«Δήγματα» 16/3/2017

Το πρόβλημα του ΠΑΣΟΚ και η «ανίερη» συμμαχία

Έγραφα το περασμένο Σάββατο πως το ΠΑΣΟΚ, κεντρικά και τοπικά, έχει πρόβλημα συντονισμού και ιδού πως με επιβεβαιώνει ένα ακόμα περιστατικό από την ζώσα επικαιρότητα.

Η ΔΕΣΜΗ, παράταξη της Κεντροαριστεράς που στις εκλογές των μηχανικών τον περασμένο Νοέμβριο, συσπείρωσε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Ποτάμι και φιλελεύθερους, έχοντας στις τάξεις της ως επικεφαλής, στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, κατήγγειλε εν καιρώ προεκλογικώ για το ΤΕΕ, το ασφαλιστικό του ΣΥΡΙΖΑ, την αχρηστία στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν ρόλο στη προηγούμενη θητεία του ΤΕΕ αλλά ω του θαύματος σήμερα, βρίσκεται στα… «σκαλιά της εκκλησίας» μαζί με την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ για να ενωθούν εις «σάρκαν» διοίκησης μία, μοιράζοντας την προεδρία στα δύο.

Αν αυτό δεν είναι θέμα για το ΠΑΣΟΚ, τι είναι, «συντρόφια»; Έτσι, το ΠΑΣΟΚ επικυρώνει τη στρατηγική της απλής αναλογικής που θέλει να φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και στην τοπική αυτοδιοίκηση, στόχος της οποίας είναι να εκμεταλλευτεί «χαραμάδες» στα διάφορα κέντρα διοίκησης και να «τρυπώσει» ως «λαθρεπιβάτης» στο τρένο της εξουσίας. Το τοπικό ΠΑΣΟΚ, εν προκειμένω στο ΤΕΕ, του δίνει το εισιτήριο να επιβιβαστεί και το ίδιο θα θελήσει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε Δήμους και Περιφέρειες, μετά τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, εφόσον γίνουν με την απλή αναλογική που θα φέρει προς ψήφιση οσονούπω, ο Σκουρλέτης.

Αν αυτό δεν το βλέπουν τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ είτε εθελοτυφλούν, είτε εφησυχάζουν, με το «βόλεμα» των δικών τους στη διοίκηση του ΤΕΕ.

Και με ένα ΤΕΕ στο οποίο συμπρόεδρος θα είναι ο σύζυγος της Ολ. Γεροβασίλη, δεν περιμένω ούτε κινητοποιήσεις κατά του ασφαλιστικού να δω, ούτε ενοχλητικές αποφάσεις της Διοικούσας Επιτροπής για εκκρεμή τοπικά ζητήματα – ΠΔ Λίμνης, Ρυθμιστικό, οδικά έργα – περιμένω να διαβάσω.

Οι χαμένες μάχες του Πατούλη

Προκατειλημμένος με τους ανθρώπους που διαφωνώ ουδέποτε υπήρξα αλλά κάθε φορά που βλέπω και μιλάω με τον πρόεδρο των δημάρχων της Ελλάδας, αντιλαμβάνομαι πόσο υστερούν ορισμένοι άνθρωποι στις υψηλές απαιτήσεις της θέσεως που διεκδίκησαν και κατάφεραν ενδεχομένως κάποιοι, να καταλάβουν.

Δύο ερωτήσεις τέθηκαν στον πρόεδρο, στη διάρκεια της συνέντευξης τη Δευτέρα, και οι απαντήσεις του μόνο συγκεκριμένες δεν ήταν.

Την ώρα όμως, που η Τοπική Αυτοδιοίκηση ετοιμάζεται να φάει μερικά «γκολάκια» από τον Υπουργό Εσωτερικών – λόγω πολιτικής ισχύος της κυβέρνησης που νομοθετεί ό,τι γουστάρει – και τις ήττες να της χρεωθεί η χώρα και οι πολίτες της, οι Δήμαρχοι φαίνονται παραζαλισμένοι από τα προβλήματα ή και απρόθυμοι να λάβουν μέρος στις φιέστες που στήνει κατά καιρούς ο Πατούλης, γιατί υπερέχει το εγώ του ή το κομματικό όφελος, έναντι του κοινού καλού για την Αυτοδιοίκηση.

Τον ακολουθούν πάντως, οι «ανεξάρτητοι» Δήμαρχοι που τον ψήφισαν σε κάθε περιοχή για πρόεδρο…
Προβλέπω λοιπόν, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μάχες χαμένες πριν καν δοθούν, με οδυνηρές συνέπειες για τη λειτουργία των Δήμων, εκτός αν άπαντες συμβιβάζονται με την ιδέα πως ό,τι και να νομοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – απλή αναλογική, κατάργηση επιτροπών, κατάργηση τοπικών συμβούλων κτλ. – θα το «ξενομοθετήσει» η ΝΔ.

Αν είναι έτσι, τζάμπα οι συνελεύσεις, τα συνέδρια και η ταλαιπωρία των Δημάρχων…

Η αντιπολίτευση της ΚΕΔΕ

Και για να μείνω λίγο ακόμα, στην προχθεσινή γενική συνέλευση της ΠΕΔ Ηπείρου, με θέμα τις προωθούμενες αλλαγές στον «Καλλικράτη», κάνει αλγεινή εντύπωση πάντα ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, όποιο χρώμα και να έχει, «γαλάζιος», «πράσινος», «ροζ» και είναι και αυτό επιβεβαίωση πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήμερα, δεν έχει «μέτωπο» απέναντι στον «εχθρό».
Στις δημοκρατίες υπερισχύει η άποψη της πλειοψηφίας ως γνωστόν, ως εκ τούτου ήταν απόλυτα περιττή η παρέμβαση στη συνέντευξη τύπου της ΚΕΔΕ, του συριζαίου Μπίρμπα που είπε πως διαφωνεί με τον Πατούλη για την απλή αναλογική και για την ψήφο των μεταναστών! Σώπα!
Ένας θεσμός εκφράζεται από τον επικεφαλής. Οι μειοψηφίες κάνουν μόκο. Τόσο απλά!

«Όχι» σε υποψηφιότητα λέει ο Μανταλόβας

Μία υποψηφιότητα λιγότερη θα πρέπει να υπολογίζουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο Νομό Ιωαννίνων, αφού απαντώντας στα σενάρια που τον θέλουν σίγουρο υποψήφιο βουλευτή στις επόμενες εκλογές, ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Θανάσης Μανταλόβας ξεκαθάρισε πως στόχος του είναι να ολοκληρώσει το έργο του στο Δήμο Ιωαννιτών, τουλάχιστον για τα επόμενα ένα με δύο χρόνια.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος tv1, ο κ. Μανταλόβας διεμήνυσε προς όσους επιθυμούν να κάψουν τυχόν ενδιαφέρον του για την κεντρική πολιτική σκηνή, πως δεν ανήκει σε κανένα κόμμα σήμερα και πως δεν του έχει γίνει κρούση από κανέναν για να είναι υποψήφιος.

Πρόκειται επομένως για παραπολιτική που δεν ξεκινά από τον ίδιο.

Απορία ψάλτου βηξ

Απορία: εκεί στη ΝΔ που πολλοί ράβουν κουστούμια βουλευτών, υπουργών, γενικών γραμματέων Υπουργείων κλπ., έχουν λύσει τα πιο πεζά θέματα;

Είναι ασφαλώς θεμιτό να είσαι φιλόδοξος πολιτικά αλλά πρέπει να έχεις και τακτοποιημένα όλα τα προσωπικά θεματάκια σου, πριν εκτεθείς βορά στην κοινή γνώμη, την τοπική αλλά και την κεντρική.
Γιατί το βάρος μιας «υποψηφιότητας – όπου κάτσει» πέφτει στο κόμμα που θα σε χρεωθεί, όταν βγουν άπλυτα στη φόρα για πάρτη σου, όπως λέω, για παράδειγμα, ότι χρωστάς σε εφορεία, ασφαλιστικά ταμεία και προς… κάθε άνθρωπο που μιλάει γιαννιώτικα. Ακούω κάτι τέτοιες μουρμούρες για «γαλάζια» στελέχη κι επειδή δεν έχω πρόσβαση στα κιτάπια της εφορείας και του ΕΦΚΑ, δε μπορώ να μιλήσω με ονόματα. Απορώ κι εξίσταμαι δι’ αυτό: α) είναι σίγουροι οι «υποψήφιοι» ότι τα μυστικά τους θα μείνουν για πάντα καλά κρυμμένα ή σκοπεύουν να τα κουκουλώσουν όταν γίνουν εξουσία και β) η τοπική οργάνωση δεν έχει ακούσει αυτές τις μουρμούρες ή ασχολείται μόνο με τραπέζια, πίτες και δημόσιες σχέσεις;

Το «χρυσό βατόμουρο»

Καλή η πρόταση της «Συμμαχίας Ηπειρωτών» για εκ περιτροπής συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στις έδρες των άλλων τριών, πλην Ιωαννίνων, περιφερειακών ενοτήτων, προκειμένου να δοθεί η αίσθηση της μεγαλύτερης εγγύτητας προς τον θεσμό της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, στον κάτοικο της Άρτας, της Πρέβεζας και της Ηγουμενίτσας αλλά ρε πατριώτες, να πάτε να συζητήσετε τι ακριβώς, εκεί;

Να ακούσει τι, ο Αρτινός, ο Πρεβεζάνος, ο Ηγουμενιτσιότης, όταν καμία σοβαρή πολιτική ατζέντα δεν ετέθη μέχρι σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, αλλά το σώμα αναλώνεται σε υποχρεωτικώς συζητούμενα ή δευτερεύοντα θέματα που κανένα ενδιαφέρον δεν προκαλούν ούτε στον Γιαννιώτη, ώστε να παραστεί στις ανοιχτές συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου;

Να το θέσω και διαφορετικά: γιατί να κόψει εισιτήρια το έργο στις άλλες πόλεις της Ηπείρου, όταν πατώνει στα Γιάννενα; Επομένως, το ζητούμενο δεν είναι ο τόπος αλλά η… ποιότητα του «θεάματος». Για να βελτιωθεί, οφείλετε να βάλετε κι εσείς το χεράκι σας, περισσότερο δε η μεγαλύτερη παράταξη της αντιπολίτευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου, ή έστω συνεργαζόμενη όλη η αντιπολίτευση από κοινού.

Διαφορετικά, το έργο πάει για «χρυσό βατόμουρο» και ευθύνες θα έχετε κι εσείς…

Τη… μασέλα φοράει ο Παναγιώτης Μπούρχας
(δημοσιεύτηκαν στους “Νέους Αγώνες” της 15/3/2017)

 

Tags:

,