«Δήγματα» 10/7/2017

Ο Καχριμάνης και τα αδέσποτα… του Δήμου… (1)

p.bourchas@gmail.com

Το θέμα της διαχείρισης των αδέσποτων ζώων στα Γιάννενα απειλεί να αποτελέσει ένα νέο πεδίο υπόγειας σύγκρουσης ή έστω ανταγωνισμού, ανάμεσα στην Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Ιωαννιτών.

Όπως έγραψα προ ημερών, ο Αλέκος Καχριμάνης αρνείται να δώσει κτηνίατρο από τις δικές του υπηρεσίες στο Δήμο Ιωαννιτών για να λειτουργήσει το καταφύγιο αδέσποτων ζώων (ΚΑΖΙ), όπως του έχουν επανειλημμένα ζητήσει Μπέγκας, Κατηρτσίδης και Μπρέχας. Επικαλούμενος τον φόρτο εργασίας της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας, ο Περιφερειάρχης απλά αποφεύγει να βάλει έναν ακόμα μπελά στο κεφάλι του και να έχει έξω από το γραφείο του, κάθε τρεις και λίγο, τις φιλοζωικές οργανώσεις να τον πρήζουν. «Εφόσον δεν είναι αρμοδιότητά μου» σου λέει, «ας μην ασχοληθώ και ας τους αφήσω να βράζουν στο ζουμί τους».

…ο Μπέγκας πιέζεται και πιέζει (2)

Παρ’ όλα αυτά, στη διάρκεια μιας σύσκεψης που έγινε πριν από δέκα ημέρες με τη συμμετοχή όσων φορέων έχει καλέσει κατ’ επανάληψη ο Εισαγγελέας ως συναρμόδιους ή συνυπεύθυνους, για το χάλι με τα αδέσποτα, στην οποία αρχικά ο Καχριμάνης είχε ενημερώσει πως δεν θα στείλει δικό του άνθρωπο, τελικώς έστειλε τον νομικό του σύμβουλο κ. Σιώλο.

Προχθές, ο Θωμάς Μπέγκας ανακοίνωσε πως Σιώλος και Μπαμπασίκας επεξεργάζονται μια προγραμματική σύμβαση για τη συνεργασία των δύο φορέων και με τη συνδρομή σε κτηνιάτρους από την Περιφέρεια, προδικάζοντας τη λύση στο αδιέξοδο. Δε γνωρίζω πως άκουσε τη δήλωση Μπέγκα ο Καχριμάνης, είναι σίγουρο ωστόσο πως δεν υπάρχει η ταύτιση που περιέγραψε ο Δήμαρχος και το πιθανότερο είναι πως επιχειρεί να πιέσει πολιτικά τον Περιφερειάρχη και να τον φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων. Αν αύριο μάθουμε πως η προγραμματική σύμβαση δεν προχώρησε, ο Μπέγκας απλά θα «δώσει» τον Καχριμάνη, λέγοντας πως δε μας δίνει κτηνιάτρους.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά όμως, λύσεις στο τεράστιο πρόβλημα με τα αδέσποτα δεν δίνονται και απλά, τα «σκουπίδια» μπαίνουν κάτω από το χαλί.

Οι προεκλογικές επισκέψεις της δημοτικής αρχής

Φτάνει στα αυτιά μου μια υπόκωφη γκρίνια δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας για τις προεκλογικές εμφανίσεις μιας ομάδας δημοτικών συμβούλων και κυρίως, αντιδημάρχων, σε περιοχές του Δήμου Ιωαννιτών όπως ήταν αρχικά το Κάστρο και προ ημερών, το Σταυράκι, όπου συζητήθηκαν με τους πολίτες προβλήματα αυτών των γειτονιών.

Πέραν του Δημάρχου, στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν αντιδήμαρχοι κυρίως και έφτασαν στα αυτιά μου παράπονα από δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας, οι οποίοι παρ’ ότι διαμένουν για πολλά χρόνια στις περιοχές αυτές και επομένως, γνωρίζουν από πρώτο χέρι πρόσωπα, πράγματα και καταστάσεις, έμειναν εκτός «κάδρου», γιατί δεν κλήθηκαν ποτέ και από κανέναν να λάβουν μέρος.
Προσωπικά το αποδίδω μάλλον σε αμέλεια από πλευράς του Δημάρχου αλλά αν αυτές οι «βόλτες» στα πλαίσια του «συμμετοχικού σχεδιασμού» συνεχιστούν, θα παρεξηγηθεί ο Θωμάς πως προωθεί συγκεκριμένα πρόσωπα ενόψει εκλογών.

Ας το ’χει κατά νου…

Τα έργα αγνώστου πατρότητος…

Τα έργα που γίνονται στην παραλίμνιο περιοχή, τις τελευταίες εβδομάδες, έχουν περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, οι μελέτες τους έγιναν από τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας αλλά όπως δήλωσε προχθές, στο δελτίο ειδήσεων του Ήπειρος tv1 ο πρόεδρος του Φορέα Πέτρος Τσουμάνης δεν έχουν υπάρξει οι προβλεπόμενες διαγωνιστικές διαδικασίες. Μπορούμε έτσι, να τις βαφτίσουμε «πρόδρομες εργασίες» με απευθείας ανάθεση και ας ελπίσουμε ότι ο διαγωνισμός και τα άλλα θα ακολουθήσουν πριν τελειώσουν τα έργα…

Το ’χει η λίμνη νομίζω… Έργα κατεπείγοντα, όπως τα νομοσχέδια…

Πριν μερικά χρόνια, τα έκανε ο Φίλιος, στην Αμφιθέα για τους αγώνες θαλασσίου σκι, σήμερα τα κάνει ο Καχριμάνης.

Για τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, Δήμου και Περιφέρειας, λογικά σήμερα είναι Σάββατο…

Ο Πετρόπουλος και η ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Την ώρα που η τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ έδινε χθες συνέντευξη τύπου για να αναφερθεί στις δράσεις του Υπουργείου Υγείας, ο υφυπουργός εργασίας Πετρόπουλος έκανε υπηρεσιακές συναντήσεις με τα στελέχη των ασφαλιστικών φορέων της περιοχής.

Πιθανά και κανένας να μη γνώριζε την παρουσία του Υφυπουργού – επικηρυγμένου από τις δημοσιογραφικές ενώσεις παρεμπιπτόντως – γιατί δεν ενημέρωσε την τοπική οργάνωση και πέραν της συνάντησης με τα δημοσιοϋπαλληλικά στελέχη, έκανε τις κοινωνικές του επαφές με γνωστούς και φίλους και αναχώρησε για το Αγρίνιο.

Την ίδια ώρα, η βουλευτής Τζούφη και στελέχη από το χώρο της υγείας, παρουσίασαν δράσεις όπως το σβήσιμο των χρεών συμπολιτών που νοσηλεύτηκαν σε δημόσιες μονάδες υγείας στο παρελθόν και που οι οφειλές τους, όντας εκείνη την περίοδο ανασφάλιστοι, βεβαιώθηκαν στις ΔΟΥ. Για το ίδιο θέμα, ανακοίνωση είχε εκδώσει και ο ΣΥΡΙΖΑ Άρτας την Τετάρτη, οπότε καταλαβαίνω, έπεσε «γραμμή» στις οργανώσεις από Πολάκη… «να προβάλουμε το έργο της κυβέρνησης».

Επειδή σε όλες σχεδόν τις συνεντεύξεις τους τα τελευταία 2,5 χρόνια, ο Κώστας ο Μπασιούκας και οι άλλοι του ΣΥΡΙΖΑ, έκαναν πρόλογο με παράπονα ότι τα ΜΜΕ δεν προβάλλουν το έργο της κυβέρνησης αλλά μόνο τα άσχημα – το ίδιο έκανε και χθες ο γιατρός – θα πω απλά πως κανένα μέσο ενημέρωσης δεν έκανε εμπάργκο σε συνεντεύξεις του ΣΥΡΙΖΑ για κανένα θέμα, ούτε αρνήθηκε να παίξει συνέντευξη, οπότε περιττεύει η υπενθύμιση των τοπικών στελεχών για τα «βοθροκάναλα της διαπλοκής», όπως θα έλεγε κι ο Παυλάρας από τα «Σφατσά»…

Αν η ΝΕ Ιωαννίνων κάνει συνεντεύξεις μια φορά το χρόνο – η προηγούμενη έγινε το Μάιο από τη Θεανώ Φωτίου – γι’ αυτό δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι ούτε τα ΜΜΕ.

Και κάτι τελευταίο: με το «πέσιμο» της κυβέρνησης και των στελεχών της στα μέσα ενημέρωσης, αναρωτιούνται αν όταν γίνουν αντιπολίτευση, δικαίως θα εξαφανιστούν από τα «διαπλεκόμενα» ΜΜΕ που τόσο καταγγέλλουν σήμερα; (δε θα σχολιάσω το γεγονός ότι πολλοί από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έγιναν «μούρες» χάρη στα ΜΜΕ που βρίζουν νυχθημερόν)…

Διαλύονται οι ΑΝΕΛ Ιωαννίνων;

Με πόνο ψυχής μαθαίνω πως τα πράγματα στην τοπική οργάνωση των ΑΝΕΛ Ιωαννίνων δεν πάνω καθόλου καλά εσχάτως…

Δεν έχει σημασία που ήταν πέντε όλα κι όλα τα στελέχη…

Μπορεί να έχουν χωριστεί σε εκείνους που στηρίζουν πρόεδρο Πάνο για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη και στους Ολυμπιακούς που δε θέλουν να μπει φυλακή ο Μαρινάκης. Ή μπορεί να τα χάλασαν για κάποιο πιο σοβαρό θέμα, όπως η εκπροσώπηση της τοπικής στην γιορτή πατάτας της Χρυσοβίτσας που έπεται…

Το μόνο σίγουρο είναι ότι «τιτάνες» της πολιτικής παύουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον τόπο κι αυτό με θλίβει, ως δημοσιογράφο και ως άτομο.

[ Τα “Δήγματα” δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα “Νέοι Αγώνες” στο φύλλο του
Σαββάτου 8 Ιουλίου 2017 ]

 

Tags:

,