«Δήγματα» 10/9/2017

12 εγκαίνια μέσα σε 14 μήνες!

p.bourchas@gmail.com

Κάτι παλιό αλλά ενδιαφέρον, σχετικά με τα εγκαίνια της Ιόνιας Οδού…

Μέτρησαν συνάδελφοι από την Αθήνα, τις φορές που ο Σπίρτζης, ο ίδιος ή με μπροστάρη τον Πρωθυπουργό, εγκαινίασαν μέσα σε 14 μήνες, τους οδικούς άξονες του Σουφλιά. Δώδεκα (12) φορές… οι αθεόφοβοι… και οι μισές αφορούσαν την Ιόνια Οδό!

Απαριθμώ τα «εγκαίνια» της Ιόνιας, μόνο:

  • 27 Δεκεμβρίου 2016: Με την γαλοπούλα στο στόμα… Σπίρτζης, Φλαμπουράρης και Γεροβασίλη παρέδωσαν τα 26 χλμ., από τον κόμβο Κουβαρά έως την Αμφιλοχία.
  • 22 Φεβρουαρίου 2017: ο Σπίρτζης μόνος του, παρέδωσε το οδικό τμήμα Φιλιππιάδα-Πέρδικα.
  • 12 Απριλίου 2017: Τσίπρας και Σπίρτζης παρέδωσαν στην κυκλοφορία τη δίδυμη σήραγγα του αυτοκινητοδρόμου στην περιοχή του όρους Κλόκοβα και το οδικό τμήμα, συνολικού μήκους 37 χλμ. που εκτείνεται μέχρι το Κεφαλόβρυσο.
  • 26 Ιουλίου: Σπίρτζης παραδίδει το τμήμα 27 χλμ. από τον ανισόπεδο κόμβο Αμφιλοχίας μέχρι την παράκαμψη (Σελλάδες) Άρτας. Γεροβασίλη παρούσα…
  • 3 Αυγούστου: Σπίρτζης παραδίδει το τελευταίο τμήμα της Ιόνιας, από την Πέρδικα Ιωαννίνων έως τον ανισόπεδο κόμβο Εγνατίας Οδού.
  • 4 Σεπτεμβρίου: Όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Σπίρτζης, ο Πρωθυπουργός εγκαινίασε το σύνολο της Ιόνιας Οδού.

Έπεται η σειρά του Ε65. Επιβάλλεται ασφαλώς να εγκαινιαστεί το 1/3 του δρόμου που είναι περαιωμένο, από Λαμία μέχρι Τρίκαλα.

Η απουσία Καχριμάνη (1)…

Διάβασα μια σκληρή κριτική για την απουσία Καχριμάνη από τα προχθεσινά εγκαίνια της Ιόνιας Οδού, παρουσία του Πρωθυπουργού Αλέξιου του Α΄ Τσίπρα.

«Μόνο ο θάνατος οφείλει να σε κρατήσει μακριά από ένα μεγάλο γεγονός, όταν τιμάς τον θεσμό που υπηρετείς, ως πολιτικός» μου επεσήμανε ένας φίλος και δε διαφώνησα με τη λογική αυτή, ωστόσο η προσωπική μου άποψη όταν δεν είδα στις πρώτες καρέκλες της σκηνής όπου στήθηκε το όλο τελετουργικό προχθές, τον Αλέκο, ήταν πως μόνο σοβαρός λόγος και ανειλημμένη υποχρέωση που δε χώραγε αναβολή, θα μπορούσε να τον κρατούσε μακριά από το γεγονός, για το λόγο επιπροσθέτως, ότι δεν θα ήθελε κι αυτός να ακουστεί η εν λόγω κριτική για τη στάση του απέναντι στον Πρωθυπουργό.

Άλλωστε, έχει αποδείξει πως όχι μόνο δεν έχει τέτοια κολλήματα, με αποτέλεσμα να τον μέμφονται οι Νεοδημοκράτες για τα κολλητιλίκια του με τον Αποστόλου αλλά και ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον Τσίπρα, το Νοέμβριο του 2014, τον τίμησε ο Περιφερειάρχης, λαμβάνοντας μέρος σε εκείνο το περιφερειακό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Και είμαι βέβαιος πως και στο επικείμενο, νέο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ήπειρο, ο Αλέκος θα δώσει το «παρών».

…και η τραγική περίπτωση γλύφτη (2)

Δεν αποκλείω δε, για να το κλείνω το θέμα, ο Περιφερειάρχης να έφαγε και «πόρτα» από το Μαξίμου, αν ζήτησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ενόψει της επίσκεψής του και οι Μαξιμινοί του απάντησαν πως το τραπέζι είναι… ρεζερβέ και πως πέραν των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, χωρούσε μόνο τον Δήμαρχο της πόλης…

Καταλήγω σε αυτήν την εικασία, γιατί μου μεταφέρθηκε η αντίδραση ενός… «σωματοφύλακα» του Πρωθυπουργού – όχι από εκείνους τους «φουσκωτούς» ή τους ασφαλίτες αλλά από τα γνωστά γλοιώδη πολιτικά «τυπάρια» που μπρος στον εκάστοτε ηγέτη η γλώσσα τους σκουπίζει το πάτωμα και φωνάζουν με τον τρόπο τους, «είμαι κι εγώ εδώ, τάδε ταδόπουλος, βουλευτής, στέλεχος, πολιτευτής τάδε…» για να τους αναγνωρίσει ο ΠΘ, μπας και τους θυμηθεί τυχαία, σε κανέναν ανασχηματισμό…
Η περιγραφείσα τραγική «περίπτωση» αντέδρασε προσβλητικά ενώπιον του ΠΘ, όταν αντιπεριφερειάρχης της Ηπείρου του επεσήμανε μετά το τέλος της ομιλίας του, την ώρα που όλοι χαιρετάνε όλους… πως δεν ανακοίνωσε κάτι οριστικό για την Ιόνια Οδό που με αγωνία ανέμενε η περιοχή μας.

«Οφείλατε να ζητήσετε ραντεβού, όπως ο Δήμαρχος, σας παρακαλώ» είπε με ύφος η «περίπτωση» στον εκπρόσωπο της Περιφέρειας…

Την επόμενη φορά που θα έλθει να ζητήσει ενημέρωση από σας, αντιπεριφερειάρχα, να τον κρατήσετε στον προθάλαμο της αναμονής καμιά ώρα, για να βάλει μυαλό.

Γιατί αργούμε;

Πάει κανά δεκαήμερο που ο Περιφερειάρχης Ηπείρου επανέλαβε την πρόθεση της διοίκησής του, να κάνει ασφαλιστικά μέτρα και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για τα διόδια της Εγνατίας Οδού. Κατατέθηκαν ή όχι και αν όχι, υπάρχει λόγος που καθυστερεί η συγκεκριμένη, διπλή νομική ενέργεια;

Καλοπροαίρετα ρωτώ…

Οι εθιμοτυπικές επισκέψεις…

Ρε «συντρόφια» της συγκυβέρνησης, από τις τοπικές οργανώσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, μήπως να συνεννοείστε λίγο για τις επισκέψεις που θα κάνετε, και να πηγαίνετε όλοι μαζί στις διευθύνσεις εκπαίδευσης, στις διοικήσεις των νοσοκομείων μας κτλ. γιατί όπως το πάτε κάθε φορά, δεν θα προλαβαίνει ο Τσίκαρης για παράδειγμα, να υποδεχτεί τους τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τις τοπικές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, αύριο και την περιφερειακή παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ξέρω ’γω ποιον άλλον πικραμένο θυμηθεί… και πριν τελειώσει το ένα «πέρασμα» θα ξεκινά το δεύτερο!
Αφήστε τους να δουλέψουν τους ανθρώπους…

Κάτι ξέρει ο Πατούλης

Τα ’πε χοντρά στους Περιφερειάρχες προχθές, ο Γιώργος ο Πατούλης, για τις αρμοδιότητες που συγχέονται μεταξύ α΄ και β΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης και είμαι ο τελευταίος που μπορεί να χαρακτηριστεί «Πατουλικός».

Για όσους μες στο κατακαλόκαιρο δεν πρόσεξαν την σκληρή αντιπαράθεση δια δηλώσεων, μεταξύ Πατούλη και Καχριμάνη για το ίδιο θέμα, ίσως οι προχθεσινές δηλώσεις του Δημάρχου Αμαρουσίου από τα Γιάννενα να θεωρήθηκε ότι είχαν ως στόχο, τη Δούρου, ενδεχομένως…

Τους ενημερώνω λοιπόν, πως το «κίνημα» των Δημάρχων που ζητούν αυτοτέλεια στη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ, προκειμένου να απεξαρτηθούν από την υποχρέωση απέναντι στους Περιφερειάρχες, είναι αρκετά ισχυρό, μεταξύ κυρίως, των «γαλάζιων» Δημάρχων. Και αν δημόσια οι Δήμαρχοι της Ηπείρου δεν παραπονούνται για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα κονδύλια του ΠΕΠ ο Καχριμάνης, το κάνουν παρασκηνιακά.

Η γκρίνια μεγαλώνει όσο περνά ο καιρός και μιλώντας για το «bullying» των Περιφερειαρχών σε βάρος των Δημάρχων, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ φωτογράφιζε και τις κόντρες Καχριμάνη – Δημάρχων της Ηπείρου.

Και να σκεφτεί κανείς πως Καχριμάνης – Πατούλης ανήκουν στο ίδιο κόμμα.

Καλή σχολική χρονιά!

Να ευχηθώ καλή χρονιά σε εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, αφού από την ερχόμενη Δευτέρα, μπαίνουν τα κεφάλια μέσα…

Μετά τις αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις Πρωθυπουργού, Υπουργού Παιδείας και βουλευτών, δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα πάντα θα είναι έτοιμα και στη θέση τους… την ερχόμενη Δευτέρα, στα σχολεία της χώρας.

Ενημερώθηκα ωστόσο, πως σε κάποια σχολεία γνωστών μου, τα παιδιά δεν θα πάρουν βιβλία μετά τον αγιασμό.

Παρά την πρόσληψη μερικών χιλιάδων αναπληρωτών που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα, κενά θα υπάρχουν, με μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ήπειρο, τις δεκάδες κενές θέσεις ειδικής αγωγής στην παράλληλη στήριξη.

Δεν θέλω να πιστέψω πως οι προαναφερθέντες πολιτικοί μπορεί να λένε ψέματα… Δεν μας έχουν συνηθίσει άλλωστε…

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο του Σαββάτου 9/9/2017 ]

 

Tags:

, , ,