Απαιτεί διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους το ΔΝΤ

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μπαλτάς

Γράψαμε πολλές φορές ότι οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για επιτακτική ανάγκη αναδιάρθρωσης και μάλιστα διαγραφής έστω μέρους του χρέους δεν αποτελεί ένα ριζοσπαστικό επαναστατικό αίτημα αλλά κοινή λογική, στην κατάσταση που έχει περιέλθει το ύψος του χρέους και το μέγεθος του ΑΕΠ της χώρας.

Οι φανατικοί ευρωπαϊστές μας κατήγγειλαν για μπαταχτσίδες. Ωστόσο εχθές το ΔΝΤ ζήτησε τη διαγραφή σημαντικών ποσών του χρέους της Ελλάδας, απειλώντας παράλληλα ότι διαφορετικά μπορεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση της χώρας, σύμφωνα με τον Peter Spiegel  στους Financial Times.

Η προειδοποίηση αυτή, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έγινε από τον Πόουλ Τόμσεν προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης που συνεδρίασαν στη Ρίγα.

Αυτή η αξίωση όχι απλώς βοηθά την Ελλάδα στο αίτημά της για διαγραφή μέρους του χρέους αλλά της επιβάλει να το απαιτήσει αφού από το ΔΝΤ επρόκειτο να καλυφθούν τα μισά από τα 7,2 δις ευρώ που έχει ανάγκη στο άμεσο διάστημα για να μη χρεοκοπήσει.

Το δημοσίευμα επικαλείται δύο αξιωματούχους που συμμετείχαν στο Eurogroup της Ρίγας τον περασμένο μήνα. Σύμφωνα με αυτούς, ο Τόμσεν ανέφερε πως τα αρχικά στοιχεία που έχει λάβει το ΔΝΤ από τις ελληνικές αρχές δείχνουν ότι η Αθήνα κινείται προς ένα πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ για την φετινή χρονιά, ενώ με βάση τους υφιστάμενους στόχους, η Αθήνα θα έπρεπε να εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015.

Ετοιμαζόμαστε για μεγάλη μάχη στο επερχόμενο eurogroup αφού πλέον φαίνεται πως οι συμμαχίες αλλάζουν δραματικά στο πεδίο των διαπραγματεύσεων.

Πληροφορίες από ΑΠΕ και Financial Times

Πηγή: rizopoulospost.com

 

Tags:

, , , , , , , , , ,

Leave a Reply