Χημικά Συρίας: Ώρα μηδέν – Αρχίζει η εξουδετέρωση τους

Γράφει ο Νίκος Κατσαρός
Επιστημονικός Συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ
Π.Πρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Χημικών

Ν. ΚατσαρόςΌπως ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων δια του γενικού του διευθυντή Αχμέτ Ουζουμτζού η πρώτη φάση της επιχείρησης τερματίζεται.

Η Συρία είχε ήδη παραδώσει το 92% των 1300 τόνων χημικών όπλων τα οποία είχε δηλώσει στην διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο μιας συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ το φθινόπωρο του 2013.

Με την μεταφορά του τελευταίου φορτίου χημικών όπλων(περίπου του 8%) από το δανέζικο πλοίο Ark Futura από την Λατάκεια της Συρίας στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray που βρίσκεται ελλιμενισμένο εδώ και τέσσερις μήνες στο λιμάνι Ρότα της Ισπανίας θα αρχίσει και η δεύτερη φάση της επιχείρησης για την καταστροφή των πιο επικίνδυνων χημικών με την μέθοδο της υδρόλυσης. Τα υπόλοιπα που δεν κρίνονται τόσο επικίνδυνα θα μεταφερθούν για καταστροφή στην Φιλανδία , Αγγλία, Ιρλανδία , ΗΠΑ και Γερμανία.

Το σχέδιο προβλέπει μεταφορά των χημικών στο λιμάνι Goia Tauro της Καλαβρίας στην Ιταλία και από εκεί μεταφόρτωση τους στο αμερικανικό πλοίο Cape Ray παρά τις αντιδράσεις των Ιταλών να μην γίνει στο λιμάνι η μεταφόρτωση αλλά έξω από αυτό.Η μεταφόρτωση παρόλο που ακούγεται σαν απλή διαδικασία κάθε άλλο παρά απλή είναι διότι μπορεί να υπάρχουν διαρροές ή να φραγγούν οι σωληνώσεις κατά την διοχέτευση των αερίων σε χαμηλή θερμοκρασία κλπ.

Την ακριβή σύσταση των αερίων χημικού πολέμου της Συρίας που δημοσιοποίησε η Επιτροπή Απαγόρευσης των Χημικών ¨Όπλων του ΟΗΕ καθώς και τις ποσότητες αυτών έχω δημοσιεύσει σε προηγούμενο άρθρο (ΧΗΜΙΚΑ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ) Εκείνο που είναι αποκαλυπτικό είναι οτι πουθενά δεν αναφέρεται το νευροπαραλυτικό αέριο SARIN που σημαίνει ότι τις τραγικές εικόνες που είδαμε στα ΜΜΕ με μικρά παιδιά παραμορφωμένα από το Sarin αμφισβητούνται σοβαρά και επιβεβαιώνουν επίσημες πληροφορίες ότι ήταν σκηνοθετημένα για να προετοιμασθεί η εισβολή των ΗΠΑ.

Εξάλλου όλοι θυμούνται τις δορυφορικές εικόνες εγκαταστάσεων αερίων χημικού πολέμου καθώς και πυρηνικά όπλα που διέθετε το Ιράκ κατά την προετοιμασία της εισβολής και που στην συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν υπήρχαν. Αναμφισβήτητα η Συρία είχε προετοιμασθεί για την παραγωγή χημικών όπλων,ίσως όμως δεν είχε προλάβει.

Όσον αφορά το επίμαχο ερώτημα πότε και πού ακριβώς στο τρίγωνο των διεθνών υδάτων μεταξύ Κρήτης,Σικελίας και Μάλτας θα πραγματοποιηθεί η επιχείρηση ο κ Ντομινίκ Ανέλι επικεφαλής της Μονάδας Χημικής Εξουδετέρωσης της Επιτροπής Απαγόρευσης Χημικών ¨Όπλων και υπεύθυνος για την επιχείρηση στο Cape Ray απάντησε ότι: αυτό αποτελεί διαβαθμισμένο στρατιωτικό απόρρητο και δεν μπορεί να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις πέρα από όσα είναι ήδη γνωστά.

Διαβεβαίωσε επίσης ότι τίποτε δεν θα πέσει στην θάλασσα και πρέπει .. να εμπιστευόμαστε τον Οργανισμό Απαγόρευσης Χημικών Όπλων πού είναι ανεξάρτητος φορέας! Επίσης ο υπεύθυνος για τον τύπο της Επιτροπής Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων κ Λουάν αποκάλυψε για πρώτη φορά ότι σε περίπτωση θαλασσοταραχής ή άλλης ανάγκης το Cape Ray θα ελλιμενισθεί σε λιμάνι της Κροατίας ,αυτό απομακρύνει δημοσιογραφικές πληροφορίες που έλεγαν ότι το πλοίο θα κατέφευγε στο λιμάνι της Σούδας.

Οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων επεσήμαναν ότι ο Οργανισμός δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος και η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ.Επί του Cape Ray έχουν γίνει επανειλημμένα επιτυχείς δοκιμές δεν έχουν όμως μέχρι σήμερα επαληθευθεί ότι τα χημικά που είναι αποθηκευμένα σε δοχεία (containers) είναι πράγματι αυτά αναφέρονται στις ετικέτες και είναι σε κατάσταση που μπορούν να διοχετευθούν με ασφάλεια.

Όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση και καταστρατηγούν τις δυο βασικές αρχές του ΟΗΕ και τις Ε.Ε. αυτήν της πρόληψης και αυτήν της προφύλαξης. Καμία από τις χώρες Ελλάδα,Ιταλία ,Μάλτα δεν μπορούν να λάβουν οιοδήποτε προληπτικό μέτρο ή μέτρο προφύλαξης αφού δεν γνωρίζουν ,τόπο,χρόνο,σύνθεση των χημικών κλπ. Από την άλλη ο Οργανισμός διαβεβαιώνει επίσημα ότι σχέδιο Β δεν υπάρχει και συνεπώς η επιχείρηση θα ξεκινήσει πιθανότατα στις επόμενες δύο εβδομάδες και θα διαρκέσει 60 ή και 90 ημέρες αν όλα πάνε καλά.

Η κυβέρνηση ήταν από την αρχή απούσα αφού για την επιχείρηση αυτή ενημερωθήκαμε από ανταπόκριση του BB C στις αρχές Γενάρη 2014 και οι διαβεβαιώσεις του υπουργού εξωτερικών και άλλων κυβερνητικών υπευθύνων ήταν ελλιπείς και σε πολλές περιπτώσεις ασαφείς και παραπλανητικές,οι δε δύο τηλεδιασκέψεις στο ΥΠΕΞ με υπευθύνους του Οργανισμού , ήταν εν μέρει κατατοπιστικές αλλά απόλυτα καθησυχαστικές χωρίς όμως να είναι και πειστικές. Όλοι ελπίζουμε ότι δεν θα συμβεί κανένα ατύχημα ,αν και αυτό δεν αρκεί.

 

Tags:

, , , , ,

Leave a Reply