ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων: Στο μεταίχμιο δύο θεατρικών περιόδων

Η τελευταία παράσταση της κωμωδίας του Αντρέα Στάικου «Ναπολεοντία» που παρουσίασε η Κεντρική Σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων τη Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ οριοθέτησε τη λήξη της θεατρικής περιόδου 2014-15 που περιλάμβανε ένα συνεχές θεατρικών παραγωγών, παραστατικών δράσεων, καλλιτεχνικών και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, καθώς και συναφών εκδηλώσεων. Αυτούσιες θεατρικές παραγωγές, συμπαραγωγές, θεατρική παραγωγή υπό την αιγίδα του Θεάτρου, θεατρικά φεστιβάλ, αφηγήσεις παραμυθιών, κουκλοθέατρο, θεατρικά αναλόγια, αφιερώματα στις παγκόσμιες ημέρες θεάτρου, κουκλοθεάτρου κ.ά., περιοδείες και σεμινάρια συνέδεσαν μια ποικιλομορφία δράσεων του περασμένου χρόνου.

Η νέα θεατρική περίοδος, 33η από την αρχή της λειτουργίας του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων ξεκινάει με ένα πλήθος επίσης δραστηριοτήτων. Η βραδιά χορωδίας το ερχόμενο Σάββατο είναι η πρώτη φετινή εκδήλωση και ακολουθούν τα σεμινάρια, η Νεανική – Παιδική Σκηνή και το φθινοπωρινό φεστιβάλ.

Τον Οκτώβριο ξεκινούν τα σεμινάρια θεατρικής παιδείας που οργανώνει για μια ακόμη χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Με εμπλουτισμένο πρόγραμμα και διάφορους κύκλους σεμιναρίων τα σεμινάρια περιλαμβάνουν: Σεμινάρια υποκριτικής τέχνης 240 ωρών, Σεμινάρια υποκριτικής τέχνης 96 ωρών, Σεμινάρια υποκριτικής τέχνης για προχωρημένους με στόχο τη δημιουργία ερασιτεχνικής – πειραματικής σκηνής του ΔΗΠΕΘΙ, Σεμινάρια θεατρικής αγωγής-παιδαγωγικής του θεάτρου για εκπαιδευτικούς 70 ωρών ετησίως, Ειδικές θεματικές ενότητες για το θέατρο (master class) και Μαθήματα θεατρικής αγωγής-παιδαγωγικής θεάτρου για παιδιά δημοτικού – γυμνασίου – λυκείου. Τα σεμινάρια για το έτος 2015-16 περιλαμβάνουν: Υποκριτική, Αυτοσχεδιασμό-ανάπτυξη εκφραστικών μέσων, Ορθοφωνία – αγωγή του λόγου, Θεωρία θεάτρου και κινησιολογία – σύγχρονο χορό. Τα σεμινάρια για τους εκπαιδευτικούς  περιλαμβάνουν: Θεατρικό παιχνίδι, Κουκλοθέατρο, Αγωγή του λόγου, Στοιχεία σκηνογραφίας, Θέατρο και εκπαίδευση, Τεχνικές αφήγησης παραμυθιού – μυθοπλασία και Θεατροπαιδαγωγικές τεχνικές στο σχολείο. Τα μαθήματα σχεδιάζονται και καθοδηγούνται από την Παιδαγωγό θεάτρου – εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού Γιάννα Κούλα. Την καλλιτεχνική εποπτεία των σεμιναρίων και της Ερασιτεχνικής Ομάδας επιμελείται ο Βαγγέλης Αθανασίου με την ιδιότητα του ηθοποιού – σκηνοθέτη.

Οι εκπαιδευόμενοι θα καταβάλουν ως συμμετοχή για την παρακολούθηση του προγράμματος σπουδών που θα επιλέξουν τα εξής ποσά μηνιαίως: Εξήντα (60,00) € μηνιαίως για τον πρώτο κύκλο μαθημάτων με υποχρεωτική παρακολούθηση 3 φορές την εβδομάδα. Σαράντα (40,00) € μηνιαίως για το δεύτερο κύκλο μαθημάτων διάρκειας οκτώ (8) μηνών με μαθήματα 1 φορά την εβδομάδα.  Σαράντα (40,00) € μηνιαίως για τον τρίτο κύκλο μαθημάτων που αφορά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς.  Είκοσι πέντε  (25,00) € μηνιαίως για τον τέταρτο κύκλο μαθημάτων που αφορά σεμινάρια παιδαγωγικής θεάτρου και θεατρικής έκφρασης για παιδιά και εφήβους σε διαφορετικά τμήματα ανάλογα με την ηλικία.  Κατά περίπτωση για τον πέμπτο κύκλο μαθημάτων που θα περιλαμβάνει: Σεμινάρια- Διαλέξεις ( ολιγόωρα), Work shop-Master class ( καταξιωμένοι ειδικοί διδάσκουν πάνω στα αντικείμενά τους π.χ φωνή, σώμα, φωτισμός στο θέατρο, σκηνοθεσία κ.λ.π), Εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, εφήβους, ενήλικες, υπερήλικες, ειδικές ομάδες κ.λ.π (σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, ΚΑΠΗ κ.λ.π), Μαθήματα προετοιμασίας για τις δραματικές σχολές, Εργαστήρια τέχνης της αφήγησης, Εργαστήρια δημιουργικής γραφής.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων δέκα πέντε (15) άτομα κι ελάχιστος για κάθε ομάδα εκπαίδευσης έξι (6) άτομα. Τα τμήματα θα είναι κλειστά. Στους σπουδαστές θα παρέχεται το προνόμιο μειωμένου εισιτηρίου στις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Για τη συμμετοχή τους οι εκπαιδευόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία του Θεάτρου (Παπάζογλου & Αραβαντινού γωνία, Αρχοντικό Πυρσινέλλα), στο τηλ. 26510 25670 καθημερινές, πρωινές ώρες, ή 26513 61404 καθημερινές, ώρες 8.30’ 11,00’ π.μ. και στην ηλεκτρονική διεύθυνση diperiftheat@ioannina.gr

Το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, ώρα 8.30’ μ.μ., στο θέατρο «Καμπέρειο», θα εμφανιστεί η χορωδία «LES VOCALISTES» που αποτελείται από 40 μέλη, εκπαιδευτικούς, απόφοιτους, γονείς και φίλους της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί στο πλαίσιο της συνεργασίας με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Η χορωδία θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα συνολικής διάρκειας 40’ που περιλαμβάνει, ελληνικά και ξένα τραγούδια, από το θέατρο και από το κινηματογράφο καθώς και την προβολή ενός έργου ήχου, εικόνας και φωνών:

– Το ποτάμι (Pierre Attaingnant 1494-1551)
– Ce moys de may (Clement Jannequin 1485–1558)
– Με μάγεψε ένα όμορφο κορίτσι (Caspar Othmayr 1515-1553)
– Μια θάλασσα μικρή Μουσική – Στίχοι: Διονύσης Σαββόπουλος, Εναρμόνιση: Βασίλης Χατζηνικολάου
– Παραμύθι χωρίς όνομα Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Ιάκωβος Καμπανέλλης, Εναρμόνιση: Σωκράτης Τουμπεκτσής: Ναύτη, γεροναύτη, Στην ποταμιά σωπαίνει το κανόνι σόλο: Ερμιόνη Συρρή, Το τραγούδι της σημαίας σόλο: Σπύρος Μπαλτογιάννης, Έκτορας και Ανδρομάχη σόλο: Μυρτώ Καλού, Ο σιδεράς σόλο: Νίκος Παλάζης, Ρίχνω την καρδιά μου στο πηγάδι σόλο: Μαριάννα Βαντσίδου
– Beatles: John Lennon, in Memoriam Μουσική-Στίχοι: John Lennon & Paul McCartney, Εναρμόνιση: Bert Konowitz & Jim Esposito)
– Ελλάς η χώρα των ονείρων Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις, Στίχοι: Μάνος Χατζιδάκις, Νίκος Γκάτσος Εναρμόνιση: Σωκράτης Τουμπεκτσής, Γιώργος Κοκκινάκης. Το έργο συνοδεύεται από ταυτόχρονη προβολή εικόνων από την Ελλάδα: Η Θάλασσα, Η Γη, Το Όνειρο.

Διευθύνει η Ευφημία Χατζηγιάννη. Στο πιάνο ο Γιώργος Κοκκινάκης.

Τη χορωδία «LES VOCALISTES» θα πλαισιώσει η Παιδική Ακαδημία «Oι  φλογεροπαίχτες» του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων ΕΑΕΠ (Ενιαίο Αναμορφωμένο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα) υπό την Διεύθυνση της μουσικού – παιδαγωγού Νίκης – Ειρήνης Λαμπρίδη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 μουσικά κομμάτια:
– Χάρτινο το φεγγαράκι, Αστέρι του βοριά, Μουσική: Μάνος Χατζιδάκις.
– Το τρένο, Δόξα τω Θεό, Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ:

Η μικτή τετράφωνη χορωδία «LES VOCALISTES», αριθμεί περίπου 40 χορωδούς αποφοίτους, καθηγητές και φίλους της Ελληνογαλλικής Σχολής Καλαμαρί, Θεσσαλονίκης. Ερμηνεύει μουσικά κομμάτια από ένα ευρύ φάσμα χορωδιακών έργων.  Το ρεπερτόριο της περιλαμβάνει έργα προκλασικά, εποχής μπαρόκ, καθώς και έργα έντεχνης ελληνικής μουσικής, παραδοσιακής δημοτικής, σύγχρονης ευρωπαϊκής. καθώς και ολοκληρωμένα έργα Ελλήνων συνθετών όπως το «Παραμύθι χωρίς όνομα», του Μ. Χατζιδάκι. Στο ρεπερτόριο της περιλαμβάνεται και το πολυθέαμα (ήχος – εικόνα) «Ελλάς χώρα των ονείρων».

 

Tags:

, , , , , , , , , , ,

Leave a Reply