Από τη συζήτηση για τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών

Στη συζήτηση για τον οικονομικό απολογισμό του Δήμου Ιωαννιτών η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος παρουσίασε τα εξής αποτελέσματα για το έτος 2016:

«Όσον αφορά το σκέλος των εσόδων :

1. Σημαντική αύξηση των ιδίων εσόδων του Δήμου σε σχέση με το 2015. Εισπράχθηκαν 1,4 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2015 (Αύξηση 7%) από μισθώματα, τόκους καταθέσεων, ανταποδοτικά, κοινόχρηστους χώρους, εμπορία πόσιμου ύδατος, διάφορα τέλη, φόρους, εισφορές, προσκυρώσεις, και έσοδα παρελθόντων οικονομικών ετών. Εξασφαλίσαμε σημαντική ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των δράσεων του Δήμου, αποτέλεσμα συντονισμένης και καθημερινής προσπάθειας σε όλους τους τομείς.

2. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι εισπράχθηκαν 1,2 περίπου εκατομμύρια από παλιές βεβαιωμένες οφειλές (αύξηση 11% σε σχέση με το 2015). Πετύχαμε μάλιστα σημαντική υπέρβαση του στόχου που είχαμε θέσει κατά 20% περίπου. Δείχνουμε μηδενική ανοχή στους συστηματικούς οφειλέτες και συνεχίζουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια αυτή. Δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κυνήγι των λεγόμενων μεγαλοοφειλετών και, κυρίως αυτών που μπορούν αλλά δεν θέλουν να πληρώσουν. Η Δημοτική Αρχή θεωρεί αυτονόητη τη λογική της ισονομίας και οφείλει όχι μόνο να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου αλλά και να σεβαστεί όσους, παρά τις τρομακτικές δυσκολίες, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους.

3. Το ποσοστό των εισπραχθέντων τακτικών εσόδων επί των βεβαιωθέντων άγγιξε το 98%, αποτρέποντας έτσι τη δημιουργία νέων οφειλών.

4. Ο προϋπολογισμός του 2016 έκλεισε εντός των στόχων που είχαν τεθεί, αποδεικνύοντας ότι καταρτίστηκε με τρόπο ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο. Βασιζόμαστε στο τρίπτυχο «δεν υποθηκεύουμε το μέλλον του Δήμου, δεν διαπραγματευόμαστε την οικονομική μας βιωσιμότητα, σχεδιάζουμε έργα με βάση πραγματικούς πόρους».

5. Εισπράξαμε 1.1 εκατομμύρια ευρώ από το Υπ.ΕΣ. για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών που αφορούσαν ρυμοτομίες, απελευθερώνοντας πολύτιμους πόρους για άλλες δράσεις.

6. Καταφέραμε να κλείσουμε τη χρονιά με ένα καθαρό, πραγματικό ταμιακό υπόλοιπο ύψους 22.6 εκατομμυρίων ευρώ, αυξημένο κατά 4 περίπου εκατομμύρια σε σχέση με το τέλος του 2015. Ένα πολύτιμο απόθεμα που είναι πλήρως κατανεμημένο σε ένα ευρύ φάσμα έργων και δράσεων, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη υλοποίηση τους.

Στο σκέλος των δαπανών :

1. Συνεχίσαμε την αποπληρωμή δανείων και παλαιότερων οφειλών που κληρονομήσαμε, κάνοντας ένα ακόμη βήμα στην οικονομική εξυγίανση του Δήμου. Ενδεικτικά αναφέρω:

315.000 για το ΙΚΑ της ΑΔΕΙ

500.000 φόρος εισοδήματος για έσοδα ακινήτων

2.3 εκατομμύρια για δάνεια

482.000 για τα δάνεια της ΔΕΥΑΙ όπου εγγυητής είναι ο Δήμος

345.000 για τόκους υπερημερίας

1.1 εκατομμύριο για ρυμοτομίες από τακτικά έσοδα

150.000 για οφειλή από την κατασκευή του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας.

2. Περιορίσαμε σημαντικά τις λειτουργικές μας δαπάνες αλλά και τις δαπάνες για προμήθειες, ομαδοποιώντας υλικά και πετυχαίνοντας, έτσι, μεγαλύτερες εκπτώσεις. Μειώσαμε το κόστος των αναλώσιμων εκσυγχρονίζοντας τον πάγιο εξοπλισμό του Δήμου.

3. Συνεχίσαμε, με ενισχυμένες πιστώσεις, τη χρηματοδότηση στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου (ΟΚΠΑΠΑ, Πνευματικό Κέντρο, ΔΗΠΕΘΙ). Τα αποτελέσματα στην κοινωνική πολιτική και τον πολιτισμό είναι αδιαμφισβήτητα και θα συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση καθώς θεωρούμε την άσκηση κοινωνικής πολιτικής αυτονόητο καθήκον και την προώθηση του πολιτισμού εργαλείο πνευματικής αναγέννησης και οικονομικής ανάπτυξης του τόπου.

4. Ενισχύσαμε τις δαπάνες για προμήθειες του εργοταξίου και προχωρήσαμε τις μελέτες ώστε να μπορούμε σήμερα να έχουμε αναπτύξει ένα τεράστιο πλέγμα παρεμβάσεων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των δημοτών.

5. Διαθέσαμε άμεσα σημαντικές πιστώσεις για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων υποχρεώσεων, έχοντας ως όπλο τη σημαντική ρευστότητα που πετύχαμε (Επισκευή και αναβάθμιση αίθουσας Πνευματικού Κέντρου, επισκευή 7ου Βρεφονηπιακού Σταθμού από τον σεισμό του Οκτωβρίου, πρόσληψη συμβασιούχων για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες καθαριότητας).

6. Διαθέσαμε 60.000 ευρώ για τη διαχείριση του τεράστιου προβλήματος των αδέσποτων ζώων μέσω προγραμματικής σύμβασης με φιλοζωικό σωματείο.

Πέραν των αυτονόητων και ανελαστικών υποχρεώσεων μας που μόλις σας ανέφερα, θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά σε δράσεις και έργα με έντονο αναπτυξιακό και κοινωνικό χαρακτήρα, όπου, πιστεύω, αποτυπώνεται το ουσιαστικό και οραματικό έργο αυτής της Δημοτικής αρχής. Έργα και δράσεις που, άλλα ολοκληρώθηκαν, άλλα ωρίμασαν και σε άλλα μπήκαν τα θεμέλια για να υλοποιηθούν.

1. Το 2016 ξεκίνησε η προσπάθεια μας να αποκαταστήσουμε σταδιακά αδικίες πολλών ετών και να ελαφρύνουμε, στο μέτρο του δυνατού, τους συνδημότες μας. Για το λόγο αυτό, μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη για καταστήματα και οικίες σε περιοχές με τους υψηλότερους συντελεστές (ΔΕ Ιωαννίνων, Μάρμαρα, Σταυράκι, Νεοχωρόπουλο). Οι μειώσεις συνεχίστηκαν και το 2017, και ήδη έχουμε ψηφίσει στο Δημοτικό Συμβούλιο την οριζόντια μείωση των τελών των επιχειρήσεων κατά 20% επιπλέον για το 2018, αποδεικνύοντας ότι η μείωση το 2016 δεν ήταν αποσπασματική, αλλά το πρώτο βήμα για την ενίσχυση της χειμάζουσας επιχειρηματικότητας στην περιοχή.

2. Το 2016 έκλεισε με ένα σημαντικό πλεόνασμα άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ στα ανταποδοτικά. Φέτος, κατανείμαμε αυτό το πλεόνασμα, χρήματα των συνδημοτών μας, σε 2 σπουδαία έργα που θα αλλάξουν σύντομα την εικόνα της πόλης. Την μετεγκατάσταση του εργοταξίου και την αντικατάσταση των λαμπτήρων με σύγχρονους, τεχνολογίας LED. Για την ωρίμανση της οριστικής μελέτης για τη μετεγκατάσταση του εργοταξίου, εγγράψαμε το 2016 τις απαραίτητες πιστώσεις για τις επιμέρους μελέτες που είναι πλέον στο τελικό στάδιο ολοκλήρωσης τους.

3. Συμβασιοποιήσαμε, τοποθετήσαμε και αποπληρώσαμε την προμήθεια των πρώτων 7 υπογειοποιημένων κάδων στο εμπορικό κέντρο της πόλης με άμεσα και ευδιάκριτα περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και αισθητικά οφέλη.

4. Ολοκληρώσαμε και αποπληρώσαμε την εκπόνηση του Σχεδίου Τοπικής Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων, μιας μελέτης η εφαρμογή της οποίας θα καταστήσει το Δήμο μας πρότυπο περιβαλλοντικής διαχείρισης.

5. Εξασφαλίσαμε με διασφαλισμένους πόρους έως και το τελευταίο ευρώ, με μηδενικό δανεισμό, τη χρηματοδότηση ενός από τα σημαντικότερα και μεγαλύτερα τεχνικά προγράμματα στην Ελλάδα. Με έργα σε κάθε γωνιά του Δήμου, και ιδιαίτερη βαρύτητα στα χωριά, η υλοποίηση του έχει επιταχυνθεί το 2017 και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά σε όλους. Το 2016 συμβασιοποιήσαμε έργα συνολικού προϋπολογισμού άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ, κομμάτι ενός τεχνικού προγράμματος που σήμερα ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

6. Δημιουργήσαμε έναν ξεχωριστό «κουμπαρά» από τα χρήματα που οι συνδημότες μας πλήρωσαν για εισφορές. Τα χρήματα αυτά επιστρέφουν στους ίδιους με έργα συνολικού προϋπολογισμού 2,1 εκατομμυρίων ευρώ σε υποβαθμισμένες περιοχές (Κιάφα, Καρδαμίτσια, Λασπότοπος, Βοτανικός, Νέα Ζωή, Νεοχωρόπουλο) που δημοπρατήθηκαν και έχουν ήδη ξεκινήσει.

7. Χρηματοδοτήσαμε και ξεκινήσαμε να υλοποιούμε ένα από τα σπουδαιότερα έργα στο Δήμο μας, την αναβάθμιση και πιστοποίηση 50 παιδικών χαρών, ένα έργο που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και που φιλοδοξούμε να ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο του 2018, δείχνοντας την υπευθυνότητα μας αλλά και την έμπρακτη στήριξη και αγάπη μας στα μικρά παιδιά της πόλης.

8. Χρηματοδοτήσαμε με 200.000 ευρώ σημαντικές μελέτες για την ωρίμανση των έργων του νέου ΕΣΠΑ. Πλέον, είμαστε έτοιμοι και έχουμε ήδη καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη ΒΑΑ, η οποία και έχει εγκριθεί, προϊόν διαβούλευσης με τους τοπικούς φορείς και με τους πολίτες, αλλά και για άλλα έργα που θα ενταχθούν στο νέο ΕΣΠΑ, έργα που καταδεικνύουν το όραμα μας για την πόλη που θέλουμε τις επόμενες δεκαετίες, και που θα αλλάξουν την εικόνα της δημιουργώντας σημαντική προστιθέμενη αξία.

9. Εξασφαλίσαμε τους απαραίτητους πόρους και ξεκινήσαμε τη διαδικασία σύνταξης και ωρίμανσης της μελέτης πράξης εφαρμογής στις περιοχές Δροσιά – Πεντέλη – Ζευγάρια – Τσιφλικόπουλο, ένα έργο που υπομονετικά περίμεναν επί δεκαετίες οι κάτοικοι των περιοχών αυτών.

10. Ενισχύσαμε τις αθλητικές υποδομές με την ολοκλήρωση του νέου πλαστικού χλοοτάπητα στο γήπεδο Ανατολής, του νέου γηπέδου στην Ηλιόκαλη και την τοποθέτηση αυτόματου ποτίσματος στο γήπεδο Χαροκοπίου.

11. Επενδύσαμε στις νέες τεχνολογίες και τη μηχανοργάνωση του Δήμου με την εγκατάσταση οπτικών ινών σε Ανατολή , Παμβώτιδα, Μπιζάνι, Πέραμα και την προμήθεια νέων λογισμικών συστημάτων για την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών.

12. Κάναμε πράξη την αποκέντρωση των υπηρεσιών με στόχο τόσο την βελτίωση των συνθηκών δουλειάς των εργαζομένων, όσο και των παρεχόμενων υπηρεσιών στον πολίτη. Ολοκληρώσαμε τη μετεγκατάσταση όλων των υπηρεσιών της ΔΕΥΑΙ σε νέο κτίριο και δρομολογήσαμε τη μεταφορά της Πολεοδομίας και του ΚΕΠ σε σύγχρονα και λειτουργικά κτίρια.

13. Εκπονήσαμε και ξεκινήσαμε τη χρηματοδότηση ενός μακρόπνοου και φιλόδοξου σχεδίου για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος της πόλης μας. Για πρώτη φορά, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς του τουρισμού αλλά και την Περιφέρεια, προχωρήσαμε στα πρώτα βήματα ανάδειξης των Ιωαννίνων σε έναν δυναμικό και ανερχόμενο προορισμό όλο το χρόνο, αναδεικνύοντας τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα και βάζοντας την πόλη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Οι πρόσφατες εξελίξεις για το αεροδρόμιο, αλλά και η προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού μέσω μιας εκστρατείας που ξεκινήσαμε το 2016, την οποία συνεχίζουμε δυναμικά, αποδεικνύουν ότι οι προσπάθειες αυτές πιάνουν τόπο. Δέσμευση μας είναι να συνεχίζουμε να επενδύουμε στον τουρισμό καθώς θεωρούμε ότι μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή της ανάπτυξης στον τόπο μας και να δημιουργήσει νέες, βιώσιμες θέσεις εργασίας.

14. Ολοκληρώσαμε την καταγραφή της ακίνητης περιουσίας στον παλιό Δήμο και στις αρχές του 2018 θα υποβάλλουμε συμπληρωματική δήλωση Ε9, ώστε να έχουμε μια πλήρη εικόνα των ακινήτων μας και να εκμεταλλευτούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο για την αξιοποίηση τους (βλ. Νέο Πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την επανάχρηση δημοτικών ακινήτων).»

 

Tags: