Απάντηση σε δημοσιεύματα για την καταβολή του εφάπαξ προνοιακού επιδόματος των 586,94 ευρώ στους πλημμυροπαθείς και για τον κανονισμό λειτουργίας των δημοτικών κοιμητηρίων του Δήμου Αρταίων

Σχετικά με τη φημολογούμενη καθυστέρηση από πλευράς Δήμου Αρταίων της καταβολής του εφάπαξ προνοιακού επιδόματος των 586,94 ευρώ στους πλημμυροπαθείς των τεσσάρων δήμων της Άρτας, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: «Όπως είναι γνωστό, μετά τις πλημμύρες της 1ης Φεβρουαρίου 2015 κι αφού πέρασαν λίγες μέρες μέχρι να υποχωρήσει το νερό από τις καλλιέργειες και τις οικείες που επλήγησαν, και αφού οι πληγέντες έκαναν τις αιτήσεις τους για αποζημίωση στο δήμο τους, συστάθηκαν τεχνικά κλιμάκια, τέσσερα στο σύνολό τους, τα οποία προχώρησαν στην καταγραφή των ζημιών των πληγέντων.

Στα τέσσερα αυτά κλιμάκια συμμετείχαν και οι κοινωνικοί λειτουργοί της Προνοιακής Δομής του Δήμου Αρταίων, οι οποίοι αξίζει να τονίσουμε ότι ανταποκρίθηκαν με επιτυχία και αποτελεσματικότητα στο δύσκολο ρόλο τους, αφού κάλυψαν και τους άλλους τρεις δήμους, οι οποίοι δεν έχουν προνοιακή δομή. Μάλιστα, μέσα σε διάστημα μόνο δέκα ημερών πραγματοποιήθηκε η καταγραφή των ζημιών και έλεγχος 228 αιτήσεων σύμφωνα με τα καταγραφικά δείγματα.

Στις 25/2/2015 εστάλη επίσημο έγγραφο με αριθμ. πρωτοκ. Οικ. 176, με το οποίο ζητούταν από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας η χορήγηση του ποσού των 62.803 ευρώ για 103 εγκεκριμένες αιτήσεις δημοτών που επλήγησαν.

Πέρασαν δύο ολόκληροι μήνες για να υπογραφεί από το αρμόδιο Υπουργείο το συγκεκριμένο έγγραφο και να πιστωθούν τα χρήματα, ώσπου τελικά στις 27/42015 τα χρήματα πιστώθηκαν.

Προς ενημέρωση των πολιτών, από τη στιγμή που τα χρήματα πιστώθηκαν, έπρεπε να ακολουθηθούν οι παρακάτω διαδικασίες μέχρι να δοθούν στους πληγέντες:
1. Αναμόρφωση προϋπολογισμού και ψήφιση στην Οικονομική Επιτροπή.
2. Ψήφιση της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού και της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων.
3. Ενταλματοποίηση των δικαιούχων.
4. Αποστολή στο Ελεγκτικό Συνέδριο.
5. Έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.
6. Εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων.

Όλες αυτές οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν μέσα σε ένα μήνα, ενώ αντίθετα δύο ολόκληρους μήνες αναμέναμε μία μόνο υπογραφή από την κυβέρνηση.

Μάλιστα, ο Δήμος Αρταίων με επίσημο έγγραφό του ζήτησε στις 10/6/2015 συμπληρωματική πίστωση για πέντε ακόμη άτομα, ποσού 2.934 ευρώ, καθώς και το ποσό των 208.604,36 ευρώ για τις ζημιές στις οικοσυσκευές των πληγέντων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα αργήσει ακόμη δύο μήνες η έγκριση του συγκεκριμένου ποσού από πλευράς αρμόδιου Υπουργείου, για να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις και για τις οικοσυσκευές στους πληγέντες».

Όσον αφορά το θέμα της άρνησης για ενταφιασμό πολίτη που δεν ήταν δημότης του Δήμου Αρταίων αλλά άλλου όμορου δήμου, στο νέο δημοτικό κοιμητήριο του Δήμου Αρταίων, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: «Ο κανονισμός λειτουργίας που διέπει αυτή τη στιγμή τη λειτουργία των δημοτικών κοιμητηρίων και ειδικά του παλιού νεκροταφείου επί της οδού Στρατώνος, είναι ο κανονισμός που ψηφίστηκε επί της εποχής του Δημάρχου κ. Σιμεντζή έτους 1977.

Ο κανονισμός δεν έχει αλλάξει από τότε, παραμένει ο ίδιος επί περίπου 40 χρόνια, και δεν επιτρέπει την ταφή δημοτών άλλων δήμων στα δημοτικά κοιμητήρια του Δήμου Αρταίων. Ο ίδιος κανονισμός, εφόσον δεν έχει ψηφιστεί νέος, ισχύει και για το νέο δημοτικό κοιμητήριο στους Αγίους Αναργύρους.

Δεν γνωρίζουμε τι είδους πολιτική ασκούταν τα προηγούμενα χρόνια από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές σε περιπτώσεις παρόμοιες, όμως ο κανονισμός είναι σαφής και αφορά μόνο τους δημότες του Δήμου Αρταίων. Ωστόσο, ο Δήμαρχος Αρταίων, Χρήστος Τσιρογιάννης, έδωσε – κατ’ εξαίρεση – την έγκρισή του για ταφή του νεκρού στο δημοτικό κοιμητήριο, αλλά για να μην επαναληφθεί ένα τόσο δυσάρεστο περιστατικό ξανά, η Δημοτική Αρχή σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αρταίων έχει προγραμματίσει να φέρει προς ψήφιση καινούριο κανονισμό λειτουργίας και διαχείρισης των δημοτικών κοιμητηρίων του Δήμου Αρταίων, βάσει του οποίου θα λύνεται το πρόβλημα.

Όπως είναι φυσικό, ο κάθε δήμος οφείλει να μεριμνά για τους δικούς του δημότες και να εξασφαλίζει να μην παρουσιάζονται προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο Δήμος έπρεπε να διασφαλίσει τα συμφέροντα των δημοτών του, διότι εάν επιτραπεί η ταφή δημοτών άλλων δήμων και άλλων νομών στο Δημοτικό Κοιμητήριο Άρτας, τότε στο τέλος, δεν θα υπάρχουν θέσεις ταφής για τους δημότες Αρταίων. Κάθε δήμος οφείλει να μεριμνά για τους δικούς του δημότες».

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply