«Δήγματα» 2/3/2017

Μια απαραίτητη επανόρθωση

Ίδιο όνομα, ίδιο επίθετο και η αναληθής φήμη πως ο Γιαννιώτης Βουλευτής Γιάννης Στέφος έχει «βολέψει» την κόρη του στην ΕΡΤ, όπως έγραψα σε σχόλιο προηγούμενου φύλλου – χωρίς πάντως να αναφερθώ ονομαστικά στην περίπτωση – κατέστησαν κι εμέ, όπως λέμε σε αυτές τις περιπτώσεις, θύμα κακής πληροφόρησης.

Ο Βουλευτής μου ζήτησε να επανορθώσω, όπως και κάνω, προκειμένου να αποκαταστήσω την αλήθεια και υποστήριξε συγκεκριμένα πως «παρ’ ότι θα μπορούσα, ούτε στην ΕΡΤ ούτε αλλού στο δημόσιο, θα δεχόμουν θέση για τα παιδιά μου». Και το να ορκίζεται κάποιος στα παιδιά του, είναι συνήθως, ο πιο πειστικός λόγος ότι λέει αλήθεια. Οπότε το θέμα κλείνει εδώ, έχοντας πυροδοτήσει μια πρωτοφανή ένταση στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης με τον Βουλευτή, για την οποία το μόνο που έχω εγώ να πω, όσον αφορά τη δουλειά μου, είναι ότι αδίκησα τον εαυτό μου…

Το «σκότωμα» της Μεταλλουργικής

Άκρως… διαφωτιστικές και θα έλεγα… «to the point» ήταν οι δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Άμυνας Δ. Βίτσα, για τη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, από την Κόνιτσα την περασμένη βδομάδα. Το εργοστάσιο «πήγε σφαίρα» το 2016, ωστόσο η κυβέρνηση που το ανένηψε το 2015 από την εντατική της εκκαθάρισης… των «τρισκατάρατων» Σαμαροβενιζέλων, το έβαλε σε εκκαθάριση εν λειτουργία… Ποια λειτουργία; Τη «λειτουργία» όπου οι εργαζόμενοι δεν εκτελούν παραγγελίες αλλά κάνουν συντήρηση στα μηχανήματα μόνο και αναμένουν το οριστικό τέλος, της ιδιωτικοποίησης – ένα σενάριο θέλει ενδιαφερόμενο μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο που δεσμεύεται να διατηρήσει τους 30 εργαζόμενους.

Για τους υπόλοιπους προνόησε η Όλγα της… Ηπείρου, φέρνοντας τροπολογία για το δικαίωμα της μετάταξης, όμως, είναι βέβαιο πως οι θέσεις που μπορούν να ανοίξουν στο ευρύτερο δημόσιο των Ιωαννίνων για τους εργαζόμενους της Μεταλλουργικής δε μπορούν να ξεπερνούν τις δέκα, στην καλύτερη περίπτωση. Συμπέρασμα; Η βιομηχανία πάει για «σκότωμα», ελπίζω σε καλή τιμή… Μέχρι να γίνει αυτό βέβαια, δεν θα ακούσετε κανέναν να το παραδέχεται…

Ακόμα και αν από την περασμένη Πέμπτη, είναι δημοσιευμένη η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την εκποίηση μερών του ενεργητικού της (εξοπλισμός, εργοστάσιο, οικόπεδο, οχήματα κτλ.). Αυτό εντάσσεται στα προβλεπόμενα από την εκκαθάριση εν λειτουργία και σημαίνει ότι ο ιδιοκτήτης – το κράτος – κόβει κίνηση αν ενδιαφέρει κανέναν η περιουσία του.

Ο Υπουργός πάντως το ‘πε: «ούτε μία μέρα κλεισίματος…».

«Κατεβαίνει» ο Άρης Μπαρτζώκας

Ειδική συνεδρίαση των Δημοτικών Συμβουλίων, σε όλους τους Δήμους την ερχόμενη Κυριακή. Τα Δημοτικά Συμβούλια συμπληρώνουν δυόμισι χρόνια λειτουργίας από την ανάληψη των καθηκόντων τους, όπως και οι δημοτικές αρχές και όπως ορίζει ο «Καλλικράτης», θα πρέπει να γίνει εκ νέου εκλογή οργάνων.

Στις περιπτώσεις των Δήμων όπου οι Δήμαρχοι δεν προχώρησαν ως τώρα σε αλλαγές στο σχήμα των αντιδημάρχων, όπως στο Δήμο Ιωαννιτών, το πιθανότερο είναι πως οι όποιες αλλαγές αντιδημάρχων, θα συμπέσουν με τις δημαιρεσίες.

Κατά τα λοιπά, νομίζω πως η μόνη αλλαγή στο προεδρείο του δημοτικού συμβουλίου, θα είναι η εγκατάλειψη από πλευράς του Άρη Μπαρτζώκα, της θέσης του γραμματέως του σώματος, γιατί προτιμά να κάθεται μαζί με τον έτερο σύμβουλο της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» και να έχει απέναντι τον Δήμαρχο κάθε φορά που κοντράρεται πολιτικά. Κι έτσι, Νάτσης και Μπέγκας θα έλθουν πιο κοντά… αν δημοτικός σύμβουλος του πρώτου, δεχθεί τη θέση του γραμματέα.

Το δικαιολογημένο παράπονο

Αλλά ο μετεωρολόγος διαθέτει κι έναν ακόμα λόγο για να τα ’χει μονίμως παρμένα με τη δημοτική αρχή ή πιο συγκεκριμένα, με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Είναι δυνατόν να πέφτει τόσο χοντρό δούλεμα με τα γραφεία της παράταξης Μπαρτζώκα; Μεγάλοι άνθρωποι είναι όλοι τους, ο δε Μπέγκας όφειλε νομίζω, να το ’χει λήξει το θέμα εδώ και πολύ καιρό, γιατί δεν τιμά ούτε τον ίδιο που κάθε φορά που σε σημείο εκνευριστικό βάζει το ζήτημα ο κ. Μπαρτζώκας – λέει σε κάθε δημοτικό συμβούλιο «η παράταξή μας ακόμα δεν διαθέτει γραφεία» – κάνει πως δεν ακούει…

Τελευταία ο πρόεδρος του σώματος άρχισε να απαντά: «ούτε και η δική μας παράταξη έχει γραφεία»… Έχει Δημαρχείο, πρόεδρε!

Δύσκολη η συμβίωση…

Δεν θα την έλεγες και ανέφελη τη συνύπαρξη των ΓΑΠικών με τους ΠΑΣΟΚους των Ιωαννίνων, στο πλαίσιο του συντονιστικού της «Δημοκρατικής Συμπαράταξης», αφού μέχρι προχθές τουλάχιστον, οι πρώτοι δεν είχαν καλύψει τις θέσεις που προβλέπονται για τη «συνιστώσα» τους – μιλώντας με όρους παλιού ΣΥΝ – στο περιφερειακό όργανο.

Παράλειψη χωρίς σημασία, αμέλεια ή σκόπιμη ενέργεια, δεν θα μπορούσε εύκολα να απαντήσει κανείς, γιατί το Κίνημα του ΓΑΠ, σε τοπικό επίπεδο, δεν έχει αυτό που λέμε, συγκροτημένο ηγετικό πυρήνα, από τον οποίο να εκπορεύονται οι όποιες πολιτικές αποφάσεις.

Μια φορά βρέθηκαν κι έκοψαν την πίτα τους, προ ημερών, μόνοι τους, χωρίς τους άλλους της ΔΗΣΥ…
Αν αυτό δεν είναι η μικρογραφία των σχέσεων εντός της Συμπαράταξης πανελλαδικά αλλά ειδική περίπτωση, έχει καλώς… Αν είναι όμως, αυτοί φτύνουν τον κόρφο τους μην τύχει και προκηρύξει πρόωρες εκλογές ο Τσίπρας, γιατί τότε θα διαλυθούν στα εξ ων συνετέθησαν… Ή μήπως θα είναι εύκολο να φτιάξουν ψηφοδέλτια με ποσοστώσεις; Π.χ. για τα Γιάννενα: 3 ΠΑΣΟΚ, 2 ΔΗΜΑΡ, 1 ΚΙΔΗΣΟ, 1 Κινήσεις Πολιτών…

Εν τω μεταξύ, στο ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον ευρωβουλευτή τους Νίκο Ανδρουλάκη εντός του Μαρτίου, για μια πολιτική εκδήλωση.

Η ερώτηση του Κ. Τασούλα

Μου προξένησε απορία η ερώτηση που υπέβαλαν στον Υπουργό Παιδείας η Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, Βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως και ο Βουλευτής Ιωαννίνων Κώστας Τασούλας, σχετικά με την αιφνιδιαστική τροποποίηση του τρόπου εισαγωγής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν πως η αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής στην εν λόγω Σχολή γίνεται αιφνιδιαστικά και χωρίς μεταβατικό στάδιο για τους φετινούς υποψηφίους.

Η απορία μου έχει να κάνει με το γεγονός ότι την εν λόγω αλλαγή ζητούσε εδώ και χρόνια η τοπική πρυτανική αρχή προκειμένου να εξισωθεί το Τμήμα Πλαστικών Τεχνών με τις άλλες Σχολές Καλών Τεχνών και η είδηση της τροπολογίας που συνέπεσε με την τροπολογία για την ίδρυση της Πολυτεχνικής Σχολής, είχε χαροποιήσει διπλά τον Πρύτανη Γ. Καψάλη.

Η απορία μου επομένως είναι πως εκ των πραγμάτων θεωρεί αρνητική αυτή την εξέλιξη ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ, όταν ασμένως την υποδέχτηκε η πρυτανική αρχή… Μήπως απλά υπέγραψε την ερώτηση της τομεάρχου παιδείας;

Τη… μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας
(δημοσιεύτηκαν στους “Νέους Αγώνες” της 1/3/2017)

 

Tags:

, ,