Άρτα: Αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ μετά την ένταξή του στο ΕΣΠΑ

Μια νέα σελίδα ανοίγει για την Άρτα, μετά την ανακοίνωση της ένταξης της αξιοποίησης του πρώην Ξενία, μέσα στο Κάστρο, στο ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 3,5 εκ. ευρώ και πίστωση 2,5 εκ. ευρώ. Μετά από 25 και πλέον χρόνια, όπου το ΞΕΝΙΑ είναι κλειστό, ύστερα από πρόταση που υπεβλήθη από το Δήμο Αρταίων, έχει γίνει το πιο αποφασιστικό βήμα για να διατηρηθεί το κτίριο και να μην καταρρεύσει εντελώς, να παραδοθεί στην τοπική κοινωνία, και το Κάστρο να είναι ανοικτό και επισκέψιμο για όλους.

Έτσι, υπάρχει πλέον μια πολύ σημαντική ευκαιρία να γίνει εκ νέου το ΞΕΝΙΑ και κατ’ επέκταση το Κάστρο της Άρτας, ένας χώρος συνάθροισης όλων των Αρτινών, αλλά και των επισκεπτών που αυξάνονται σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Οι βασικοί άξονες της πρότασης που είχε καταθέσει ο Δήμος περιλαμβάνει αξιοποίηση του ΞΕΝΙΑ ως εξής:

  • Δημιουργία καφέ- εστιατορίου στο ισόγειο, ώστε να αποτελέσει χώρο συνάθροισης των συμπολιτών μας και των επισκεπτών.
  • Δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης
  • Μετεγκατάσταση – λειτουργία Δημοτικού Ωδείου
  • Αμφιθεατρική σκηνή υψηλής ακουστικής για μουσικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις

Παρεμβάσεις στον περιβάλλοντα χώρο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχική πρόταση που είχε καταθέσει ο Δήμος Αρταίων αφορούσε τη δημιουργία ξενοδοχείου στο χώρο (κάτι που είχε αποφασίσει και το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων στις 18 Ιανουαρίου 2016), ωστόσο αυτή η πρόθεση δεν πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) (με ομόφωνα αρνητική απόφαση) του Υπουργείου Πολιτισμού. Έτσι, μπροστά στον εφιάλτη να μείνει το ΞΕΝΙΑ για ακόμη περισσότερα χρόνια κλειστό (με ο, τι αυτό συνεπαγόταν για την κατάσταση του κτιρίου), επελέγη η καλύτερη δυνατή λύση και η προοπτική αξιοποίησής του από το παραπάνω πρόγραμμα.

 

Tags: