Αργεντινή: Εντοπίστηκε το υποβρύχιο ARA San Juan σε βάθος 800 μέτρων

«Σε βάθος 800 μέτρων εντοπίστηκε έναν χρόνο μετά την τραγωδία το ARA San Juan», ανέφεραν οι αρχές της Αργεντινής, για το νεότερο υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας που εξαφανίστηκε τη 15η Νοεμβρίου 2017, με 44 μέλη πληρώματος. Στις – άκαρπες ως την Παρασκευή – έρευνες για τον εντοπισμό του είχαν επιστρατευθεί πλοία, αεροσκάφη, εξοπλισμός και ειδικοί από περίπου 18 χώρες, από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ως τη Ρωσία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας Ροδόλφο Ραμάζο, τώρα «ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο»: «Αφού αναλυθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκεται το υποβρύχιο, θα δούμε πώς θα προχωρήσουμε», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο της Αργεντινής Todo Noticias.

Στα ύδατα κοντά στη χερσόνησο Valdes στην Παταγονία, εντοπίστηκε το ARA San Juan, με τη βοήθεια τηλεχειριζόμενης συσκευής που χρησιμοποίησαν οι ειδικοί της αμερικανικής εταιρείας Ocean Infinity, στην οποία ανέθεσαν οι αρχές της Αργεντινής την έρευνα, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Αργεντινή εγκατέλειψε την ελπίδα να βρει επιζώντες αλλά το ναυτικό συνέχισε να ψάχνει για το σκάφος, ανακοίνωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το 34 ετών γερμανικής κατασκευής ντίζελ-ηλεκτρικό υποβρύχιο, επέστρεφε στη βάση του στην παράκτια πόλη του Μαρ ντελ Πλάτα όταν η επαφή χάθηκε. Η αιτία αναζητήθηκε σε ηλεκτρολογικό πρόβλημα κατανομής των μπαταριών, χωρίς ωστόσο να δοθεί σαφής απάντηση.

Η απώλεια του υποβρυχίου οδήγησε στην απομάκρυνση του επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Αργεντινής, έναν μήνα αργότερα.

πηγή: ert.gr

 

Tags: