«Δήγματα» 14/9/2017

Ο αεράτος Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ (1)

p.bourchas@gmail.com

Αν και αποφεύγω να σχολιάζω από τούτη δω τη στήλη, ζητήματα γενικότερου πολιτικού ενδιαφέροντος, επιμένοντας περισσότερο σε θέματα με τοπικό χρώμα, θα αναφερθώ στην Κυριακάτικη συνέντευξη τύπου του ΠΘ μας, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, διατυπώνοντας ορισμένες σκέψεις που αφορούν το σινάφι μας – και βάζω το δημοσιογράφος σε εισαγωγικά, όσον αφορά εμένα, γιατί αυτοί που μοιράζουν «πιστοποιητικά», μου απαγόρευσαν να δηλώνω επαγγελματίας…

Παραδοσιακά στη ΔΕΘ, οι Πρωθυπουργοί της χώρας μας περνούσαν 2-3 δύσκολες ώρες, «ανακρινόμενοι» από τους δημοσιογράφους της Αθήνας και της περιφέρειας. Ο Τσίπρας αντιθέτως, προχθές, πέρασε τη συνέντευξη τύπου… αεράτος, χωρίς στιγμή να ιδρώσει ή να ανακαθίσει άβολα στην καρέκλα του, όπως πέρσι για παράδειγμα, όταν τον έστηναν στον τοίχο συνάδελφοι που κινδύνευαν να χάσουν τη δουλειά τους, λόγω της δημοπράτησης των τηλεοπτικών αδειών. Τρόποι υπήρχαν άπειροι αλλά δεν θα υποστηρίξω πως όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ξαφνικά έγιναν φιλικά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Για πολλά ωστόσο μέσα, ισχύει πως είχε αποτέλεσμα ο… και καλά «πόλεμος κατά της διαπλοκής» των στελεχών της συγκυβέρνησης και πολλοί επιλέγουν πια να στέκονται χλιαρά επικριτικά, απέναντι στα καμώματα των απίθανων κυβερνώντων και να μην στοχοποιούνται.

Η εικόνα όμως, που περνάει στον απλό κόσμο είναι πως οι δημοσιογράφοι έβγαζαν τα νύχια τους κατά της κυβέρνησης, επειδή απειλούσε να τους κλείσει. Τώρα που δεν τα κατάφερε, λένε «μας αφήνουν να δουλεύουμε, τους αφήνουμε να κάνουν πως κυβερνούν»…

Κάποια στιγμή θα ανοίξει η ΠΦΑ, αν προλάβει, και το κεφάλαιο των τοπικών τηλεοπτικών αδειών, ως εκ τούτου, το αντίστοιχο τοπίο αναδιατάσσεται…

Η ιδεολογική τρομοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ (2)

Με τη συνέντευξη του ΠΘ μας λοιπόν, θυμήθηκα τι μου είχε πει προ μηνών, ένας φίλος, Πανεπιστημιακός δάσκαλος που ανήκει στο χώρο της προοδευτικής αριστεράς – αυτής που σήμερα δεν εντάσσεται σε κανέναν εκπροσωπούμενο πολιτικό φορέα…

Μιλώντας για τον εργοδοτικό συνδικαλισμό στο τοπικό ΑΕΙ και τις ανύπαρκτες αντιδράσεις των συνδικαλιστών αλλά και των απλών πανεπιστημιακών, στις όποιες κυβερνητικές πρωτοβουλίες στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης, ο εν λόγω φίλος απέδωσε την κατάσταση στην «ιδεολογική τρομοκρατία» που έχει επιβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και στα – άλλοτε – ανυπότακτα μυαλά της ακαδημαϊκής μας κοινότητας.

Ελάχιστοι πανεπιστημιακοί στα Γιάννενα αρθρώνουν σήμερα πολιτικό λόγο. Οι περισσότεροι φοβούνται μήπως τους κόψουν την εξέλιξη, μήπως δεν τους βάλουν σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα κτλ.

Πότε συνέβαινε το ίδιο με Πανεπιστημιακούς του ΣΥΝ, του ΚΚΕ ή της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στα χρόνια κατά τα οποία ο τόπος δεν είχε Δημοκρατία – μιας και είναι γνωστό πως η Δημοκρατία επέστρεψε στην Ελλάδα το Γενάρη του 2015; Πόσες απεργίες έγιναν από τους πανεπιστημιακούς για τα προβλήματα των ΑΕΙ; Πόσες συνεντεύξεις έδωσαν τα τελευταία 2,5 χρόνια οι πανεπιστημιακοί του ΣΥΡΙΖΑ – ενδεικτικά αναφέρω τους Αντωνίου, Τσίκαρη, Γεωργάτο, Τσουκάτο;

Οι εκλογές στην Κεντροαριστερά

Οι στρατοί στήνονται, οι στρατιώτες και οι υπαξιωματικοί παίρνουν θέσεις…

Ο χώρος της λεγόμενης Κεντροαριστεράς τοπικά, θυμίζει κινούμενη άμμο, ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος.

Το στελεχικό δυναμικό της περιοχής δεν έχει ακόμα εκδηλωθεί υπέρ κάποιου υποψηφίου αλλά αργά ή γρήγορα, θα γίνει κι αυτό… Χοντρικά πάντως, το ορθόδοξο ΠΑΣΟΚ πάει με Φώφη, με την εξαίρεση μονάδων, όπως το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Σωτήρης Ζαρμπαλάς που ταυτίζεται με το Νίκο Ανδρουλάκη. Το «Ποτάμι» στηρίζει τον πρόεδρό του, ενώ ΚΙΔΗΣίτες και ΔΗΜΑΡίτες μοιράζονται ανάμεσα σε Καμίνη, Ραγκούση και – λίγοι – Μανιάτη.

Κτηνίατρος από την Περιφέρεια στο ΚΑΖΙ

Δόθηκε λύση τελικά, στο μεγάλο πρόβλημα της έλλειψης κτηνιάτρου στο λεγόμενο ΚΑΖΙ – Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων Ιωαννίνων – ή αλλιώς καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου Ιωαννιτών.

Η πίεση της δημοτικής αρχής και προσωπικά του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου Μπάμπη Μπρέχα προς άλλους φορείς, να συνδράμουν με προσωπικό τους για την κάλυψη του κενού στις θέσεις κτηνιάτρων, απέδωσε έστω με καθυστέρηση και τελικά, είναι η Περιφέρεια Ηπείρου αυτή που θα διαθέσει έναν κτηνίατρο από την Κτηνιατρική της Υπηρεσία, ώστε να επαναλειτουργήσει το Καταφύγιο.

Γνωρίζω μάλιστα πως ο Περιφερειάρχης – που αρνούνταν στο παρελθόν τη διάθεση ενός υπαλλήλου, επικαλούμενος τον φόρτο δουλειάς και αρμοδιοτήτων της εν λόγω υπηρεσίας του – έχει συναινέσει εδώ και κάμποσο καιρό αλλά το θέμα κόλλαγε στον προϊστάμενο της παραχωρούμενης υπαλλήλου (!).
Το εμπόδιο – και αυτό – τελικώς ξεπεράστηκε για να μπορέσει στο εξής, να λειτουργήσει κανονικά, ξανά, το καταφύγιο και να γίνεται η προβλεπόμενη από το νόμο διαχείριση των αδέσποτων ζώων.

Δε μιλάμε βέβαια, για την οριστική και ως δια μαγείας επίλυση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων στην περιοχή μας… Αυτό θα χρειαστεί ίσως και χρόνια και προς το παρόν, αναμένουμε τη νομοθετική πρωτοβουλία που προετοιμάζει ο αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, για την αλλαγή του τρόπου διαχείρισης των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων. Με την ελπίδα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή, μεταξύ φιλόζωων και ρεαλιστών, γιατί το «οικολογικό» προφίλ του αρμόδιου Υπουργού μπορεί να προδικάζει πράγματα…

Τι θα κάνει η ΝΔ στις εκλογές του Επιμελητηρίου;

Προς τη Σολομώντεια λύση της παροχής στηρίξεων στους υποψηφίους προέδρους και τους συνδυασμούς τους, στις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου, προσανατολίζεται η τοπική ΝΔ και έτσι, θα αποφύγει τις εντάσεις και τα προβλήματα με την επιχειρηματική βάση της. Θα μπορεί άλλωστε, να δηλώνει και νικήτρια στις 3 Δεκεμβρίου, όταν η κάλπη των εκλογών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων βγάλει το αποτέλεσμα, έχοντας εκφραστεί θετικά υπέρ δύο ή τριών προσώπων… Ότι δεν έγινε με τις εκλογές του ΤΕΕ δηλαδή…

Υπενθυμίζω απλώς, πως ο Γιάννης ο Μήτσης, νυν πρόεδρος του Επιμελητηρίου, με την παράταξη «Ανεξάρτητο Επιμελητήριο», θα είναι σίγουρα υποψήφιος και επίσης, προετοιμάζεται για τις εκλογές και ο Γρηγόρης ο Γκίκας, πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.

Δεν αποκλείεται από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς να υπάρξει και τρίτη υποψηφιότητα, όπως μαθαίνω, και στην περίπτωση αυτή, αν η ΝΔ επέλεγε να δώσει χρίσμα, θα τριπλασιάζονταν και οι πονοκέφαλοι… Η λύση λοιπόν, είναι όχι χρίσματα αλλά στηρίξεις του στυλ «κοντά στις αρχές της παράταξης μας βρίσκονται οι τάδε υποψήφιοι…» και καθάρισε….

Βέβαια, ο κάθε υποψήφιος θα γνωρίζει ποιος, προερχόμενος από τη ΝΔ – στέλεχος, τον στήριξε και ποιος τον πολέμησε αλλά η διαπροσωπική διαφορά δεν θα πληγώσει το κόμμα. Οψόμεθα…

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο της 13/9/2017 ]

 

Tags:

, , ,