Άρχισαν τα …προεκλογικά «όργανα» στο Δήμο Ιωαννιτών

Ανακοίνωση με την οποία απαντά σε τοποθέτηση της παράταξης Μ. Ελισάφ σχετικά με νέο Δημαρχείο της πόλης των Ιωαννίνων, εξέδωσε νωρίτερα η παράταξη του Δημάρχου Θωμά Μπέγκα, για να ανταπαντήσει εκ νέου λίγο αργότερα η παράταξη του Μωυσή Ελισάφ:

Η αρχική ανακοίνωση της παράταξης Μ. Ελισάφ:

«Η ανάγκη για την κατασκευή ενός νέου, σύγχρονου δημαρχείου, που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των υπηρεσιών είναι καταγεγραμμένη εδώ και χρόνια.
Ένα νέο δημαρχιακό κατάστημα δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά ανάγκη για τα Γιάννινα.

Πέρα από τον καλύτερο συντονισμό των διάσπαρτων σήμερα υπηρεσιών σε διάφορα κτίρια, θα συμβάλλει στην βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών αλλά και στην εξοικονόμηση πόρων καθώς θα απαλλάξει τον Δήμο από την καταβολή ενοικίων.

Η ριζική επισκευή του κτιρίου του ΚΕΠΑΒΙ είναι μια λύση, ίσως όχι η μοναδική.

Ωστόσο, απαιτείται η επιτάχυνση των διαδικασιών για την προετοιμασία των μελετών ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικά προγράμματα που είναι σε εξέλιξη όπως το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ (καθώς αναμένεται σχετική πρόσκληση) ή το ταμείο παρακαταθηκών με απόλυτη διαφάνεια και ενημέρωση των πολιτών.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει μια ακόμα χαμένη ευκαιρία για την πόλη. Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι απαιτείται η αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χώρων του Δήμου , ορισμένοι από τους οποίους ( π.χ. το Δημαρχείο Περάματος) αδικαιολόγητα ρημάζουν.»

Η ανακοίνωση – απάντηση της Δημοτικής Αρχής:

«Ο υποψήφιος Δήμαρχος Ιωαννίνων, κ. Μ. Ελισάφ, αφού σιώπησε για πολλές μέρες μετά την ανακοίνωση της καθόδους στις εκλογές, απασχολεί την κοινή γνώμη με ένα θέμα επί του οποίου θα μπορούσε να έχει ζητήσει επίσημη ενημέρωση από τη Δημοτική Αρχή που το διαχειρίζεται και θα το διαχειρίζεται τα επόμενα χρόνια. 

Προσωπικά, ως Δήμαρχος Ιωαννίνων δεν τον καλωσόρισα προσχηματικά στον εκλογικό αγώνα.

Πρέπει να αντιληφθεί ότι εννοούσα κάθε λέξη και ότι η πόρτα μου είναι ανοιχτή και η πρόθεσή μου να τον ενημερώνω για τα θέματα που αγνοεί, είναι δεδομένη.

Επί της ουσίας η δημιουργία ενός σύγχρονου Δημαρχείου που θα στεγάζει τις υπηρεσίες της πόλης στο κτίριο του ΚΕΠΑΒΙ δεν είναι κάτι καινούργιο.

Είναι ένα πρόγραμμα επάνω στο οποίο δουλεύουμε επίμονα και αποδοτικά τα τελευταία χρόνια, το έχουμε –ουσιαστικά- προχωρήσει σε τελική φάση ωρίμανσης και αναζητούμε το αξιοσέβαστο ποσό που προκύπτει από τις μελέτες για την κατασκευή του από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους.

Είναι προφανές ότι ο κ. Ελισάφ συγχέει τη χρησιμότητα και τον συμβολισμό ενός σύγχρονου κτιρίου στέγασης Δημοτικών Υπηρεσιών με την πραγματική εξυπηρέτηση των δημοτών.

Στη σύγχρονη εποχή και στις ανάγκες της, εμείς δημιουργούμε ένα δήμο, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί τους δημότες χωρίς την ανάγκη επίσκεψής τους στις δημοτικές υπηρεσίες.

Πριν βιαστούμε να στείλουμε τον λογαριασμό πολλών εκατομμυρίων που θα κοστίσει το νέο δημαρχείο, οφείλουμε να σκεφτούμε νέες μεθόδους εξυπηρέτησης των δημοτών, που δεν θα τους αναγκάζουν να σπαταλούν χρόνο και χρήμα επισκεπτόμενοι τις δημοτικές υπηρεσίες.

Ειδάλλως, θα περιπέσουμε για μία ακόμη φορά στη δύνη μιας νοοτροπίας που πτώχευσε την Ελλάδα.

Τα Γιάννενα κατά τη διάρκεια της πρώτης μας θητείας, αλλά και κατά τη διάρκεια της δεύτερης, που είμαι βέβαιος ότι οι δημότες θα μας εμπιστευτούν, περηφανεύονται ότι αποτελούν υπόδειγμα οικονομικής διαχείρισης.

Θα ήθελα να κλείσω με μία φιλική προτροπή προς τον κ. Ελισάφ.

Ας μην ταλαιπωρούμε τους δημότες με δημόσιες ανταλλαγές επιστολών.

Ας έρθει στο γραφείο μου, ας επισκεφτεί τους αντιδημάρχους και προέδρους των νομικών προσώπων και ας ανακαλύψει τον Δήμο τον οποίο φιλοδοξεί να διοικήσει.

Για μια ακόμη φορά του εύχομαι ολόψυχα να εκπροσωπηθεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο και να είναι βέβαιος ότι ως υπεύθυνη Δημοτική Αρχή θα συνεργαστούμε μαζί του για τα μεγάλα θέματα της πόλης.

Σύντομα, όπως και όλοι οι δημότες, θα έχει στη διάθεσή του τα πεπραγμένα της Δημοτικής μας Αρχής, άρα ευελπιστούμε ότι με αυτόν τον τρόπο θα έχει μια ακόμη δυνατότητα βελτίωσης του προεκλογικού του αγώνα.»

Η ανταπάντηση της παράταξης του Μωυσή Ελισάφ

«Προκαλεί και στον πλέον καλόπιστο εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος στην δημόσια παρέμβαση της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» σχετικά με την αναγκαιότητα ενός νέου δημαρχιακού καταστήματος αλλά και την επισήμανση να μην χαθεί μία ακόμη ευκαιρία για την πόλη, με δεδομένες τις χρηματοδοτικές πηγές που υπάρχουν.

Η βιασύνη της Δημοτικής Αρχής να απαντήσει, σε ένα θέμα που σίγουρα δεν είναι το μείζον για τα Γιάννενα, την οδήγησε σε κραυγαλέες αντιφάσεις.

Αφενός λοιπόν υποστηρίζει ότι βρίσκεται στην τελική φάση ωρίμανσης των μελετών για την μετατροπή του ΚΕΠΑΒΙ σε Δημαρχείο και αφετέρου αναφέρει ότι το νέο δημαρχείο είναι περιττό!

Η Δημοτική Αρχή, αφού εγκατέλειψε πολύ νωρίς τον πολιτικό πολιτισμό, οφείλει να ενημερώσει τους δημότες τόσο για τις μελέτες ωρίμανσης όσο και για το κόστος τους.

Οφείλει να απαντήσει γιατί κρατά ερμητικά κλειστά δημοτικά κτίρια.

Κι ακόμη οφείλει να απαντήσει αν το νέο Δημαρχείο που η ίδια σχεδιάζει θα έχει συμβολικό ή λειτουργικό χαρακτήρα.

Ο δήμαρχος έχει κάθε δικαίωμα να αναζητά τρόπους ώστε οι πολίτες να εξυπηρετούνται ηλεκτρονικά και γρήγορα.

Τέλος είναι εξαιρετικά πρόωρο αλλά πολιτικά άκομψο να προδικάζει το αποτέλεσμα των εκλογών».

 

Tags: