«Δήγματα» 17/7/2017

Κινητικότητα στην κεντροδεξιά του Δήμου Ιωαννιτών

p.bourchas@gmail.com

Κινητικότητα διακρίνω στο χώρο της κεντροδεξιάς παράταξης του Δήμου Ιωαννιτών τις τελευταίες μέρες, κινήσεις που θυμίζουν προεκλογική περίοδο, αν και θεωρητικά, οι εκλογές απέχουν περί τα δύο χρόνια από το σήμερα – έχω ωστόσο, επανειλημμένως εκφράσει την πεποίθηση πως οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί να αιφνιδιάσουν, διακόπτοντας τις αυτοδιοικητικές θητείες στα τέσσερα χρόνια, μιας και σε διαφορετική περίπτωση δεν θα έχει νόημα η αλλαγή του εκλογικού συστήματος, καθώς ερχόμενος στην εξουσία πολύ πριν την άνοιξη του 2019, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επαναφέρει την κανονικότητα, κόντρα στην απλή αναλογική.

Ο Νίκος ο Γκόντας έχει δηλώσει πως θα ανοίξει τα χαρτιά του σε σχέση με τις δικές του προθέσεις, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Οι πιθανότητες να είναι για τρίτη φορά υποψήφιος, αφότου έφυγε από το Δημαρχείο – πέμπτη συνολικά φορά, συμπεριλαμβανομένων και των δύο δημαρχιακών του θητειών – είναι αυξημένες σε σημείο βεβαιότητας ότι θα κατέλθει ξανά στον εκλογικό στίβο ο πρώην Δήμαρχος.

Το εν λόγω χρονικό ορόσημο μπορεί να επιταχύνει ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, φυγόκεντες δυνάμεις που θα κάνουν την κίνηση για να προλάβουν τις ανακοινώσεις του πρώην Δημάρχου. Ως εκ τούτου, δεν γνωρίζω πόσο βάση έχουν πληροφορίες που έφτασαν στα αυτιά μου σχετικά με ανακοινώσεις εντός του Ιουλίου, αναφορικά με την ηγεσία της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας»… Αν όμως επαληθευτούν οι πληροφορίες, τότε δεν θα αφορούν το Νίκο Γκόντα.

Την ίδια ώρα, ο γιατρός Φίλιππος Σιάκας κινείται, θέλοντας να επιβάλλει ως δεδομένη τη δική του βούληση να ηγηθεί της κεντροδεξιάς παράταξης στο Δήμο Ιωαννιτών, έχει ωστόσο κάνει σαφές πως δεν επιθυμεί να είναι «αντάρτης», γι’ αυτό και περιμένει υπομονετικά τις αποφάσεις του Νίκου Γκόντα.

Τέλος, ο Άρης Μπαρτζώκας, νυν επικεφαλής της παράταξης «Γιάννενα Τώρα», δεν έκρυψε ποτέ την επιθυμία του να ηγηθεί του χώρου στον οποίο ανήκει πολιτικά, στα όρια του Δήμου Ιωαννιτών και εσχάτως, εντείνει την αντιπολιτευτική πίεση προς τη δημοτική αρχή (όχι πάντα χωρίς υπερβολές, όπως εξηγώ παρακάτω), κάνοντας αισθητή την παρουσία του και διεκδικώντας να είναι ένα βήμα πριν την μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης.

Από τα παραπάνω ονόματα, δεν πρέπει να αποκλείουμε και εκπλήξεις, μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως, για την ηγεμονία στο κεντροδεξιό «μέτωπο» απειλεί να οδηγήσει σε διασπάσεις, στοιχείο που θα λειτουργήσει υπέρ του Θωμά Μπέγκα.

Η «γκρίνια» της παράταξης Μπαρτζώκα

Η άσκηση κριτικής στην εκάστοτε εξουσία είναι μια διαδικασία που απαιτεί μέτρο και όρια, τα οποία ενίοτε χάνουν οι διάφορες αντιπολιτευτικές δυνάμεις, παρασυρόμενες είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε από ασυγκράτητο επικριτικό οίστρο.

Αν δεν εμπίπτει στην αιτιολογία που ανέπτυξα στο προηγούμενο σχόλιο, η αντιπολιτευτική υπερδιέγερση της παράταξης «Γιάννενα Τώρα» – τον διαγκωνισμό των ενδιαφερομένων να ηγηθούν στην κεντροδεξιά – οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις της παράταξης κατά της δημοτικής αρχής έχουν δόσεις υπερβολής…

Η μία ανακοίνωση είχε ως αφορμή την αναβολή κατά μία εβδομάδα, της συζήτησης για τη ΔΕΥΑΙ στο δημοτικό συμβούλιο. Ωστόσο, η αναβολή έγινε αποδεκτή από τους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατόπιν επικοινωνίας τους με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου. Τι συνέβη όμως, δύο μέρες αργότερα και η παράταξη «Γιάννενα Τώρα» κατήγγειλε την αναβολή της συνεδρίασης;

Η δεύτερη ανακοίνωση αφορούσε τη σύσκεψη της Πέμπτης, για τη μελέτη του έργου Πανηπειρωτικό – κόμβος Βογιάνου, στην οποία δεν προσεκλήθη η παράταξη του Άρη Μπαρτζώκα – παρεμπιπτόντως και κανένας από τους τρεις δημοτικούς συμβούλους της «Ανεξάρτητης Δημοτικής Πρωτοπορίας» των ΔΕ Ανατολής και Παμβώτιδος παρ’ ότι προσεκλήθησαν, δεν εμφανίστηκε…

Η δημοτική αρχή χαρακτήρισε τη σύσκεψη αυτή υπηρεσιακή και επιφυλάσσεται να κάνει μια διευρυμένη ενημέρωση για το έργο, όπου θα κληθούν όλοι.

Στη γκρίνια του «Γιάννενα Τώρα», θα μπορούσε να απαντήσει λέγοντας πως «σας καλομάθαμε, με την πολύ δημοκρατία…» αλλά επέλεξαν να μην απαντήσουν.

Τρίτο «χτύπημα» εντός εβδομάδος, η χθεσινή ανακοίνωση για τα έργα στο «Ζωσιμάδες». Εδώ δε μπορώ να πω κάτι. Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στο ΠΕΑΚΙ και τον ΠΑΣ; Γιατί όχι ο Άρης;

Η ΝΟΔΕ ΝΔ και οι εμπαθείς

Βρήκαν ευκαιρία να… «λυσσάξουν» οι εμπαθείς με την ηγετική ομάδα της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων της ΝΔ και οι ειρωνείες για την πρόταση ονοματοδοσίας δρόμου «Κωνσταντίνου Μητσοτάκη» στην πόλη των Ιωαννίνων, έδιναν και έπαιρναν αυτές τις μέρες.

«Λύσαμε τα προβλήματα, αρχίζουμε τα βαφτίσια δρόμων» έγραφαν και έλεγαν οι διάφοροι κακεντρεχείς που θεωρούν πως η ΝΟΔΕ ΝΔ δεν έχει να παρουσιάσει έργο…

Πρώτος εγώ ασκώ κριτική σε όλες τις Νομαρχιακές Οργανώσεις των κομμάτων που… πετάνε χαρταετό τα τελευταία χρόνια αλλά από την άλλη και μια τιμητική πράξη για έναν πρώην Πρωθυπουργό, στο χώρο του οποίου ποτέ δεν υπήρξα προσωπικά, δεν πρέπει να υποτιμάται.
Άσε που όπως αποκάλυψε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Παπαδιώτης, δεχόμενος το επίσημο αίτημα της ΝΟΔΕ για την ονοματοδοσία, η πρόταση για δρόμο «Κ. Μητσοτάκη» έχει ήδη κατατεθεί το πρώτον, από μέλος της δημοτικής ομάδας της «Ενότητας Πολιτών – Νέα Γιάννενα».

Το στόρι της Νιάρχου

Μιας και για δρόμους ο λόγος… το στόρι της Λεωφόρου Νιάρχου θα έχει πολλά επεισόδια, αντίστοιχο ενός ΧΥΤΑ Ιωαννίνων ίσως, αν η Περιφέρεια Ηπείρου δε συμβιβαστεί και δεν κάνει πίσω, αποδεχόμενη δραστικές στη μελέτη του έργου, αλλαγές.

Κάνω την πρόβλεψη πως η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα δεν θα επιλέξει την τυφλή σύγκρουση με την Περιφέρεια, όπως την καλούν να πράξει οι επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής που θίγονται από το έργο, κι επομένως, αποδεχόμενη μια μελέτη αρκετά προβληματική, θα χρεωθεί και αυτή το πολιτικό κόστος για ένα έργο που γίνεται στα όρια του Δήμου – μικρό, μεγάλο κόστος, δε μπορώ να προδικάσω…

Ακόμα και η παρουσίαση της μελέτης στο δημοτικό συμβούλιο δεν έχει νόημα από τη στιγμή που δεν θα παραστεί ο μελετητής και το τελευταίο το αρνείται κατηγορηματικά ο Περιφερειάρχης.
Πέραν των άμεσα εμπλεκομένων στο έργο αναβάθμισης της Νιάρχου τέλος, αναμένω με ενδιαφέρον τη συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Ιωαννίνων την προσεχή εβδομάδα, για να διαφωτιστώ έτι περαιτέρω για τα τεχνικά προβλήματα του έργου, γιατί αν περίμενα να αποφανθεί επί τούτου, η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου, μπορεί και να είχε κατασκευαστεί το έργο…

Οι αλλαγές στα Επιμελητήρια

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς για το σχέδιο νόμου για τα Επιμελητήρια που πάει για ψήφιση από την εθνοσωτήριο, εντός των ημερών;

Ότι ψηφίζεται με διαβούλευση 2,5 ημερών; Ότι λαμβάνει μέριμνα για τα οδοιπορικά των μελών των Επιμελητηρίων, υποδεικνύοντάς τους να πηγαινοέρχονται στην Αθήνα με ΚΤΕΛ;; Ή ότι διευρύνει τη συμμετοχή των γυναικών στο θεσμό;;;

Στην περίπτωση αυτή έχουμε ένα ακόμα παράδειγμα απόπειρας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να κλέψουν λίγη… εξουσία από έναν θεσμό στον οποίο δεν έχουν καμία πρόσβαση. Έτσι, αυξάνουν τα μέλη των ΔΣ μπας και κατορθωθεί να εκλεγεί κανένας δικός μας, ξώφαλτσα, μέσα από συνδυασμό κεντροαριστερό…
Όσο για τις γυναίκες; Είναι γνωστό πως η ισότητα των φύλων κατακτήθηκε με τον ερχομό των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην εξουσία της χώρας. Πριν από το Γενάρη του 2015, επιχειρήσεις δεν είχαν οι γυναίκες, δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα Επιμελητήρια δεν είχαν οι γυναίκες.

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο του
Σαββάτου 15-7-2017 ]

 

Tags:

, , ,