Ασθενείς με λευχαιμία σε ράντζα στους διαδρόμους του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων – Σύμφωνα με καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ – Τι λέει η Διοίκηση του Π.Ν.Ι.

Η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» παρουσιάζει σε άρθρο της τις συνθήκες νοσηλείας ασθενών σε κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων, μετά από δημοσιοποίηση αναφοράς εργαζομένων προς το συνδικαλιστικό τους φορέα, ΠΟΕΔΗΝ:

««Στον διάδρομο και σε ράντζο δίνουν την πιο σημαντική ίσως μάχη τους, εκείνη για την ίδια τους τη ζωή, οι ασθενείς με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στην Αιματολογική κλινική του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Ιωαννίνων, η νοσηλεία ασθενών, που συχνά χρήζουν απομόνωσης γιατί διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο προσβολής από νοσοκομειακές λοιμώξεις, σε ράντζα στους διαδρόμους είναι δυστυχώς καθημερινό φαινόμενο.

Στη νοσηλεία δε περιλαμβάνεται και η διενέργεια χημειοθεραπειών και μεταγγίσεων σε κοινή θέα, σε συνθήκες που απέχουν πολύ από την αξιοπρεπή και ασφαλή παροχή ιατρικής και νοσηλευτικής φροντίδας. Σημειωτέον πως με εγκύκλιο της Δ/νσης Δημόσιας Υγιεινής του Υπουργείου Υγείας 20/3/2012 σελ.2 παρ.3 απαγορεύεται η νοσηλεία ουδετεροπενικών ασθενών σε ράντζα.
 
«Η σημερινή κατάσταση έχει φτάσει κυριολεκτικά σε σημείο απροχώρητο και επικίνδυνο, αφού έχουμε κυριολεκτικά ως προσωπικό εξουθενωθεί ψυχικά και σωματικά» τονίζουν οι εργαζόμενοι της Αιματολογικής Κλινικής στην αναφορά τους – την οποία δημοσιοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων-  και ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων για την επίλυση των προβλημάτων.

Στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων στην Αιματολογική κλινική  συστεγάζονται 18 κλίνες της Αιματολογικής Κλινικής, 7 κλίνες Μεσογειακής Αναιμίας και 2 κλίνες Μελέτης Ύπνου. Η κάλυψη είναι 130%, κάτι που σημαίνει πως στους διαδρόμους νοσηλεύονται κάθε ημέρα 5 έως 8 ασθενείς σε ράντζα. Κατά μέσο όρο στην Αιματολογική Κλινική νοσηλεύονται 26 με 28 ασθενείς, οι ανάγκες των οποίων καλύπτονται από δύο νοσηλευτές ανά βάρδια!  

Συνεχόμενα στον ίδιο όροφο στον ίδιο διάδρομο λειτουργεί η Πνευμονολογική κλινική. Τα ράντζα της Πνευμονολογικής και της Αιματολογικής Κλινικής είναι σχεδόν κολλημένα, καθώς όπως εξηγούν στην αναφορά τους οι εργαζόμενοι, η Πνευμονολογική κλινική είναι πάντα γεμάτη και επίσης αναπτύσσει ράντζα στους διαδρόμους, νοσηλεύοντας ασθενείς με λοιμώξεις, ιώσεις, μεταδοτικά νοσήματα. »»

Τι λέει η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου

«Η Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων αισθάνεται την ανάγκη να απολογηθεί στους πολίτες της περιοχής, γιατί δεν κατάφερε να επιλύσει μέσα στο εξάμηνο της θητείας της το πρόβλημα των ράντσων της Αιματολογικής κλινικής, που χρονολογείται από την ίδρυσή της (π.χ. το 2004 πληρότητα 177,8%, 2012 πληρότητα 116,8%, 2016 πληρότητα 101,6%).

Η συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, στην προσπάθειά της να δυσφημήσει το δημόσιο σύστημα υγείας, δεν διστάζει να ανασύρει καταγγελίες εργαζομένων από το 2007 και 2015 (1η και 2η σελίδα καταγγελίας εργαζομένων) και παρουσιάζοντάς τες ως σημερινές, να εγκαλέσει διοίκηση και πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ως αποκλειστικά υπεύθυνους.

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου, έχοντας η ίδια έγκαιρα εντοπίσει το πρόβλημα της Αιματολογικής Κλινικής, που προκύπτει από τη μεγάλη αύξηση των νοσηλευομένων και σε συνεργασία με την Διευθύντρια της κλινικής (19/07/2017), κινήθηκε άμεσα στη κατεύθυνση επίλυσής του. Οι ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Διοίκηση αναλύθηκαν εκτενώς δημόσια στις 24/10/2017 ύστερα από αναφορά πολίτη της περιοχής στο πρόβλημα.

Η λύση που επιλέχθηκε ύστερα από όλες τις προσπάθειες, επικεντρώνεται στην αποσυμφόρηση χώρων και επέκταση της Κλινικής με τη λειτουργία του νέου κτιρίου του ΠΓΝΙ, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα.»

 

Tags: