Απολογισμός 2011-2014 Αντιδημάρχου Β. Μασσαλά

Δημαρχείο ΙωαννίνωνΜε την ανάληψη των καθηκόντων μας ο Δήμαρχος μου ανέθεσε την αρμοδιότητα της Τεχνικής Υπηρεσίας και του τμήματος συντήρησης έργων και πρασίνου και στην συνέχεια του τμήματος του προγραμματισμού ενώ με την ενοποίηση του εργοταξίου η αρμοδιότητα συντήρησης έργων και πρασίνου ανατέθηκε σε άλλον αντιδήμαρχο που είχε την εποπτεία και της καθαριότητας.

Ο πρώτος στόχος που θέσαμε ήταν η λειτουργική ενοποίηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου και η αντιμετώπιση παθογενειών στην λειτουργία των υπηρεσιών που τουλάχιστον εγώ είχα την αρμοδιότητα. Βασικό χαρακτηριστικό ειδικά για τους περιφερειακούς δήμους αλλά και για τον Δήμο Ιωαννιτών, ήταν η ανυπαρξία υπηρεσιακής δομής, και η παρέμβαση, συνήθως των αντιδημάρχων, παραμερίζοντας προϊσταμένους και διευθυντές, στο κατώτερο προσωπικό.

Η προσπάθεια αυτή για την δημιουργία υπηρεσιακής δομής με διευθυντή και προϊσταμένους τμημάτων για την καλύτερη αποδοτικότητα και έλεγχο των υπηρεσιών του Δήμου, συνάντησε τεράστια αντίδραση από τους Αντιδημάρχους των Δημοτικών ενοτήτων και τους τοπικούς προέδρους οι οποίοι θεωρούσαν ότι έχαναν εξουσία. Το τελικό αποτέλεσμα δεν με ικανοποιεί πλήρως αλλά έχει γίνει προς αυτή την κατεύθυνση αρκετή προσπάθεια.

Ο δεύτερος στόχος ήταν το συμμάζεμα των οικονομικών του Δήμου. Τα έργα και η καθημερινή συντήρηση των υποδομών αποτελούν την μεγαλύτερη δαπάνη των Δήμων, και όταν οι πόροι μειώνονται δραματικά πρέπει αντίστοιχα να προσαρμόζεται και ο κάθε Δήμος.

Με την σύνταξη του πρώτου τεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού διαπιστώθηκε ότι συνεχιζόμενα έργα και υποχρεώσεις εκτελεσμένων έργων από ΣΑΤΑ και ίδιους πόρους ήταν πάνω από 8.000.000 ευρώ ενώ αυτά που ελπίζαμε να πάρουμε όλο το 2011 ήταν κάτω από 4.000.000.

Η απόφασή μας ήταν να διαλύσουμε αδαπάνως για τον Δήμο όσες συμβάσεις δεν είχαν προχωρήσει, να σταματήσουμε όσα έργα μπορούσαν να σταματήσουν μέχρι να βρεθούν πιστώσεις, και να μην δημοπρατήσουμε κανένα καινούργιο έργο εκτός αν ήταν εντελώς απαραίτητο. Το αποτέλεσμα είναι ότι σήμερα ο Δήμος δεν χρωστάει πουθενά, έχει δημοπρατημένα έργα από πιστώσεις ΣΑΤΑ της τάξεως των 2.000.000 ευρώ, και τα χρήματα υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου.

Ο τρίτος στόχος ήταν η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του Δήμου και η τροποποίηση του οργανογράμματος και του εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας του Δήμου. Ειδικά το εργοτάξιο του Δήμου δεν ήταν ενιαία υπηρεσία με αποτέλεσμα να υπάρχει επικάλυψη αρμοδιοτήτων, δυσλειτουργία, αναποτελεσματικότητα, κατασπατάληση ανθρώπινου δυναμικού και πόρων. Δημιουργήθηκε ενιαία υπηρεσία στο εργοτάξιο με διευθυντή και προϊσταμένους τμημάτων και εξορθολογίστηκε η λειτουργία του.

Η υπηρεσία Περιβάλλοντος που είχε την καθαριότητα και την συντήρηση του πρασίνου και δεν είχε ποτέ ουσιαστικά ασχοληθεί με το περιβάλλον, έγινε τμήμα της υπηρεσίας της πολεοδομίας που έχει σαν αντικείμενο και το δομημένο περιβάλλον. Δημιουργήθηκε η διεύθυνση προγραμματισμού και πληροφορικής που απέδωσαν τα μέγιστα στον Δήμο Ιωαννιτών.

Τέταρτος στόχος, που σε αυτόν προσωπικά μπορεί να αφιέρωσα και το σημαντικότερο κομμάτι της δραστηριότητάς μου, ήταν η εξεύρεση πόρων για έργα. Με την ΣΑΤΑ να έχει κουτσουρευτεί δραματικά, τον Θησέα να μην πληρώνει, τα ίδια έσοδα του Δήμου μέσα στη κρίση να ελαχιστοποιούνται, το πρόγραμμα Ελλάδα που προέβλεπε ο Καλλικράτης να μην έχει ποτέ ενεργοποιηθεί, η αξιοποίηση προγραμμάτων που είχαν χρήματα, και κύρια του ΕΣΠΑ, έγιναν απόλυτη προτεραιότητα. Χωρίς να έχουμε έτοιμες μελέτες, χωρίς πόρους για εκπόνηση μελετών από εξωτερικούς συνεργάτες, έγινε τεράστια προσπάθεια από την Τεχνική Υπηρεσία και τον Προγραμματισμό να ωριμάσουν έργα και να ενταχθούν σε προγράμματα χρηματοδότησης.

Εκεί πιστεύω ότι τα πήγαμε πολύ καλά, και ο Δήμος Ιωαννιτών έγινε πραγματικός πρωταθλητής έργων.

Πέμπτος στόχος ήταν η ένταξη κάθε έργου που σχεδιάζαμε, μελετούσαμε, εντάσσαμε σε πρόγραμμα χρηματοδότησης, εκτελούσαμε, να αποτελεί τμήμα μιας γενικότερης αντίληψης για την πόλη, τον Δήμο και γενικότερα το λεκανοπέδιο.

Τα έργα που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα, αυτά που εκτελούνται και θα ολοκληρωθούν σύντομα, αυτά που έχουν μελετηθεί και αναμένουν έγκριση χρηματοδότησης, αυτά που έχουν προταθεί στο νέο ΕΣΠΑ το ΣΕΣ, δεν είναι έργα ατάκτως εριμμένα αλλά αποτελούν τμήμα ενός ευρύτερου σχεδιασμού και οράματος για την μορφή και τον ρόλο της πόλης μας για τα επόμενα χρόνια.

Ελπίζω η επόμενη δημοτική αρχή υλοποιήσει αυτά που έχουμε σχεδιάσει και να προσθέσει την δική της πινελιά στο έργο που παράχθηκε αυτή την δημοτική περίοδο.

Τελειώνοντας, προσωπικά αισθάνομαι ότι το χρέος προς την πόλη που με μεγάλωσε, είτε ως δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης, είτε της δημοτικής αρχής, και μάλιστα από θέση αυξημένης ευθύνης του αντιδημάρχου, προσπάθησα να το ξεπληρώσω στο μέγιστο βαθμό.

Υπάρχουν άπειροι συμπολίτες μας με ικανότητες, απόψεις, γνώσεις που μπορούν να προσφέρουν πολλά στην πόλη και τον Δήμο.

Ας ασχοληθούν με τα κοινά, μπορώ να τους πω ότι η εμπειρία, παρόλα τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν, θα είναι ιδιαίτερα θετική.

Μασσαλάς Βασίλης Αντιδήμαρχος Δήμου Ιωαννιτών.

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply