Αποκλειστική συνέντευξη του Δημάρχου Ιωαννιτών Θ. Μπέγκα στο Epirus News

Αποκλειστική συνέντευξη παραχώρησε στο Epirus News o Δήμαρχος Ιωαννιτών και εκ νέου υποψήφιος, κ. Θωμάς Μπέγκας.

Εpirus News: Γιατί διεκδικείτε την επανεκλογή σας στο Δήμο Ιωαννιτών;

Το 2014, οι γιαννιώτες με τίμησαν με την ψήφο τους και μου έδωσαν ισχυρή εντολή και την ευθύνη να πάμε μαζί με τους συνεργάτες μου τον μεγάλο Δήμο Ιωαννιτών μπροστά. Να κλείσουμε «πληγές» του παρελθόντος και να οικοδομήσουμε σε στέρεα θεμέλια τα Νέα Γιάννενα.

Δουλέψαμε 4,5 χρόνια με μια νέα λογική διοίκησης του Δήμου, δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών και με νέες πρακτικές περιορισμού των δαπανών και αύξησης, ποιοτικά και ποσοτικά, του έργου και των υπηρεσιών προς τους Δημότες. Η φιλοσοφία της θητείας μας από την πρώτη μέρα ήταν να καταστίσουμε το Δήμο μας έναν εξωστρεφή Δήμο, οικονομικά ισχυρό με σαφή αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, δίνοντας μεγάλη βαρύτητα και στην κοινωνική πολιτική.

Έχοντας κατορθώσει όχι μόνο να εξυγιάνουμε τα οικονομικά μας, μειώνοντας κατά περίπου 20 εκ. ευρώ τα χρέη του Δήμου αλλά και να δημιουργήσουμε ένα «ταμείο» ικανό να χρηματοδοτήσει έργα ουσίας για τους πολίτες, εκτελέσαμε ένα από τα μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα που εκτέλεσε δήμος στη χώρα.

Αντιμετωπίσαμε με επιτυχία δύο μεγάλα προβλήματα. Την έλλειψη Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων (όλα τα ΕΣΠΑ είχαν ολοκληρωθεί), και τη δραματική μείωση των Κρατικών χρηματοδοτήσεων.
Πετύχαμε αυτό που φαινόταν ακατόρθωτο. Να κρατήσουμε τον χρεωμένο μας Δήμο και τους αδύναμους συμπολίτες μας όρθιους, να αποπληρώσουμε συσσωρευμένες υποχρεώσεις, να μειώσουμε δραστικά τα χρέη προς τράπεζες και ιδιώτες και να υλοποιήσουμε μεγάλο έργο για όλους. Έργο που συνεχίζουμε να υλοποιούμε παντού. ‘Όλα αυτά, σχεδόν αποκλειστικά με ίδιους πόρους, δηλαδή με τα έσοδα του Δήμου.

Ταυτόχρονα, πετύχαμε και κάτι πολύ σημαντικό. Να προετοιμαστούμε σωστά για το νέο ΕΣΠΑ ώστε να είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε με αξιώσεις και να πετύχουμε τελικά, ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ, που θα αλλάξουν για πάντα, προς το καλύτερο, τη λειτουργία και την εικόνα του Δήμου.

Παράλληλα όμως, επενδύσαμε, όπως σας είπα και στην εξωστρέφεια. Πιστέψαμε πραγματικά στις δυνατότητες του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, την ώρα που υπήρχαν φωνές που το ήθελαν ακόμα και να κλείνει. Κατορθώσαμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με όλους τους φορείς της περιοχής και πλέον το αεροδρόμιο των Ιωαννίνων αποτελεί την κύρια, διεθνή πύλη εισόδου επισκεπτών προς την πόλη μας αλλά και τις γύρω περιοχές.

Η πρωτοβουλία μας αυτή δεν έμεινε όμως μόνη της. Ακριβώς επειδή δρούμε πάντα με βάση τον σχεδιασμό μας, όλο το προηγούμενο διάστημα αναπτύξαμε τη λεγόμενη «διπλωματία των πόλεων». Επικοινωνήσαμε τον προορισμό «Ιωάννινα» σε συγκεκριμένους προορισμούς στόχους στο εξωτερικό με τα αποτελέσματα να είναι ήδη ορατά με τις τακτικές πτήσεις αλλά και πτήσεις τσάρτερ που έρχονται πια στα Γιάννενα από διάφορες χώρες όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, η Σκανδιναβία και σύντομα και η Γερμανία. Αυτό σημαίνει δουλειές και εισόδημα για τους συμπολίτες μας.

Τα κάναμε όλα; Και βέβαια όχι. Όμως λίγες μέρες πριν την «ώρα της κάλπης», μπορώ να κοιτάζω στα μάτια τους συνδημότες μου γιατί έδωσα τον αγώνα μου με εντιμότητα και τίμησα την εντολή τους.

«Προχωράμε με την αλήθεια του έργου μας», όπως λέει και το σύνθημα μας σε αυτή την εκλογική πορεία, ζητώντας από τους γιαννιώτες να μας τιμήσουν και πάλι με την εμπιστοσύνη τους.

Εpirus News: Είστε ικανοποιημένος από τη θητεία σας αυτά τα 4,5 χρόνια; Πιστεύετε δηλαδή ότι αξίζει να σας εμπιστευθούν οι γιαννιώτες για δεύτερη φορά;

Αν με ρωτάτε αν πετύχαμε όσα θέλαμε, η απάντηση είναι ότι «πετύχαμε πολύ περισσότερα με βάση την κοινή λογική», σύμφωνα με όσα περιέγραψα νωρίτερα. Και να μην ξεχνάμε ότι όλα συνέβησαν στο πιο δύσκολο περιβάλλον που είχε να αντιμετωπίσει ποτέ η οποιαδήποτε Δημοτική Αρχή.

Πέραν της οικονομικής κρίσης για δύο χρόνια στην αρχή της θητείας μας δεν μπορούσαμε να δημοπρατήσουμε έργα, παρότι είχαμε «ωριμάσει» αρκετές μελέτες και είχαμε εξασφαλίσει τα χρήματα. Στην αρχή είχαν σταματήσει οι δημοπρατήσεις έργων γιατί η κυβέρνηση θα άλλαζε το νομοθετικό πλαίσιο των έργων. Μόλις έγινε το νέο πλαίσιο ήρθαν τα capital controls και οι κλειστές τράπεζες και μόλις ξαναμπήκε η οικονομία σε λειτουργία ήρθαν οι πολύμηνες κινητοποιήσεις του τεχνικού κόσμου.

Για δύο χρόνια ήμασταν συνεχώς στην αναμονή και δεν μπορούσαμε να δημοπρατήσουμε κανένα έργο. Όμως παρά τις αντιξοότητες, πρέπει να θυμίσω ότι στη διάρκεια των 4,5 χρόνων δημοπρατήθηκε , ολοκληρώθηκε ή είναι σε φάση υλοποίησης το μεγαλύτερο τεχνικό πρόγραμμα έργων και παρεμβάσεων που χρηματοδότησε ποτέ Δημοτική Αρχή. Έργα από ίδιους πόρους , αποτέλεσμα της οικονομικής νοικοκυροσύνης του Δήμου, αλλά και της πολιτικής βούλησης της Δημοτικής Αρχής, να επιστρέψει στους πολίτες με ανταποδοτικό τρόπο και το τελευταίο ευρώ που έχει εισπράξει από αυτούς. Έργα που διασφαλίσαμε τους πόρους από άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα (ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, Πράσινο Ταμείο, ΠΔΕ κ.λ.π.)

Ο προϋπολογισμός των έργων που ολοκληρώθηκαν , ή είναι σε φάση υλοποίησης σε όλο το Δήμο, υπερβαίνει τα 120 εκατ €

Φυσικά και υπάρχουν πολύ μεγάλες ανάγκες, κυρίως σε έργα καθημερινότητας. Όμως σε ένα Δήμο που είχε να δει «καινούργια» άσφαλτο και πεζοδρόμιο για δεκαετίες, το να κατασκευάζεις 40 χιλιόμετρα δρόμων και 6 χιλιόμετρα πεζοδρομίων, το να διαθέτεις 16 εκατ. ευρώ σε αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων, πάρκων, πλατειών και παιδικών χαρών, το να υλοποιείς έργα 1,2 εκατ. ευρώ σε αθλητικές υποδομές και πολλά άλλα από αυτά που χαρακτηρίζουμε «έργα καθημερινότητας», πιστεύω πως δεν είναι μικρή υπόθεση. Παράλληλα μέλημα μας είναι να κάνουμε έργα ποιοτικά που δεν θα χρειαστεί ο πολίτης να τα ξαναπληρώσει τα επόμενα χρόνια.

Εpirus News: Πάντως το ξέρετε κι εσείς πως σας κατηγορούνε οι «αντίπαλοι» σας ότι κάνετε τώρα έργα προεκλογικά κι εν πολλοίς μπορεί να πει κανείς ότι και ο πολίτης μπορεί να πείθετε από αυτή την ρητορική. Τι απαντάτε;

Καταρχήν με το να μας κατηγορούν οι συνυποψήφιοι μας ότι κάνουμε προεκλογικά έργα, παραδέχονται στην ουσία ότι γίνονται έργα. Κατά δεύτερον προεκλογική είναι μόνο η υπόσχεση, το «τάξιμο». Όταν γίνεται ένα έργο, όποια χρονική στιγμή κι αν εξελίσσετε, είναι έργο που θα μείνει στους πολίτες.

Είναι γεγονός ότι αυτή τη στιγμή ο Δήμος μας είναι ένα μεγάλο εργοτάξιο. Εξελίσσονται έργα από τη μία ως την άλλη άκρη του μεγάλου μας Δήμου. Και δυστυχώς μας έχει πάει «κόντρα» ο καιρός με τις συνεχείς βροχές και δεν «τρέχουμε» τα έργα με το ρυθμό που έπρεπε να εξελίσσονται. Γι’ αυτό –για να κάνω και λίγο χιούμορ- οργανώσαμε πικ-νικ στα Λιθαρίτσια για να … ξορκίσουμε τη βροχή!

Όμως –για να σοβαρευτούμε- αν γνωρίζεις πως λειτουργεί η διαδικασία των έργων (και θέλω να πιστεύω πως όσες παρατάξεις διεκδικούν την ψήφο των πολιτών το γνωρίζουν) είναι λαϊκισμός να χαρακτηρίζεις το έργο προεκλογικό. Ένα έργο που εκτελείτε σήμερα έχει ξεκινήσει στην ουσία πριν δύο χρόνια. Για να μελετηθεί από την Τεχνική Υπηρεσία, να πάρει όλες τις εγκρίσεις, να δημοπρατηθεί, να περάσει όλους τους ελέγχους και να εγκατασταθεί ο ανάδοχος για να ξεκινήσει εργασίες , τόσος χρόνος απαιτείται. Επίσης εμείς είχαμε από την πρώτη μέρα την τακτική ότι δεν δημοπρατούμε έναν μικρό δρόμο για παράδειγμα, αλλά ομαδοποιούμε τα έργα για να πετύχουμε καλύτερο συντονισμό και μεγαλύτερες εκπτώσεις, χρήματα δηλαδή που θα επιστρέψουμε και πάλι με νέο έργο στους πολίτες.

Για να σας δώσω ένα παράδειγμα, το μεγάλο έργο των ασφαλτοστρώσεων που εξελίσσεται αυτό το διάστημα στην πόλη (Ν. Ζέρβα, Λουκή Ακρίτα κ.λ.) και στις παρυφές (π.χ. Καρδαμίτσια) είναι έργο 1,2 εκατ. ευρώ. Ξεκίνησε η μελέτη πριν δύο χρόνια, δημοπρατήθηκε πριν ενάμιση χρόνο, αναδείχθηκε ο ανάδοχος και ξεκίνησαν εργασίες πριν 9 μήνες (τον Αύγουστο). Μπορείς να το χαρακτηρίσει κανείς προεκλογικό; Ε ας το κάνει! Τα οδικά έργα εκτελούνται κατά κανόνα άνοιξη και καλοκαίρι που το επιτρέπει ο καιρός. Έπρεπε δηλαδή αυτή την περίοδο να σταματήσουμε τα έργα γιατί έχουμε εκλογές και να «τιμωρήσουμε» τους πολίτες για να μην μας λένε οι συνυποψήφιοι ότι τα κάνουμε προεκλογικά; Αυτό δεν έχει λογική!

Εpirus News: Παρ’ ότι μας μιλάτε για έργα, οι δρόμοι της πόλης είναι γεμάτοι λακκούβες και πρόσφατα με δήλωση σας είπατε ότι δεν θα τις κλείσετε

Δεν είπα αυτό. Είπα πως δεν υπήρξα ποτέ λαϊκιστής, δεν κορόιδεψα τους συμπολίτες μου ρίχνοντας μια χούφτα άσφαλτο προεκλογικά. Είπα πως δεν θα μετατρέψω τις λακκούβες σε «μαύρη τρύπα» για τα χρήματα του Δήμου. Εξήγησα πως μερίμνησα, με τους αρμόδιους αντιδημάρχους, ήδη, εδώ και δύο μήνες, να υπάρχουν πίστωση και εργολαβία για την μόνιμη και επιστημονικά ορθή αποκατάσταση του οδοστρώματος σε όλη την έκταση του παλαιού οδικού δικτύου, αλλά δυστυχώς, οι ασταθείς καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν την τεχνικά άρτια υλοποίηση της εργολαβίας.

Επειδή, όπως έχω δηλώσει, «το όνομά μου είναι η τιμή μου», όπως και όλων σας, και κρίνοντας, με γνώμονα το Δημόσιο και όχι το εκλογικό μου συμφέρον, έδωσα εντολή στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Γιάννη Λιόντο να μην εκκινήσει την εργολαβία μέχρι να σταθεροποιηθούν απόλυτα οι καιρικές συνθήκες. Όλοι γνωρίζουμε και εγώ, ιδιαιτέρως σαν Μηχανικός, ότι «βροχή» και «αποκατάσταση οδοστρώματος» είναι έννοιες ασυμβίβαστες.
Ανέλαβα την πλήρη πολιτική ευθύνη αυτής της ολιγοήμερης συνέχισης της ταλαιπωρίας, όλων μας και δεσμεύτηκα ότι έως τις 30 Ιουνίου, το πρόβλημα θα έχει εκλείψει.

ΕΡ: Λίμνη Παμβώτιδα. Δεν θα μπορούσα σε μια συνέντευξη λίγο πριν τις εκλογές, κλείνοντας να μην σας ρωτήσω για τη λίμνη. Δεν υπάρχει εκλογική αναμέτρηση στα Γιάννενα που να μην ακούμε προτάσεις για τη λίμνη μας, από όλες τις παρατάξεις που συμμετέχουν στις εκλογές. Εσείς τι προτείνετε;

Εμείς δεν προτείνουμε. Κάνουμε πράξη το μεγαλύτερο έργο προστασίας της λίμνης Παμβώτιδας, ένα έργο πάνω από 50 εκατ. ευρώ, που επεκτείνει κατά 100.000 ισοδύναμους κατοίκους τον βιολογικό καθαρισμό και τον αναβαθμίζει σε τριτοβάθμιο, που ολοκληρώνει τα αποχετευτικά δίκτυα στο σύνολο πλέον του λεκανοπεδίου εντός των ορίων του Δήμου Ιωαννιτών. Κατασκευάζονται ολοκληρωμένα δίκτυα αποχέτευσης στους οικισμούς Καρδαμίτσια, Εξοχή (Νέα Ζωή), Τσιφλικόπουλο, Δροσιά – Πεντέλη, Νεοχωρόπουλο, Μάρμαρα, Ολυμπιάδα, Αμφιθέας και Σταυράκι.

Είναι «το μεγαλύτερο τέτοιο έργο που γίνεται στη χώρα», όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός από τα Γιάννενα. Δεν ήταν εύκολο. Πετύχαμε να αλλάξει το πλαίσιο χρηματοδότησης των έργων για να το πετύχουμε. Το μελετήσαμε, το διεκδικήσαμε, παλέψαμε να εξασφαλίσαμε την χρηματοδότηση και το υλοποιούμε.

Έτσι «θωρακίζουμε» περιβαλλοντικά τη λίμνη μας και το Λεκανοπέδιο. Με έργα και πράξεις, όχι με ευχολόγια και σχέδια επί χάρτου.

Ταυτόχρονα έχοντας τη φιλοσοφία ότι “κάτι που δεν το γνωρίζεις, δεν μπορείς να το αγαπήσεις και κατά συνέπεια να το φροντίσεις” επιδιώκουμε να φέρουμε τον γιαννιώτη και τον επισκέπτη σε στενή επαφή με τη λίμνη μας και σε θέση συν-ευθύνης απέναντι σε αυτή. Στο πνεύμα ότι λίμνη δεν είναι μόνο ο Μώλος, έχουμε σχεδιάσει την ανάδειξη ολόκληρου του παραλίμνιου μετώπου. Έχουμε ολοκληρώσει με την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας μια εξαιρετική μελέτη για την κατασκευή του ποδηλατό-πεζόδρομου από το Μάτσικα έως το Πέραμα και είναι ζήτημα χρόνου να «ανοίξει» η σχετική πρόσκληση από την Διαχειριστική Αρχή για να την εντάξουμε στο ΕΣΠΑ. Μια ολόκληρη παραλίμνια περιοχή που σήμερα είναι «άβατο» θα μετατραπεί σε χώρος περιπάτου και αναψυχής.

Εpirus News: Σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη αυτή!

Κι εγώ ευχαριστώ!

 

Tags:

, , , ,