο Θωμάς ο Μπέγκας έχει χάσει τον έλεγχο του «μαγαζιού». Αν δε συμβαίνει αυτό, τα «φάλτσα» που μαζεύονται είναι πολλά.

Με τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στη δημοτική αρχή, αναπόφευκτα «γλίτωσε» η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία, στην οποία παράταξη επίσης, μαζεύονται εσχάτως, σύννεφα αμφισβήτησης της ηγεσίας και διαγράφονται αυτόνομες πορείες που επιζητούν παρακαταθήκη για το αύριο της παράταξης.

Η εμφάνιση του Βασίλη Βλέτσα προχθές, με επιχειρηματολογία… φιλελέ – ήταν διακριτή, η δε κεντρική τοποθέτηση της παράταξης για την αύξηση των τελών χρήσης νερού έπασχε… Δε μπορεί επί τέσσερα σχεδόν χρόνια και όσο ο Βασίλης Χήτος ήταν μέλος της παράταξης, να σηκώνεις τη σημαία του αυστηρού ελέγχου του εταιρειών εμφιάλωσης, έναντι των δημοτικών αρχών Φίλιου και Μπέγκα, και τώρα, να παίρνεις θέση υπέρ της απαλλαγής των εταιρειών από αυξήσεις και πρόστιμα…

Μια απορία για τον Κυριάκο

Ρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή, στη συνέντευξη τύπου της ΔΕΘ, αν η Νέα Δημοκρατία θα δώσει χρίσματα και στήριξη σε υποψηφίους, στις εκλογές που έρχονται, είτε στους Ιατρικούς Συλλόγους ή άλλους επιστημονικούς φορείς, στα επιμελητήρια και λοιπά.

Απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ ως εξής: «Δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε σε εκλογές επαγγελματικών φορέων. Προφανώς, μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι που είναι κοντά στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν πρόκειται να υπάρχει καμία ουσιαστική κεντρική ανάμειξη σε αυτές τις εκλογές. Δεν ταιριάζουν ούτε στο δικό μου χαρακτήρα και αισθάνομαι ότι, αν το κάναμε, δεν θα σεβόμασταν και την αυτονομία αυτών των επαγγελματικών οργανώσεων».

Ζει στην ίδια χώρα με τη δική μας ο Κυριάκος ή όχι; Αναρωτιέμαι, καλόπιστα…

Το ΤΕΕ δεν εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία επιστημονικών φορέων, για την οποία απάντησε ο πρόεδρος;

Ο γραμματέας του Αυγενάκης δεν έδωσε χρίσματα στις εκλογές του ΤΕΕ πριν από έναν χρόνο και διέγραφε κατόπιν εορτής τους «αντάρτες» στην Ήπειρο;

Μας δουλεύεις Κυριάκο ή αγνοείς βασικά πράγματα;

Μια διεκπεραιωτική διοίκηση

Είπα ΤΕΕ και οφείλω να επισημάνω για πολλοστή φορά, την εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει το Τμήμα Ηπείρου του Τεχνικού Επιμελητηρίου, τοποθετούμενο για κάθε θέμα τεχνικής φύσεως που ανακύπτει στα όρια ευθύνης του…

Έχοντας συμπληρώσει σχεδόν ένα εξάμηνο θητείας, η υπό τον Γιάννη Λυκοτραφίτη διοίκηση εξάντλησε το χρόνο ανοχής που πιθανά δικαιούνταν και – για να σοβαρευτώ – όφειλε να παρεμβαίνει με συζητήσεις στη Διοικούσα Επιτροπή, για κάθε τρέχον ζήτημα.

Δεν το έκανε σε σχέση με τη λεωφόρο Νιάρχου, δεν άκουσα κουβέντα για τα προβλήματα της Λίμνης Παμβώτιδας και το δείγμα αυτό επιβεβαιώνει τη σκληρή κριτική που άσκησα από την πρώτη στιγμή, με τη συγκρότηση της «συμμαχίας» στο ΤΕΕ, υποστηρίζοντας πως θα δούμε μια διεκπεραιωτική διοίκηση. Κάποιοι θεώρησαν άδικη και πρώιμη την κριτική μου, η μέχρι τώρα πορεία των πραγμάτων ωστόσο, με δικαιώνει.

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ

Τους έκλεψε την πρωτιά της ανακοίνωσης ο Καχριμάνης και βγήκε σύσσωμη τετράς την Παρασκευή, για να εξαγγείλει τη διοργάνωση του περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ηπείρου στις 23 και 24 Οκτωβρίου.

Μιλώ για τα συνέδρια που διοργανώνει η συγκυβέρνηση με στόχο να μας… αναπτύξει, γιατί ως γνωστόν η χώρα πάσχει από ιδέες όχι από πράξεις. Το τέταρτο ΠΑΣ (Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο) θα γίνει στην Ήπειρο, μετά από Κοζάνη, Λαμία και Κρήτη, παρουσία του Πρωθυπουργού, όπως είχε κάνει γνωστό ο ίδιος, όταν εγκαινίαζε την Ιόνια, πριν τρεις εβδομάδες.

Δεν έχω καμία προσδοκία ότι από τα συνέδρια αυτά έχει να κερδίσει κανείς κάτι, πέραν των αργόσχολων και των πολιτικών για δημόσιες σχέσεις και photo chance, ως εκ τούτου, η χθεσινή συνέντευξη δύο βουλευτών και δύο στελεχών του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ για το συνέδριο που θα γίνει σε ένα μήνα από τώρα, μου ακούστηκε μόνο ως προσπάθεια να γίνει γνωστό ότι το συνέδριο είναι του ΣΥΡΙΖΑ και όχι του Καχριμάνη, παρ’ ότι ο κύκλος αυτός διοργανώνεται με τη συνεργασία κυβέρνησης και Περιφερειών.

Θυμίζω τέλος, σε όσους ξεχνούν: αναπτυξιακό συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε και ως αντιπολίτευση, το Νοέμβριο του 2014. Τα συμπεράσματα αυτού του συνεδρίου δεν έχουν ισχύ τρία χρόνια μετά, επειδή τότε εισηγήθηκαν θέματα πρόσωπα όπως ο Γιάννης ο Παπαδημητρίου που σήμερα δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ;

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της 23/9/2017 ]

 

Tags:

, , ,