«Δήγματα» 20/2/2017

ΣΥΡΙΖΑ υπέρ εργαζομένων, κατά… κυβέρνησης

Η προχθεσινή κινητοποίηση και στάση εργασίας των εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας δεν έχει προηγούμενο για υπηρεσία του Δημοσίου, στην οποία υπάλληλοι διαμαρτύρονται ζητώντας να λειτουργήσει καλύτερα – και προς όφελος των πολιτών.

Η επιλογή του ΔΗΜΑΡίτη Θεοδωρίδη να φέρει στα χρόνια της ποσόστωσης του «4-2-1» στα Γιάννενα τον Μιχελάκη, δεν κρίνεται εκ των υστέρων καλή και όχι μόνο αυτό, αλλά οι επιλογές προσώπων εκ μέρους του τελευταίου, σε θέσεις ευθύνης, είναι η αιτία που η Αποκεντρωμένη έχει γίνει μπάχαλο.

Μέσα σε όλα αυτά ήλθε ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ, σε μια από τις πρώτες ανακοινώσεις με συντονιστή τον Άρη το Σπέγγο να πει σε ελεύθερη απόδοση πως «στηρίζουμε τους εργαζόμενους… αλλά να συνετιστούν όσοι ευθύνονται για τον καυγά…».

Όλα καλά σύντροφοι, στηρίχτε και τις απεργίες που γίνονται σε βάρος της κυβέρνησής σας, το έχουμε συνηθίσει άλλωστε… αλλά για να φτάσουμε στα διαπροσωπικά μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων στην οδό Β. Ηπείρου, πέστε και στους Υπουργούς σας πρώτα να δουλέψουν για να οριστούν οι επτά – 7 μόνο! – συντονιστές στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της χώρας και να λειτουργήσουν επιτέλους και τα υπηρεσιακά συμβούλια.
Εκτός αν βολεύεστε όλοι με τους διορισμένους από σας, συντονιστές, διοικητές νοσοκομείων κτλ. που βολεύουν «ημετέρους» χωρίς προσόντα στα διάφορα καίρια πόστα της κρατικής μηχανής και των δημοσίων υπηρεσιών… και υπάρχουν παραδείγματα πολλά και σχετικές δημόσιες καταγγελίες.

«Αμάρτησε» για το παιδί του;

Μακριά από μένα η προσφιλής κατά όσων της ασκούν κριτική, κατηγορία της κυβέρνησης για «δολοφονία χαρακτήρων» διαφόρων κυβερνητικών στελεχών – όταν σχολιάζεις τις κατά καιρούς παπαριές του Τόσκα, του Πετρόπουλου, του Φλαμπουράρη και του Φίλη, «δολοφονείς χαρακτήρες», όταν γιαούρτωναν τον Πάγκαλο, έσπαγαν τα μούτρα του Χατζηδάκη κτλ. έφταιγε «η βία του μνημονίου»…

Αλλά ως ένας ταπεινός εκπρόσωπος του τοπικού τύπου, επειδή τις τελευταίες εβδομάδες μου τηλεφωνούν συμπολίτες και αναρωτιούνται γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς με τον βουλευτή μας που βόλεψε την κόρη του στην ΕΡΤ, πριν από μερικούς μήνες, κατηγορώντας κι εμένα πως κουκουλώνω την προκλητική συμπεριφορά του «αριστερού» κατά τα άλλα στελέχους του ελληνικού κοινοβουλίου, απαντώ λοιπόν:

  • Όταν έχω απέναντί μου τηλεοπτικά τον εν λόγω βουλευτή, θα του θέσω ευθέως το ερώτημα.
  • Κανείς όμως από τους άλλους βουλευτές του Νομού δεν θίχτηκε από το κακό παράδειγμα του συναδέλφου τους – και οι σχέσεις τους δεν είναι δα και οι καλύτερες – ή μήπως επιλέγουν συνειδητά την ομερτά για να μην τον βρουν απέναντι, όταν χρειαστεί να κάνουν κι εκείνοι κάτι αντίστοιχο; Δεν γνωρίζουν την υπόθεση ή είναι γι’ αυτούς σταγόνα στον ωκεανό του εγκλήματος βιασμού που διέπραξε και διαπράττει το κόμμα τους σε βάρος της πολιτικής ηθικής, τα τελευταία δύο χρόνια, συνεχίζοντας τον παλαιοκομματισμό και τις εγκληματικές πρακτικές της επάρατης πασοκονεοδημοκρατίας;

Η υπόθεση αυτή ωστόσο, μου θύμισε έναν θόρυβο που προκλήθηκε προ μερικών ετών όταν ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέλησε να βάλει την κόρη του στο βουλευτικό του γραφείο, σε θέση ειδικού συνεργάτη – όπως νομίζω, έδινε και δίνει το δικαίωμα ο νόμος. Αλλά η κατακραυγή στην τοπική κοινωνία που ξεκίνησε από τους συναδέλφους του βουλευτές, ανάγκασε τον εν λόγω κύριο να μαζέψει τα σχέδιά του. Αυτό…

Πάλι θα μας ανασυγκροτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ;

«Η πραγματοποίηση 13 περιφερειακών συνεδρίων με στόχο την ολοκλήρωση και εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης», τίθεται ως ζητούμενο από την τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στην απόφαση του σώματος.

Το διάβασα και γέλασα, γιατί δύο χρόνια τώρα, τι έγινε πραγματικά για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

Γέλασα πικρά και για έναν ακόμα λόγο. Θυμήθηκα ο προβοκάτορας, πως ήταν Νοέμβριος του 2014 όταν ο Αλέξης Τσίπρας ήλθε στην περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ η οποία, πέρα από τους προεκλογικούς ρυθμούς που ανέβαζε το κόμμα ενόψει πρόωρων, είχε ως θέμα την παραγωγική ανασυγκρότηση και ειδικές θεματικές τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής και τα νερά, με εισηγητές αντίστοιχα, τον νυν βουλευτή Γιάννη Καραγιάννη και τον Γιάννη Παπαδημητρίου, ο οποίος εδώ και καιρό έπαψε να ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν κάνουμε ακόμα μια φιέστα… ε συγγνώμη, περιφερειακή συνδιάσκεψη, μήπως να εξετάσουμε τι υλοποιήθηκε από αυτά που εισηγούνταν πριν γίνει κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ, οι δύο «σύντροφοι»; Ο μεν βουλευτής ξέρει ασφαλώς την απάντηση, ο δε πρώην περιφερειακός σύμβουλος, εικάζω, επίσης…

Γαλέος σκορδαλιά με… υδράργυρο

Προφητικό αποδείχτηκε το σχόλιο της στήλης στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης, με τίτλο «Γενικώς… Χημείο»…

Μια επώνυμη καταγγελία ιδιωτικής εταιρείας για εκβίαση με οικονομικό αντάλλαγμα από δημόσιους λειτουργούς, προκειμένου να μην φτάσει η χημική ανάλυση στον ΕΦΕΤ και αυτός με τη σειρά του αποσύρει ένα προβληματικό, σύμφωνα με το κράτος, προϊόν από την αγορά, έφερε στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα μιας καίριας δημόσιας υπηρεσίας.

Δεν εξετάζω αν ο καταγγέλλων τον εκβιασμό έχει δίκιο – αυτόν οφείλει να τον αποδείξει στη Δικαιοσύνη με ατράνταχτα στοιχεία που λέει πως έχει, διαφορετικά θα έχει να αντιμετωπίσει τις μηνύσεις τις οποίες θα υποβάλλει σε βάρος του ο ΕΦΕΤ.
Ο ΕΦΕΤ ενεπλάκη στην υπόθεση στο τελευταίο στάδιο. Προηγήθηκε το Γενικό Χημείο του Κράτους: αυτό έκανε τον έλεγχο στο δείγμα ψαριού που έλαβε ο ΕΦΕΤ από το κατάστημα των Ιωαννίνων της εταιρείας και άργησε να δώσει το αποτέλεσμα της χημικής ανάλυσης μερικούς μήνες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι από τον περασμένο Ιούλιο, κόσμος έτρωγε φουλ… υδράργυρο, καθώς σύμφωνα με το αποτέλεσμα του ελέγχου του ΓΧΚ, το δείγμα κρίθηκε «μη κανονικό σε υδράργυρο».

Οι μηνύσεις δεν με απασχολούν λοιπόν, καθόλου. Γαλέο επίσης κατεψυγμένο δεν καταναλώνω, οπότε δεν ανησυχώ… Με τη δημόσια υγεία όμως, θα ασχοληθεί επιτέλους κανείς; Έστω ο Εισαγγελέας…

Δασικοί χάρτες: θα κλάψουν μανούλες

Κάποιοι θεωρούν προσχηματικό και εν πολλοίς τεχνητό το θόρυβο γύρω από τους δασικούς χάρτες που ως γνωστόν, αναρτήθηκαν για το Νομό Ιωαννίνων και για τη ΔΕ Πρέβεζας, ως τώρα στην Ήπειρο.

Η πορεία των αντιρρήσεων που αν κρίνουμε από τη Μεσσηνία για παράδειγμα, δεν δικαιολογεί τις ενστάσεις βουλευτών, της ΕΝΠΕ, της ΚΕΔΕ κτλ., θα φανεί για τη δύσκολη Ήπειρο, ως τις 24 Απρίλη – τότε λήγει η προθεσμία υποβολής των αντιρρήσεων.

Ο πραγματικός χαμός όμως, μου λένε, θα γίνει όταν αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες των παραλίων της Ηπείρου, από την Πάργα ως την Ηγουμενίτσα. Σε περιοχές όπως τα Σύβοτα για παράδειγμα, που ήταν διαχρονικά παράδεισος των καταπατητών, θα κλάψουν μανούλες, όταν δούμε τον χαρακτηρισμό «Δ» από το 1945 σε σημεία όπου έχουν «φυτρώσει» βίλες, ξενοδοχεία και μεζονέτες και το κράτος τότε, θα πρέπει να αποδώσει δικαιοσύνη.

Τη μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας
(δημοσιεύτηκαν στους “Νέους Αγώνες” το Σάββατο 18/2/2017)

 

Tags:

,