Με μια μακροσκελή ανακοίνωση ο Δήμος Ιωαννιτών διαμαρτύρεται για την απαράδεκτη κατάσταση στην κυκλοφορία μέσω της Εγνατίας οδού αλλά και την τακτική …Πόντιου Πιλάτου του αρμόδιου Υπουργείου:
«Ο Δήμος Ιωαννιτών παρακολουθεί με ιδιαίτερη ανησυχία την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Εγνατία Οδό και τις σοβαρές επιπτώσεις που αυτή προκαλεί στις μετακινήσεις των πολιτών, στην οικονομική δραστηριότητα, στον τουρισμό και συνολικά στην καθημερινότητα των κατοίκων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου.
Οι συνεχείς κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, οι περιορισμοί στις λωρίδες κυκλοφορίας, οι χαμηλές ταχύτητες και οι σημαντικές καθυστερήσεις έχουν μετατρέψει τη μετακίνηση σε μια διαδικασία πολύ πιο δύσκολη και χρονοβόρα από αυτή που δικαιούνται να αναμένουν οι πολίτες που τον χρησιμοποιούν και καταβάλλουν κανονικά το αντίτιμο των διοδίων.
Κατανοούμε ότι η αναβάθμιση των υποδομών και η εξασφάλιση των συνθηκών οδικής ασφάλειας αποτελούν ένα δύσκολο και σύνθετο εγχείρημα. Η ασφάλεια των χρηστών της Εγνατίας Οδού είναι αδιαπραγμάτευτη και κάθε αναγκαία παρέμβαση για την ενίσχυσή της οφείλει να πραγματοποιηθεί.
Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι οι πολίτες της Ηπείρου μπορούν να καλούνται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα να αποδέχονται ως κανονικότητα έναν αυτοκινητόδρομο με σημαντικούς λειτουργικούς περιορισμούς, καταβάλλοντας ταυτόχρονα στο ακέραιο το αντίτιμο των διοδίων. Δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής απάντηση στην εύλογη διαμαρτυρία των πολιτών η επίκληση της δυνατότητας χρήσης του παράπλευρου ή του παλαιού οδικού δικτύου.
Η θέση ότι η χρήση ενός σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου «δεν είναι υποχρεωτική» και ότι οι μετακινούμενοι μπορούν να επιλέξουν άλλες διαδρομές μπορεί να αποτελεί μια τυπική αναφορά στους όρους μιας σύμβασης, δεν αποτελεί όμως ουσιαστική απάντηση στο πραγματικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.
{…}
Οι συμβάσεις οφείλουν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και η Πολιτεία έχει υποχρέωση να παρεμβαίνει όταν οι συνέπειες μιας παρατεταμένης κατάστασης επιβαρύνουν δυσανάλογα μια ολόκληρη περιοχή.
Τα Ιωάννινα και η Ήπειρος έχουν ανάγκη από μια Εγνατία Οδό ασφαλή, σύγχρονη και πλήρως λειτουργική.»



ioanninacarrental.gr






