Απαλλαγή ανέργων από δημοτικά τέλη

Στα «κοινωνικά τιμολόγια» των ΔΕΥΑ χαμηλοσυνταξιούχοι και νέοι επαγγελματίες

Όσο και αν μοιάζει παράδοξο, οι μακροχρόνια άνεργοι στη χώρα μας, όπου εδώ και πέντε χρόνια, αυτά της κρίσης και της λιτότητας, αφορούν πλέον πολλές χιλιάδες οικογένειες, δεν επιτρέπεται να απαλλαγούν πλήρως από τα δημοτικά τέλη, ακόμη και αν το αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου όπου κατοικούν. Μέχρι σήμερα, ούτε μείωση τελών μπορεί να δοθεί σε όσους πλήττονται από την οικονομική κρίση αλλά δεν εμπίπτουν στις κατηγορίες των πολιτών που η ισχύουσα νομοθεσία ορίζει ότι μπορούν να έχουν μείωση επιβάρυνσης σε δημοτικά τέλη. Κατά τον ίδιο τρόπο απορρίπτονται και αποφάσεις για μείωση άνω του 20% των τιμολογίων ύδρευσης. Τώρα κάτι αλλάζει.

Ακόμα ηχούν στα αφτιά μας οι διαμαρτυρίες φορέων και κατοίκων που ξεσηκώθηκαν αντιδρώντας βλέποντας διορισμένους γενικούς γραμματείς των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων να μη δέχονται αποφάσεις των δήμων για την ανακούφιση οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Σήμερα, το υπουργείο Εσωτερικών εισάγει στο υπό δημόσια διαβούλευση σχέδιο νόμου για την αυτοτελή υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ ρύθμιση που επιχειρεί να ανοίξει τη βεντάλια της μείωσης ή απαλλαγής από δημοτικά τέλη σε περισσότερες κατηγορίες οικονομικά αδυνάτων πολιτών.Με το άρθρο 46 διευρύνεται η κατά τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (ν. 3463/2006) προβλεπόμενη δυνατότητα των δήμων να χορηγούν μείωση ή απαλλαγή από τους δημοτικούς φόρους και τέλη, ώστε να συμπεριληφθούν οι τρίτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι μακροχρόνια άνεργοι, καθώς και οι δικαιούχοι των μέτρων αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης του ν. 4320/2015 (Α’ 29).

Με την ίδια ρύθμιση δίνεται επιπλέον στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης – Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) να συμπεριλαμβάνουν στα «κοινωνικά τιμολόγιά» τους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και νέους επαγγελματίες.

Πηγή: epirusgate

 

Tags:

, , , , , ,

Leave a Reply