Αποχωρούν τα ΜΑΤ από Λέσβο και τη Χίο-Γενική απεργία και σήμερα

Αποσύρονται οι δυνάμεις των ΜΑΤ από τη Λέσβο και τη Χίο σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης, μετά τις σφοδρές οι αντιδράσεις των κατοίκων, στη δημιουργία κλειστών δομών για πρόσφυγες και μετανάστες.

Ήδη αποχώρησαν οκτώ διμοιρίες από τη Μυτιλήνη με έκτακτο πρωινό δρομολόγιο του «Νήσος Ρόδος», το οποίο το μεσημέρι θα παραλάβει από τη Χίο τις εκεί δυνάμεις. Στη Λέσβο παραμένουν άλλες οκτώ διμοιρίες.

Με το ίδιο πλοίο θα μετακινηθούν ο μηχανολογικός εξοπλισμός, τα οχήματα, αλλά και τα μηχανήματα του Στρατού που είχαν μεταφερθεί στη Λέσβο το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες στην επιταγμένη έκταση στο Καβακλή, όπου σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό της κυβέρνησης θα κατασκευασθεί νέα δομή φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων.

Συνεχίζεται και σήμερα η γενική απεργία σε Μυτιλήνη, Χίο και Σάμο. Έχουν ανταποκριθεί όλοι οι φορείς των νησιών, με αποτέλεσμα το σφράγισμα κάθε οικονομικής δραστηριότητας.

Επεισόδια και τραυματισμοί πολιτών και αστυνομικών στις κινητοποιήσεις στα νησιά (video)
Μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών έγιναν χθες  στη Λέσβο με αρκετούς τραυματίες, και με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας, ενώ υπήρξαν καταγγελίες ακόμα και για πυροβολισμούς.

Σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων χθες στο μπλόκο στο Διαβολόρεμα, άνδρες των ΜΑΤ την ώρα που δεν υπήρχαν επεισόδια προκάλεσαν ζημιές στα ΙΧ των κατοίκων που ήταν παρκαρισμένα παραπλεύρως του δρόμου. Δεκάδες σχετικά βίντεο έχουν αναρτηθεί στο διαδίκτυο που δείχνουν άνδρες των ΜΑΤ να προκαλούν φθορές σε αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες.

Αυτήν την ώρα πραγματοποιείται στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας «ενάντια στην κρατική βία και καταστολή», σύμφωνα με τους διαδηλωτές.

Στη Χίο, ένα άτομο συνελήφθη ενώ έγιναν 11 προσαγωγές, όταν άγνωστοι εισέβαλαν σε ξενοδοχείο στην περιοχή Καρφάς και ξυλοκόπησαν άνδρες των ΜΑΤ.

πηγή: ert.gr

 

Tags: