ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων: Οι μαθητές στο σανίδι

Συνέχεια των δραστηριοτήτων της θεατρικής περιόδου 2014-15 για το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων. Μετά από πλήθος των παραστατικών δράσεων της χειμερινής σαιζόν και τον «Μάιο, μήνα ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας» προχωράει σε αυτές του καλοκαιριού. Η αρχή γίνεται με το φεστιβάλ «Συνάντηση Μαθητικών Θιάσων», έναν θεσμό που είχε καθιερωθεί σε προηγούμενα χρόνια. Οργανώνεται πιλοτικά την εφετινή χρονιά μιας και τα σχολεία έδειξαν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους, από την επόμενη χρονιά να επανέλθει ως «ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΙΚΩΝ ΘΙΑΣΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ» όπως ήταν στην πρώτη της μορφή.

Σκοπός των Συναντήσεων: Η διαδικασία της συμμετοχής και όχι το καθεαυτό αποτέλεσμα είναι ο βασικός στόχος των Μαθητικών Συναντήσεων. Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων δεν προτείνει και δεν προτρέπει τα παιδιά να διαλέξουν σαν επάγγελμα κάποιο από αυτά που συνθέτουν το θεατρικό γίγνεσθαι. Δεν δίνει διαγωνιστικό χαρακτήρα στη Συνάντηση γιατί πιστεύει:
– ότι μεγαλύτερη αξία έχει η διαδρομή και όχι ο τερματισμός,
– ότι στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά βρίσκονται συνεχώς στο κυνήγι της πρωτιάς, στους διαγωνισμούς, μέσα κι έξω από το σχολείο. Αν προστεθεί κι ένας ακόμη διαγωνισμός τότε το θέατρο από χαρά ζωής και παιχνίδι (γιατί το θέατρο είναι και παιχνίδι) θα μετατραπεί σε μια ακόμη πηγή άγχους και
– ότι ο αυτοσχεδιασμός, η φαντασία και η εφευρετικότητα των παιδιών είναι στοιχεία που οφείλουν να κυριαρχούν σε βάρος μιας καθιερωμένης πιστότητας-απόδοσης η οποία πολλές φορές τα χαλιναγωγεί (απαιτώντας –ίσως- επαγγελματικές προδιαγραφές και –σίγουρα- πολλά χρήματα).
Επιβραβεύει την επιλογή των παιδιών να «παίξουν» με το θέατρο. Την επιλογή των εκπαιδευτικών και των γονέων να εμπλακούν στη διαδικασία. Το σχολείο που στέκεται αρωγός στην προσπάθειά τους.

Το θέατρο είναι η μορφή της Τέχνης που περιλαμβάνει στην πράξη του όλες σχεδόν τις μορφές της: κείμενο, λόγος, υποκριτική, τραγούδι, χορός, σχέδιο (σκηνικά – κοστούμια – μάσκες – κατασκευές), κίνηση, αρμονία, ποίηση, αυτοσχεδιασμός κ.ά. Η μύηση στις διαδικασίες ανεβάσματος μιας θεατρικής παράστασης -πέρα από τον ορισμό της δημιουργικής απασχόλησης- βοηθάει τα παιδιά να επικοινωνούν, να σκέφτονται, να πειθαρχούν σε μια ομαδική δουλειά, να χρησιμοποιούν σωστά την πλούσια γλώσσα μας, να αναπτύσσουν τη φαντασία τους και τις δεξιότητές τους.

Με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στις σχολικές θεατρικές ομάδες να παρουσιάσουν και στο εκτός του σχολείου τους κοινό τις παραστάσεις που ετοίμασαν στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, απαλλαγμένοι από οποιοδήποτε διαγωνιστικό βάρος – με μόνη «έγνοια» τους τη χαρά της δημιουργίας – στους ηπειρώτες να παρακολουθήσουν αυτές τις παραστάσεις που προέρχονται από την περιφέρειά τους – και στα μέλη των σχολικών θεατρικών ομάδων να παρακολουθούν τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΙ για ένα χρόνο δωρεάν.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων της φετινής Συνάντησης έχει ως εξής:
– 9ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Ευγένιου Τριβιζά «Οι δραπέτες της σκακιέρας», Παρασκευή 5 Ιουνίου, 7:00 μ.μ.
– 3ο Δημοτικό Σχολείο Μαρμάρων, Ευγενίας Φακίνου «Ντενεκεδούπολη», Τρίτη 9 Ιουνίου, 8:30 μ.μ.
– 10ο Δημοτικό Σχολείο Ιωαννίνων, Αριστοφάνη «Όρνιθες», Παρασκευή 12 Ιουνίου, 7:00 μ.μ.
– Γυμνάσιο Παραμυθιάς, Λίλιαν Δημητρακοπούλου «Ποιος σκότωσε τον Ουίλιαμ», Τετάρτη 17 Ιουνίου, 8:30 μ.μ.
– 2o Λύκειο Ιωαννίνων, Κ. Πρετεντέρη – Α. Γιαλαμά «Τζένη – Τζένη», Παρασκευή 19 & Σάββατο 20 Ιουνίου, 8:30 μ.μ.
– 11ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων, Άντον Τσέχωφ «Αίτηση σε γάμο – Αρκούδα – Επέτειος», Δευτέρα 22 Ιουνίου, 8:30 μ.μ.
– ΓΕΛ Κατσικά, Ρομπέρ Τομά «Οκτώ γυναίκες κατηγορούνται», Τετάρτη 24 Ιουνίου, 8:30 μ.μ.
– Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων, Θεατρικός όμιλος «Η κοκκινοσκουφίτσα στο δάσος των θαυμάτων», Παρασκευή 26 Ιουνίου, 7:00 μ.μ.
– Γυμνάσιο Βελισσαρίου, Μάγιας Δεληβοριά «Η Αλφαβήτα της εφηβείας», Δευτέρα 29 Ιουνίου, 8:30 μ.μ.

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν σε 10 παραστάσεις τις δικές τους θεατρικές δημιουργίες στο θέατρο «Καμπέρειο» από την Παρασκευή 5 έως τη Δευτέρα 29 Ιουνίου με την είσοδο για το κοινό να είναι ελεύθερη.

«Ντύνοντας έναν ρόλο»:

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων οργάνωσε και υλοποιεί την εκπαιδευτική πρωτοβουλία «Ντύνοντας ένα ρόλο». Πρόκειται για μια έκθεση φωτογραφίας η οποία που προέκυψε μετά από συνεργασία του ΔΗΠΕΘΕ και σχολικών μονάδων. Προηγήθηκαν ανάγνωση έργων, δραματουργική ανάλυση, συζήτηση μεταξύ των μελών της κάθε ομάδας, διανομή καθηκόντων, παραλαβή κοστουμιών από το βεστιάριο του ΔΗΠΕΘΕ και τέλος φωτογράφηση σε χώρο επιλογής της δημιουργικής ομάδας.

Το ΔΗΠΕΘΕ ευχαριστεί την υπεύθυνη του προγράμματος κ. Στασινή Σιώζου, που πρότεινε, οργάνωσε και υλοποίησε το πρόγραμμα, τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους που συμμετείχαν σε αυτό, τον φωτογράφο κ. Θύμιο Μάτζιο που οικιοθελώς συνέβαλε στο τελικό αποτέλεσμα, καθώς και το τμήμα αισθητικής και μακιγιάζ των «ΙΕΚ Δέλτα» για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση αυτής της δράσης.

Θα ακολουθήσει έκθεση φωτογραφιών στο θέατρο «Καμπέρειο» κατά τη διάρκεια της «Συνάντησης Μαθητικών Θιάσων». Στις φωτογραφίες απεικονίζονται μαθητές από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους φωτογραφήθηκαν φορώντας θεατρικά κοστούμια από τις παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Θεατρικές παραγωγές καλοκαιριού:

Με τις πρόβες να συνεχίζονται, την παραγωγή να ετοιμάζεται και την περιοδεία να οργανώνεται, συνεχίζεται η προετοιμασία για την κεντρική θερινή δραστηριότητα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων: το ανέβασμα της 106ης επαγγελματικής παραγωγής του με το έργο του Ανδρέα Στάικου «Ναπολεοντία», που θα μας φανερωθεί την Τετάρτη 8 Ιουλίου στο υπαίθριο θέατρο της ΕΗΜ και στη συνέχεια σε περιοδεία, τόσο στην Ήπειρο, όσο κι έξω από αυτήν.

Ταυτόχρονα το Θέατρο συμμετέχει στις διαδικασίες που αφορούν την παρουσίαση του έργου του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» στα αρχαία θέατρα. Το έργο ανεβαίνει υπό την αιγίδα του ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων σε σκηνοθεσία Κώστα Φιλίππογλου και με πρωταγωνιστή τον συμπατριώτη μας Τάσο Νούσια.

«Μάιος μήνας ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας»:

Έντεκα ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες συμμετείχαν στο φεστιβάλ «Μάιος μήνας ερασιτεχνικής θεατρικής δημιουργίας» που οργάνωσε πιλοτικά τον προηγούμενο μήνα το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων στο «Καμπέρειο». Κοινή διαπίστωση είναι ότι η χωρητικότητα του θεάτρου αποδείχθηκε ανεπαρκής μιας και πολλοί θεατές δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις λόγω πληρότητας της αίθουσας. Για την ιστορία τις ερασιτεχνικές παραστάσεις παρακολούθησαν περισσότεροι από 2.850 θεατές. Στόχος και προοπτική είναι το φεστιβάλ αυτό την επόμενη χρονιά να περιλαμβάνει παραστάσεις από ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες που εδρεύουν σε κάθε γωνιά της Ηπείρου, αφού επεκταθεί και σε άλλους θεατρικούς χώρους της πόλης.

 

Tags:

, , , , , , , , ,

Leave a Reply