Αυξημένη επιφυλακή για την Όμικρον – Καμπανάκι των ειδικών ενόψει εορτών

Με ιλιγγιώδεις ρυθμούς μεταδίδεται η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού σε όλο τον κόσμο, και αναμένεται να κυριαρχήσει σε Ευρώπη και Αμερική το αμέσως επόμενο διάστημα, με την επιστημονική κοινότητα να προτάσσει τον πλήρη εμβολιασμό και την τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας ως μοναδική ασπίδα.

Ήδη πολλές χώρες επιστρέφουν στη λήψη περιοριστικών μέτρων, με τη Γαλλία να ακυρώνει όλες τις δημόσιες εορταστικές εκδηλώσεις, ενώ Δανία, Ολλανδία και Ιρλανδία περιορίζουν περαιτέρω τη λειτουργία κέντρων πολιτισμού και διασκέδασης.

Η αυξημένη κινητικότητα, οι συναναστροφές σε κλειστούς χώρους και οι συνωστισμοί είναι το επικίνδυνο τρίπτυχο που τρομάζει τους ειδικούς μία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα για αυξημένη προσοχή και αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Αν και δεν είναι υποχρεωτικό, όλοι οι πολίτες, εμβολιασμένοι και μη, καλούνται να κάνουν rapid test έως τις 18 Δεκεμβρίου ώστε να περιοριστεί το ιικό φορτίο. Ένα ακόμη δωρεάν self test θα δικαιούνται όλοι και την εβδομάδα μετά την Πρωτοχρονιά.

Από την Κυριακή 19/12,  όλοι οι ταξιδιώτες θα εισέρχονται στη χώρα μας μόνο με αρνητικό μοριακό τεστ 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών.

 

Tags: