Απελάθηκε ο πρέσβης της Λιβύης στην Αθήνα

Η ελληνική κυβέρνηση έκανε πράξη τις προηγούμενες αποφάσεις της και γνωστοποίησε στον πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα πως είναι persona non grata στη χώρα μας και πως πρέπει να την εγκαταλείψει πάραυτα, σε τρεις ημέρες.

Ο Λίβυος αξιωματούχος είχε ενημερωθεί πως πρέπει να καταθέσει στην ελληνική κυβέρνηση το περιεχόμενο της συμφωνίας Λιβύης-Τουρκίας για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο μέχρι και σήμερα Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου.

Η πρεσβεία της Λιβύης δεν προέβη σε τέτοια ενέργεια και η ελληνική κυβέρνηση απέκτησε το σχέδιο της συμφωνίας από τρίτη πηγή.

Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό πως την ερχόμενη Πέμπτη, 12 Δεκεμβρίου, θα βρίσκεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ (Agila Saleh Issa Gwaider), κατόπιν πρόσκλησης του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η συνάντηση στο Μέγαρο της Βουλής θα διεξαχθεί στον απόηχο της καταψήφισης από τη λιβυκή Βουλή του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης που εδρεύει στην Τρίπολη.

Διορία 72 ωρών να εγκαταλείψει τη χώρα

«Σήμερα το πρωί ο Λίβυος πρέσβης στην Αθήνα κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου ενημερώθηκε για την απόφαση απέλασής του. Του δόθηκε διορία 72 ωρών για να εγκαταλείψει τη χώρα» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η απόφαση απέλασης είναι έκφραση δυσαρέσκειας της ελληνικής κυβέρνησης προς την κυβέρνηση της Τρίπολης και επεσήμανε πως ελήφθη αφού «η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει».

Ο κ. Δένδιας προσέθεσε πως το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Η απέλαση δεν συνιστά διακοπή διπλωματικών σχέσεων, σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

πηγή: zougla.gr

 

Tags: